Wienerberger Brick Award 2018: Een eerbetoon aan baksteenarchitectuur van hoge kwaliteit

Architectuur vervult een belangrijke bemiddelende rol door het configureren van de verbindingen tussen mensen en de bouwomgeving. Vooral in stedelijke gebieden zien we de behoefte aan innovatieve benaderingen en de creatie van aantrekkelijke woon- en werkomgevingen.
 

Architectuur moet zichzelf voortdurend heruitvinden door te werken met nieuwe vormen, materialen en gebruiksconcepten. Naast de esthetische ambities, zijn er strenge technische voorschriften en steeds hogere kwaliteitseisen waaraan moet worden voldaan. Duurzaamheidskwesties, zoals energiezuinig bouwen en recycleerbaarheid, zijn tegenwoordig even noodzakelijk als vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is de betaalbaarheid van huisvesting een essentieel aspect om in gedachten te houden.

De Wienerberger Brick Award biedt architecten van over de hele wereld de mogelijkheid om moderne, innovatieve architectuur met keramische materialen te tonen. Het is bedoeld om zowel architecten als mensen te inspireren, om ontwerpconcepten te delen en nieuwe manieren te verkennen om bouwideeën te realiseren. In 2018 reikt Wienerberger deze internationaal gevestigde prijs voor de achtste keer uit. Er werden bijna 600 projecten uit 44 landen ingediend, met dit jaar een bijzonder sterke Europese focus.

"De projecten die dit jaar werden ingediend, imponeerden de jury met innovatieve spirit en kwaliteit. Ze vertegenwoordigen gewaagde en creatieve architectuurconcepten voor duurzame en toekomstgerichte woonruimtes. Maar wel altijd rekening houdend met het belangrijkste referentiepunt binnen de architectuur – het individu. Bij het creëren van nieuwe woonruimtes moet de primaire focus liggen op de mens en zijn behoeften. We zijn trots dat zoveel innovatieve stedelijke projecten voldoen aan de huidige maatschappelijke uitdagingen door het gebruik van natuurlijke keramische bouwmaterialen, om zo een betaalbare leefomgeving van hoogwaardige kwaliteit te creëren", aldus Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG, wanneer hij de internationale projecten beschrijft.

Er werden prijzen uitgedeeld in de volgende categorieën: Zich thuis voelen, Samen leven, Samen werken, Publieke ruimtes delen en Bouwen ‘outside the box’. Die laatste categorie is gericht op innovatieve concepten en manieren voor het gebruik van baksteen, nieuwe constructietechnologieën of het gebruik van op maat gemaakte bakstenen en nieuwe versieringen in het project.

De award is voorzien van een totaal van € 34,000 in prijzengeld voor vijf categorieën, waaronder ook de winnaars van de Grand Prize en de Special Prize. Na het einde van de indieningsfase heeft een onafhankelijke pre-jury de projecten teruggebracht tot 50 nominaties. Uit deze shortlist selecteerde een jury van vijf internationaal gerenommeerde architecten de winnaars.

Dit jaar kregen twee projecten de Grand Prize toegekend. Één ging naar de Westkaai Torens 5 & 6 door Tony Fretton Architects i.s.m. De Architecten NV. De torens – gelegen in België – maken deel uit van een groter woonproject binnen een nieuw ontwikkelde wijk met gemengd gebruik. Dankzij het metselwerk wordt een algemene monumentale expressie gecombineerd met een individuele façade. Het project is eveneens de winnaar in de categorie “Samen leven”.

Apartment building "Westkaai Towers 5 & 6" in Antwerp/Belgium - Peter Cook  - Tony Fretton Architects, United Kingdom in collaboration with De Architecten NV
Apartment building "Westkaai Towers 5 & 6" in Antwerp/Belgium - Peter Cook  - Tony Fretton Architects, United Kingdom in collaboration with De Architecten NV

De tweede Grand Prize winnaar, Kunstmuseum Basel Uitbreiding door Christ & Gantenbein, Zwitserland, past goed bij het bestaande beschermde gebouw. De solitaire grijze bakstenenstructuur is via een ondergrondse hal verbonden met het hoofdgebouw. LED-lichten zijn geïntegreerd in de reliëfachtige groeven van gegoten bakstenen in de gevel – hiermee worden voorbijgangers geïnformeerd over actuele tentoonstellingen. Bovendien is dit project ook als winnaar uit de bus gekomen in de categorie “Publieke ruimtes delen”.

