Sierpleister: een frisse look voor je gevels in 1,2,3

Gepubliceerd op 01 April 2020

Met sierpleister of crepi steek je de gevel van je nieuwbouwwoning of renovatieproject in een fris jasje. Wat zijn de voordelen van sierpleister, hoe behandel je vooraf de ondergrond en welk prijskaartje hangt er aan een bepleisterde gevel? Drie prangende vragen, drie pasklare antwoorden.

Twee soorten sierpleister

Je gevel renoveren kan snel en op een budgetvriendelijke manier met gevelpleister (crepi). Er zijn twee soorten crepi om gevels te bepleisteren: minerale pleister of siliconenpleister, al dan niet in combinatie met isolatie. We laten je kennismaken met beide soorten en hun voordelen. Meer informatie over het renoveren van je gevel met sierpleister vind je in onze inspiratiebrochure. Vraag hier je gratis brochure aan, volledig vrijblijvend.  

Minerale sierpleister voor een authentieke afwerking

Minerale sierpleister is samengesteld uit zand, kalk, cement, water en een kleurpigment. Dit natuurlijk opgebouwd pleister staat bekend om zijn authentieke afwerking en heeft waterkerende en dampopen eigenschappen. Omdat de crepi na de plaatsing blijft ademen, is de kans op vochtproblemen binnenshuis zo goed als nihil. Minerale sierpleister is beschikbaar in vele korreldiktes en structuren. Het kan de tand des tijds uitstekend doorstaan en behoudt prima zijn matte kleur. Die kleurvastheid heeft het te danken aan het feit dat het bepleisteren in één enkele laag gebeurt, waarbij kleurpigmenten doorheen de hele laag worden gemengd en oneffenheden in de ondergrond worden opgevangen. Bekijk uiteenlopende afwerkingen en laat je inspireren.

Siliconenpleister voor een egale look (al dan niet met isolatie)

Siliconenpleister is een synthetische pleister op basis van kunsthars. Waar je minerale pleister nog moet mengen met water, kun je siliconenpleister meteen aanbrengen nadat eerst een vlakke basislaag in uitvlakkingsmortel is geplaatst. Het pleister is licht van gewicht, elastisch, water- en vuilafstotend en zelfreinigend. Dit alles maakt dat het goed bestand is tegen scheuren, krassen, stoten en slagregen. Nog een voordeel is dat je dunner kunt werken. Qua uitzicht oogt siliconenpleister dan ook egaler dan minerale sierpleister. Door zijn gebruiksgemak wordt siliconenpleister vaak toegepast bij renovatie en vooral in combinatie met gevelisolatie. Niet zeker welke soort crepi jij best kiest? Neem contact op met een gevelexpert voor advies op maat.

Hoe de ondergrond voorbereiden?

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het bepleisteren van een gevel. Om van elk type ondergrond een draagkrachtige basis te maken, bieden producenten primers, voorspuitmortels en basispleisters aan. Sierpleisters kun je op elke nieuwe of bestaande gevel aanbrengen. Belangrijk is dat je vooraf de ondergrond uitvoerig analyseert en evalueert op het vlak van draagkracht, vlakheid, porositeit, homogeniteit of heterogeniteit en vervuiling. Hulp nodig bij je klus, of wil je deze graag uitbesteden? Schakel een ervaren gevelexpert in.

Voorbereiden van de ondergrond bij renovatie

Bij renovatie heeft de toestand van het metselwerk of een eerder geplaatste afwerkingslaag zijn invloed op de voorbereidende werkzaamheden. De ene keer volstaat het om de gevel te ontmossen, de andere keer is zandstralen aangewezen. In de meeste gevallen zorgt een geschikte primer of hechtbrug voor een optimale hechting van het pleister. Zo bestaan er primers en gebruiksklare hechtbruggen voor pleisters op ruwe dragers, gladde en weinig poreuze ondergronden en zuigende ondergronden. Kleef- en wapeningsmortels worden toegepast als hechtingslaag op gering doorlatende dragers, bij het renoveren van bestaande gevelpleisters en bij het kleven van isolatieplaten en het inbedden van een wapeningsnet in een gevelisolatiesysteem.

Kunstharsgebonden sierpleisters

Kunstharsgebonden sierpleisters zijn dunlagig en kunnen uitsluitend worden uitgestreken op een vlakke ondergrond. Met behulp van een (kalk-)cementgebonden basispleister ben je in staat om de gevel uit te vlakken. Dit pleister wordt aangebracht als raaplaag of onderlaag om een draagkrachtige en uniforme drager te bekomen. Ook met uitvlakpleisters en -pasta’s slaag je erin alle nieuwe, maar ook bestaande pleisterlagen glad uit te vlakken. Ze garanderen een optimale hechting op elk soort ondergrond.

Hoeveel kost sierpleister?

De kostprijs van sierpleister is afhankelijk van het aantal vierkante meter, de dikte van de pleisterlaag, de moeilijkheidsgraad van het project en de gewenste afwerking. Hoe groter het oppervlak, hoe lager de kostprijs per vierkante meter. Hieronder vind je richtprijzen, maar je kunt ook een offerte aanvragen bij een gevelexpert in je buurt.

Sierpleister: richtprijzen

Gemiddeld betaal je voor het plaatsen van minerale sierpleister zonder isolatie 65 euro per vierkante meter. Voor synthetische of siliconenpleister bedraagt de vierkantemeterprijs 75 euro. Inclusief isolatie kom je grosso modo uit op respectievelijk 90 tot 110 euro per vierkante meter en 115 tot 125 euro per vierkante meter. Uiteraard is de prijs voor dikkere isolatie van 20 centimeter hoger dan voor isolatie met een dikte van 10 tot 12 centimeter.

Pak je premie

Goed om te weten: als je de gevel van je woning aan de buitenkant laat isoleren, kun je daarvoor een premie ontvangen van 15 euro per vierkante meter geïsoleerde muuroppervlakte. Benieuwd of jij een premie kan krijgen? Vraag dan je gratis premiewijzer aan. Die bevat up-to-date informatie over isolatiepremies van de overheid, je netbeheerder en je gemeente.

Plannen om je gevel te verfraaien met sierpleister? Met een gevelisolatiesysteem vernieuw en isoleer je je gevel in één klap, en dat merk je op je energiefactuur. Ontdek hier hoeveel jij kunt besparen met gevelisolatie. Graag meer info? Vraag hier je gratis brochure over gevelisolatiesystemen aan. Benieuwd naar advies op maat voor het renoveren en/of isoleren van je gevels? Neem contact op met een gevelexpert in je buurt. Succes!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan