Hoe uw gevels isoleren (én renoveren) binnen het rooilijndecreet?

Gepubliceerd op 08 November 2022

Wilt u de oude gevels van uw woning na-isoleren? In Vlaanderen mag u daarbij de rooilijn (de scheidingslijn tussen het openbaar domein en uw eigendom) tot 14 cm overschrijden. Hoe isoleert u uw gevels optimaal, als u weet dat traditionele gevelstenen al zo’n 10 cm dik zijn? Hier bewijzen de smalle bakstenen van Vandersanden u een dienst. Daarmee wordt het een stuk makkelijker om aan de isolatienormen te voldoen.

Bespaar energie door uw gevels te isoleren

De energieprijzen blijven ongewoon hoog. U verspilt liever geen kostbare energie? Dan isoleert u, naast uw dak, best ook uw gevels. Want in een woning zonder gevelisolatie ontsnapt gemiddeld zo’n 26% van de warmte via de muren. Dat is warmte waar u voor betaalt, maar waar u niets aan heeft. Pure energieverspilling dus. Het kan ook anders, door uw gevels te isoleren.

Met gevelisolatie geniet u van belangrijke isolatievoordelen: een lagere energiefactuur, een gunstiger E-peil, extra wooncomfort én financiële meerwaarde (omdat uw woning met gevelisolatie hoger wordt ingeschat).

De beste methode? Uw buitenmuren isoleren langs de buitenkant.

Uw bestaande gevels isoleren kan op diverse manieren. Zo kunt u uw gevels isoleren langs de binnenzijde, uw spouw vullen of uw buitenmuren isoleren. Uw buitenmuur isoleren aan de buitenkant is met voorsprong de beste oplossing. U pakt uw woning volledig in met een warme isolatielaag en werkt alle koudebruggen weg. U bepaalt zelf in welke mate u extra isoleert en geeft uw woning een nieuwe baksteenlook naar keuze.

Hoe smaller de bakstenen, hoe meer ruimte voor isolatie

Dankzij het rooilijndecreet mag u uw normale bouwlijn met 14 centimeter overschrijden om te isoleren. Met de smalle gevelstenen van Vandersanden krijgt u daartoe alle kansen en kunt u uw gevels optimaal isoleren. Met deze gevelstenen blijft er immers tot 3 cm extra ruimte over voor gevelisolatie. Download uw gratis infogids en ontdek het assortiment smalle gevelstenen bij Vandersanden. 

Met hun breedte van 7 cm zijn de smalle gevelstenen van Vandersanden zo’n 3 cm smaller dan traditionele gevelstenen. Uw gevel is bijgevolg slanker, maar heeft verder dezelfde eigenschappen als een gevel met traditionele gevelstenen van 10 cm. Zo gaan bakstenen gevels meer dan 100 jaar mee. Ze vragen haast geen onderhoud en passen bij uiteenlopende smaken en stijlen. Vraag hier uw inspiratiegids aan.

Smalle gevelstenen, de duurzame bouwstenen van de toekomst

Met smalle gevelstenen komt er dus extra ruimte vrij voor isolatie, wat een lagere energiefactuur en een gunstiger E-peil oplevert. Liever extra woonruimte? Kan perfect, door met smalle gevelstenen uw spouwmuur te versmallen. Maak de optelsom en besef: enkele centimeters meer woonruimte per muur maakt wel degelijk een verschil.

Smalle gevelstenen geven uw woning bovendien een tijdloze uitstraling. En natuurlijk is er ook het milieuaspect. De ecologische voetafdruk van een smalle steen is een stuk kleiner dan die van een traditionele baksteen, zowel in productie als in transport.

Bij Vandersanden zijn ze zo overtuigd van de voordelen van smalle gevelstenen, dat ze nieuwe kleurontwikkelingen zoveel mogelijk in een smaller formaat maken. Check hun assortiment gevelstenen en u ontdekt het al snel: heel wat karaktervolle, sterke kleuren en texturen zijn nu ook smal te verkrijgen. Vraag hier uw gratis staal aan en keur uw favoriet bij u thuis.

Uw gevel isoleren: smalle gevelstenen, of toch een gevelsysteem?

Zijn smalle gevelstenen de beste keuze voor uw gevel, of kiest u beter voor een gevelisolatiesysteem? Dat hangt van de situatie af. Breekt u bijvoorbeeld een oude gevel af en laat u de binnenmuur staan, dan heeft u met smalle gevelstenen meer plaats voor extra isolatie.

Maar gaat het om een volle bakstenen muur die u niet kunt afbreken? Dan kiest u beter voor het E-Board gevelsysteem van Vandersanden. Dat bestaat uit hoogisolerende isolatiepanelen, die worden afgewerkt met dunne schijven baksteen (baksteenstrips). Speel met de steenstripkleur, -dikte en richting en realiseer precies het gevelbeeld dat u voor ogen heeft.  

Met E-Board isoleert en renoveert u uw gevel in één moeite, zonder dat u een extra fundering nodig heeft. Er zijn geen breekwerken nodig, en u kunt gewoon in uw woning blijven wonen terwijl uw gevelsysteem geplaatst wordt. Ontdek alle voordelen van het E-Board gevelsysteem, vraag uw gratis infogids aan, en laat u inspireren door realisaties met E-Board.

Wilt u uw gevels renoveren en isoleren binnen het rooilijndecreet? Met de smalle gevelstenen van Vandersanden realiseert u een tijdloze uitstraling, terwijl u profiteert van extra ruimte voor isolatie of woonruimte. Download uw gratis inspiratiebrochure en verken het assortiment.

U bekijkt de smalle gevelstenen liever in het echt? Bezoek dan een showroom bij u in de buurt en krijg meteen advies op maat.