Extension building to "Kunstmuseum Basel"  in Basel/Switzerland - Rory Gardiner - Christ & Gantenbein, SwitzerlandExtension building to "Kunstmuseum Basel"  in Basel/Switzerland - Rory Gardiner - Christ & Gantenbein, Switzerland

Category Winner Feeling at home Atlas House - Architect Monadnock, The NetherlandsIn de categorie “Zich thuis voelen” wist Atlas House door Monadnock, Nederland, de jury het meest te overtuigen. Deze privé-woonruimte die op drie verdiepingen op een klein perceel is georganiseerd, is een goed antwoord om te laten zien hoe particuliere kwaliteitswoningen kleinschalig kunnen worden gebouwd. Het metselwerk aan zowel de binnen- als de buitenzijde is zeer gedetailleerd en past perfect bij het huis.

Terra Cotta Studio door Tropical Space is de werk- en woonplek van een beroemde keramiekkunstenaar in Vietnam. Deze categoriewinnaar van “Samen werken” is een bakstenen kubus aan de voet van een rivier, waarbij bamboeplanken het kunstwerk beschermen tegen incidentele overstromingen. De ongebruikelijke perforatie van de gevel trekt op het eerste gezicht al de aandacht en laat de wind door om de werkruimte op natuurlijke wijze te koelen. Het gebouw combineert een werkende productie met huiselijkheid.

De Prijswinnaar in de categorie “Bouwen ‘outside the box’” is de Värtan Bioenergy CHP Plant door U.D. Urban Design & Gottlieb Paludan Architects, gelegen in de stad Stockholm. Het omvat ‘s werelds grootste stedelijke biobrandstofcentrale en levert een significante bijdrage aan de reductie van de CO2-voetafdruk van de stad. Het bovengrondse deel van de centrale is bekleed met een gebogen gevel van verticale keramische elementen.

Deze Special Prize winnaar, de San Bernardo Chapel door Nicolás Campodonico Estudio is een klein meesterwerk. De kapel is opgedragen aan de patroonheilige van een kleine gemeente in de buurt van waar hij werd opgericht, in het Argentijnse Pampa. Er is geen stromend water, noch elektriciteit beschikbaar op de site zelf. Enkel het licht van de zon en de natuur bepalen de sfeer. Het zonlicht en twee houten palen zorgen ervoor dat éénmaal per dag de schaduw van een christelijk kruis op de oostelijke muur verschijnt. Dit project behoort tot de
categorie: Publieke ruimtes delen.

Special Prize Winner The Old Church of Vilanova de la Barca – Category Building outside the box - AleaOlea architecture & landscape, SpainDe herwaardering van de Oude Kerk van Vilanova de la Barca door AleaOlea architecture & landscape kreeg de tweede Special Prize toegekend. De kerk, die dateert uit de 13de eeuw, werd vernield tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De renovatie ervan is een ongewone benadering van het omgaan met historische bouwmaterialen. Dit project toont de veelzijdigheid en aanpasbaarheid van baksteen en creëert een unieke dialoog tussen het heden en de geschiedenis. Het project werd ingeschreven in de categorie: Bouwen ‘outside the box’.

Meer informatie op www.brickaward.com

In samenwerking met Wienerberger NV

Meer nieuws van Wienerberger NV

Gevelstenen en dakpannen: deze factoren bepalen mee de prijs van jouw project

De keuzes die je maakt voor je (ver)bouwproject bepalen mee het prijskaartje ervan.

Hoeveel kan ik besparen op mijn waterfactuur door regenwater te gebruiken?

Door regenwater in te zetten waar het kan, kan je fiks besparen op je waterfactuur.

Circulair bouwen: ontdek het bouwen van de toekomst

Bij het slopen van een gebouw ontstaat doorgaans een berg afval. Zonde eigenlijk.

GRATIS Nieuwsbrief