Hoe een betonvloer egaliseren?

Gepubliceerd op 20 August 2020

Je betonnen vloer repareren en egaliseren? Op het eerste zicht een karwei voor professionals. Tenzij we je op weg helpen met de tutorial Een betonvloer egaliseren: een duidelijk stappenplan waarmee je zelf aan de slag kan. Ontdek daarnaast Atelier Knauf, een online platform met handige tutorials voor uiteenlopende klussen.
 

1. Zorg voor een volledig gereedschap

Check eerst wat je allemaal nodig hebt voor je klus en haal alle benodigdheden in huis. Heel wat producten en materialen, zoals de uitvulmortel Knauf Egalisatie Universeel Plus, de hechtemulsie en het REPA Beton vind je bij een lokale doe-het-zelfzaak. Vind hier een verkooppunt in je buurt.

2. Schat de situatie in

Je moet minimaal met z’n tweeën zijn om deze klus uit te voeren. Stel jezelf enkele belangrijke vragen voor je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld: hoe groot is het werkoppervlak? Aan de hand hiervan kun je de benodigde hoeveelheid van het product bepalen. Kom meer tips te weten voor stap 2 en bekijk deze instructievideo.

3. Maak de betonplaat schoon

Maak de betonplaat schoon voor een stabiel, droog en stofvrij werkoppervlak. Gebruik hiervoor onder meer een stofzuiger. Verwijder handmatig alle onstabiele en/of niet-hechtende delen. Bekijk de instructievideo.

4. Meng de Knauf REPA Beton

Knauf REPA Beton is geschikt voor het repareren van gaten of scheuren. Hoe ga je te werk? Start met het natmaken van de betonnen vloer. Maak vervolgens het product gebruiksklaar. Meng langzaam en zorgvuldig 0,2 liter water per kilo poeder, tot een homogene en klontervrije mortel ontstaat. Bekijk de instructievideo en lees welk advies Atelier Knauf voor je in petto heeft.

5. Repareer eventuele gaten en scheuren

Breng - met behulp van een troffel of een spaan - het mengsel aan op het werkoppervlak en strijk het onmiddellijk glad. De aangeraden laagdikte gaat van 3 tot 40 mm. Bekijk de instructievideo.

6. Meng de hechtemulsie

Meng één eenheid Knauf Hechtemulsie met 4 eenheden water. Waarom een hechtprimer aanbrengen op een betonnen vloer? Dat ontdek je hier. Bekijk de instructievideo.

7.Breng de hechtemulsie aan

Breng de Knauf Hechtemulsie aan met behulp van een kwast, borstel of roller. Overtollig mengsel op het oppervlak verwijder je onmiddellijk, zo voorkom je plasvorming. Ontdek waarom een hechtprimer noodzakelijk is.

8. Breng randscheidingsstroken aan

Breng randscheidingsstroken in foam aan langs muren en zuilen. Bekijk de instructievideo.

9. Bereid het egalisatiemengsel

Meng ongeveer 0,24 liter zuiver water per kilo Knauf Egalisatie Universeel Plus. Gebruik hiervoor een elektrische mixer. Meng langzaam tot een vloeibare, homogene en klontervrije materie. Bekijk de instructievideo.
Klaar met stap 9? Goed gewerkt! Voltooi je klus met de laatste 3 stappen van het stappenplan.
Vind je het leuk werken met deze praktische video? Op het online platform Atelier Knauf ontdek je handige tutorials voor verscheidene kluswerkzaamheden. Extra materiaal nodig voor je van start gaat? Vind hier een Knauf-verkooppunt in je buurt

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan