Isoleren bespaart je geld én kopzorgen

08/01/2021

De juiste isolatie verhindert dat er al te grote warmteverliezen optreden in een woning. Hierdoor moet je minder stoken, daalt uw energiefactuur aanzienlijk en komen er minder broeikasgassen in de atmosfeer terecht. Goed voor de mens én het milieu zeg maar! Vandaar ook dat de geldende EPB-eisen zo hoog liggen. Wie in een goed geïsoleerd huis woont, kan in elk seizoen rekenen op een behaaglijke binnentemperatuur, beperkte temperatuurschommelingen en een sterk verhoogd wooncomfort.

De thermische inertie van beton als bouwmateriaal

Beton als bouwmateriaal staat bekend om zijn uitstekende thermische inertie of warmteopslagcapaciteit. Dit is de mate waarin een materiaal warmte kan opslaan. Bij beton ligt dit zelfs zesmaal hoger dan bij hout. Dankzij deze eigenschap voelt beton steeds relatief warm aan en geeft het die warmte slechts langzaam weer af aan de omgeving.

Als gevolg hiervan zal een woning in beton, in de winter, ’s nachts minder snel afkoelen. In de zomer warmt beton overdag minder snel op waardoor oververhitting van de woning vermeden wordt. Dankzij deze thermische inertie moet er in een betonnen woning minder gestookt worden in de winter en minder gekoeld worden in de zomer en dat merk je al snel aan je energiefactuur. Beton is dus de juiste keuze voor de bouw van je energiezuinige woning precies omdat het de nefaste temperatuurschommelingen in huis binnen de perken houdt.

Wat met de thermische isolatie?

Vergeet zeker de kelder niet bij het isoleren van je woning! Hoewel dit niet verplicht is, helpt het toch om achteraf een aantal problemen, bijvoorbeeld op vlak van koudebruggen, te voorkomen. De kelderkuip rondom rond isoleren en mee opnemen in het beschermd volume is alvast een goede beslissing met een gunstig resultaat op het S-peil. Naast de energiebesparing die je ermee realiseert, vergroot je ook de bruikbare ruimte in je woning. Een goed geïsoleerde kelder bijvoorbeeld kan immers perfect dienst doen als bureau, fitnessruimte of hobbykamer.

De bovengrondse isolatie van een betonnen woning hangt af van de gewenste gevelafwerking. De isolatie wordt langs buiten toegepast bij een aantal specifieke gevelafwerkingen, waaronder crepi, hout, steenstrips en aluminium. Wie langs buiten een betonlook wenst te behouden, kiest voor een isolatie tussen  de betonwanden.

De luchtdichtheid een belangrijke factor bij een energiezuinige woning

Een belangrijk aandachtspunt bij een energiezuinige woning is het vermijden van kieren en luchtlekken. De doorlopende prefab betonwanden, die ter plaatse verder gevuld worden met beton, zorgen voor een heel luchtdichte woning. Geen luchtlekken meer ter hoogte van bouwknopen en aansluitingen, zelfs de  elektriciteitspotjes zijn volledig luchtdicht ingewerkt. Kwalitatieve, goed isolerende profielen en hoogrendementsbeglazing  maken het verhaal compleet. Concrete House maakt hiervoor gebruik van Reynaers Aluminium of Aliplast, meestal voorzien van een drievoudige beglazing.

Platte daken, een apart verhaal

Ook platte daken vergen op vlak van isolatie de nodige aandacht. Concrete House pakt dit aan door boven de eigenlijke dakconstructie een dik pak isolatie te plaatsen. De opbouw van hun platte daken bestaat achtereenvolgens, van onder naar boven, uit breedvloerplaten, een hellingschape, een dampscherm, het isolatiemateriaal zelf en de dakdichting.

Wens je meer informatie over dit bouwsysteem? Download de brochure of bezoek dan de energieneutrale kijkwoning te Herent elke woensdag of zaterdag op afspraak 014/25 82 00. Bezoek de kijkwoning

In samenwerking met Concrete House

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.