Is er een verband tussen bouwstijl & baksteenkeuze?

Gepubliceerd op 05 March 2018
Barok - Gevelsteen bepaald bouwstijl
Parma - Gevelsteen bepaald bouwstijl
Morvan - Gevelsteen bepaald bouwstijl

Moderne woningen moet je bouwen met een strakke gevelsteen in 1 kleur, een klassieke woning met een grillige, verouderde en geschakeerde baksteen. Hieruit zou je afleiden, dat de keuze van de bouwstijl in grote mate de keuze van je gevelsteen bepaalt. Maar is dat wel zo? 

Als we woningen in België gaan bekijken, dan is de ene woning duidelijk onder te brengen in een bepaalde categorie, terwijl de andere woning een mengelmoes is van verschillende bouwstijlen, waardoor de woning op zich iets héél unieks krijgt. 

Maar welke bouwstijl is het nu?

Een moderne woning wordt meestal gekenmerkt door strakke lijnen, sobere vormen, veel glas, strak aluminium buitenschrijnwerk en een plat dak. Een fermette is typisch opgebouwd in hoevestijl terwijl een pastorijwoning gebaseerd is op de oude pastoorswoningen die je in vele dorpskernen nog terug kunt vinden. Een bungalow wordt getypeerd doordat alle ruimtes zich op het gelijkvloers bevinden en door het platte dak. Als laatste kunnen we nog spreken over een eigentijdse woning, welke een leegte opvult tussen een moderne & klassieke woning, waar van beide stijlen elementen naar voor worden gebracht. 

Heeft zo’n indeling nut?

Absoluut. Bij de zuivere invulling van een bouwstijl, hoort ook een typische invulling op gebied van sfeer en kleur. En dat kan je dan verder vertalen naar een mix van passende bouwmaterialen. Een voorbeeld: een pastorijwoning heeft een uitgesproken voordeur, hoge rechthoekige ramen met een rijkelijker raamprofiel, een zadeldak met tegelpannen of zacht genuanceerde, gegolfde kleidakpannen, een hoge plint in blauwe steen of arduin en een fris oranjerode gevelsteen in klein formaat met verouderde afwerking.

Aan de andere kant, hoe vaak kan je vandaag nog zeggen, dit is pure blues, rock, deathmetal, hiphop of dubstep? Elke muzikant geeft er een eigen invulling aan. Geldt dat ook niet voor het bouwen van een woning? Leg je daar ook niet altijd een beetje je eigen ziel in?

Niet zeker welke gevelsteen jij wil voor jouw project? Met de handige productzoeker wordt kiezen een stuk makkelijker. Vraag je inspiratiebrochure gevelstenen aan en vind realisaties in jouw buurt via de handige referentietool.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan