(Ver)bouwproject gepland? Start goed voorbereid met 100 bouw- en verbouwtips

Gepubliceerd op 04 Januari 2022

Start u binnenkort uw (ver)bouwproject? Dan staan u ongetwijfeld uitdagende tijden te wachten. Of u nu gaat bouwen of renoveren, u zal heel wat knopen moeten doorhakken. Hoe beter u geïnformeerd bent, hoe groter de kans dat uw project een succes wordt. Ontdek alvast enkele steengoede tips, of download meteen het E-book met 100 bouw- en verbouwtips.

Bouwen of renoveren?

Een belangrijk dilemma waarover u best goed nadenkt, is de keuze voor verbouwen of nieuwbouw. Beide opties hebben hun voordelen. Zo is de aankoop van een bestaande woning meestal financieel voordeliger, profiteert u van een lager btw-tarief van 6% en kunt u zo’n 20 à 25 procent besparen. De werken en kosten van een renovatie om uw woning op te knappen en energiezuiniger te maken kunt u makkelijk spreiden. Een mix van oude en nieuwe materialen geven een verbouwde woning bovendien extra cachet.

Nieuwbouw geeft u dan weer de vrijheid om grotendeels te beslissen hoe uw woning er zal uitzien. Bovendien bouwt u met producten en oplossingen die voldoen aan de strengste eisen op het vlak van isolatie, energiezuinigheid en ventilatie. Het is misschien een grotere investering in het begin, maar het is een inspanning die meteen loont en op langere termijn meer zal opbrengen.

Tips om efficiënt energie te besparen

Eén van de belangrijkste ingrepen in het bouwproces is het beperken van energieverlies. Isoleren is hierbij een belangrijke stap. Wat kunt u doen? Enkele tips:

Isoleer efficiënt

Een slecht geïsoleerde woning is nadelig voor het milieu én voor uw budget. Het dak van uw woning isoleren is een goed begin, maar een totaalaanpak is beter. Pak ook uw muren, vloer, ramen en deuren aan, want ook hierdoor gaat veel kostbare energie verloren. Respecteer bij uw (ver)bouwproject de EPB-eisen. Bouwt u bovendien luchtdicht volgens de BEN-normen, dan betalen de investeringen zichzelf terug door een lagere energiefactuur.

Ga voor een E-Board gevelsysteem

Indrukwekkend: in een woning zonder gevelisolatie gaat er zo’n 26% van de warmte verloren via de buitenmuren. Met buitenmuurisolatie pakt u uw woning volledig in met een isolatielaag en kan er geen koude ontsnappen. Wilt u uw buitenmuren efficiënt isoleren? Ga dan voor een totaaloplossing zoals het E-Board gevelsysteem. E-Board bestaat uit isolatiepanelen die na het plaatsen worden bekleed met baksteenstrips. Het systeem is geschikt voor renovatie, nieuwbouw en projectbouw. Vraag hier uw gratis infobrochure aan.

Bij renovatie isoleert en vernieuwt u uw gevels met E-Board in één klap. En bij nieuwbouw bouwt u dankzij de slanke bouwwijze met E-Board makkelijk de creatieve gevel van uw dromen. Ontdek alle voordelen van dit innovatieve gevelsysteem.

Benieuwd naar inspirerende projecten met E-Board? De straat is uw showroom! Ontdek hier E-Board realisaties in uw buurt en stippel uw route uit, of bekijk foto’s van uiteenlopende projecten.

Combineer met ECO baksteenstrips

Baksteen is sowieso een duurzaam bouwmateriaal omdat het bestaat uit natuurlijke, recyclebare materialen. Gezaagde baksteenstrips zijn een ecologisch, duurzaam alternatief. Ze bezorgen u extra ruimte voor isolatie of binnenruimte en zijn prima te combineren met het E-Board gevelsysteem. Maar het kan nog beter. De ECO baksteenstrips van Vandersanden worden in mallen gevormd en gebakken, waardoor er minder materiaal, grondstoffen en energie verloren gaat. Ontdek alle voordelen van (ECO) baksteenstrips.

Plaats isolerende ramen

Dubbele beglazing is sinds 2020 verplicht. Kiest u bovendien voor ramen met hoogrendementsglas, dan kunt u tot 20% besparen op uw energieverbruik.

Gebruik slimme toestellen

Ga voor slimme toestellen die u kunt instellen naar uw behoeftes. Kies bijvoorbeeld voor een verwarmingsinstallatie met een slimme thermostaat. Die analyseert uw gewoontes, houdt rekening met het weer en stelt zijn programmatie hierop af. Of wat dacht u van het op afstand bedienen van uw toestellen, zoals een slimme vaatwasser en wasmachine, zodat u piekverbruik kunt vermijden?

Plaats ledverlichting

Kies voor ledlampen om uw woning te verlichten. Die verbruiken namelijk 80% minder energie, geven geen warmte af en gaan veel langer mee.

Wilt u graag meer tips voor uw (ver)bouwproject? Bent u benieuwd naar inspiratie, handige tools, info over actuele wetgeving en adviezen? Download dan hier het E-book met 100 bouw- en verbouwtips. Succes!