Tips voor een correct gemetste gevel!

Het uitzicht van een woning wordt bepaald door de gevelsteen. Hier is het dus de kunst om een kwaliteitsvolle baksteen te kiezen. Maar ook het correct verwerken van bakstenen is belangrijk om een mooi resultaat te krijgen. Je aannemer zal hier heel waarschijnlijk wel van op de hoogte zijn, maar het kan nooit geen kwaad om toch enkele tips mee te geven!

Laat alle gevelstenen in 1 keer leveren voordat de metselwerken beginnen

Zo kan je de gevelstenen goed mengen. Plaats de pakken op een droge ondergrond, bijvoorbeeld op houten balkjes.

Doe verschillende pakken open, en meng uit minstens 4 of 5 pakken!

Dat is één van de belangrijkste adviezen die we kunnen geven om een mooie, natuurlijke kleurschakering te krijgen. Raap de stenen diagonaal van een pak af, zoals aangegeven op het schema dat in elk pak steekt. Mengen is een continu proces. Open daarom de volgende pakken als de eerste bijna afgeraapt zijn en meng verder.

Kom je stenen tekort? Geen nood. Houd nog genoeg stenen uit de eerste levering aan de kant, zodat je bijgeleverde stenen kan inmengen.

Houd rekening met de maten van de gevelstenen

Elk pak gevelstenen bevat een CE-fiche, waarop de belangrijkste eigenschappen van het product staan. Zo ook de gemiddelde maten. Ook al zijn deze maten gebaseerd op steekproeven, door de hoge maatvastheid is er weinig variantie. Controleer dat heel eenvoudig door 10 stenen willekeurig uit meerdere pakken en uit verschillende lagen van een pak te selecteren. Leg ze langs en tegen elkaar, meet de totale lengte en deel tenslotte door 10. De uitkomst is de gemiddelde lengte. Stapel ze daarna op elkaar en herhaal deze werkwijze om de gemiddelde hoogte te bekomen. Je kan dat eventueel nog eens met 10 andere stenen herhalen.

Bescherm de gevel tegen regen

Bescherm de eerste metsellagen tegen opspattend vuil. Dat los je op door ze met plastic te bedekken. Maar je kan bijvoorbeeld ook wat steenpuin of kiezel rond het bouwwerk strooien.

Even belangrijk is het afdekken van vers metselwerk. Als dat langdurig met water verzadigd is, vergroot de kans op uitlogingen, cementsluiers en uitbloeiingen. Dek dus elke avond goed af om geen onnodig risico te lopen.

Meer uitleg?

Je kan ons altijd contacteren. De belangrijkste tips staan gebundeld in een handige adviesfolder. Stuur voor meer info een mailtje naar info@vandersanden.com of bel ons 089 510 140. 

In samenwerking met Vandersanden

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Vandersanden

Karakterloze gevel transformeert tot creatief visitekaartje

Een jonge architecte uit Diest maakte onlangs haar renovatiedroom waar.

De beste manier van isoleren is esoleren

Voor het isoleren van bestaande muren denken veel verbouwers spontaan aan spouwmuurisolatie.

Innovatie: deze rustieke kleiklinker helpt wateroverlast beperken

Een bestrating die authentiek oogt én bijdraagt tot een efficiënte afwatering?

Ecotip: isoleer je gevel en werk af met ECO baksteenstrips

Tegenwoordig kun je je gevel isoleren en afwerken tegelijkertijd.

GRATIS Nieuwsbrief