Eigenzinnig met E-Board: ontdek een uniek nieuwbouwproject

Gepubliceerd op 25 Juni 2018
Vandersanden E-Board
Vandersanden E-Board

“Ik wilde hier in Dudzele mijn stempel drukken. En dan liefst met een eigenzinnig project.” Architect Pascal Monballiu stelt een van zijn nieuwbouwprojecten voor. “De opvallende gevels zijn gerealiseerd met E-Board, een flexibel gevelsysteem.”

Vandersanden E-Board - Onroerend ErfgoedGeklasseerd

“Toeval of niet, elke keer ik een pand koop, staat het op de lijst van het onroerend erfgoed”, duidt de architect. “Zo ook bij dit hoekhuis, een voormalige herberg. Ik had een gedurfd ontwerp met ongewone vormen klaar. Een plan voor zes appartementen. Maar dat heb ik dus moeten opbergen.”

Oud vs. nieuw

Pascal bedacht een compromis. “Links en rechts van het geklasseerde gebouw kwam telkens een nieuwe gezinswoning. Die gevels gaf ik een aparte, eigentijdse invulling. Dat lukte met E-Board, een flexibele oplossing van Vandersanden. Resultaat: een pittig contrast tussen oud en nieuw.”

Aparte look

Zelfs met het oude gebouw ertussen komen de nieuwe gevels knap tot hun recht. “Ze zijn allesbehalve alledaags. Zo lopen de stenen verticaal. Dat zie je niet vaak in deze regio. En komt het toch voor, dan is er met volle stenen gewerkt. Maar ik ging resoluut voor steenstrips op E-Board.”

Tranen

Zo kon Pascal een uniek gevelbeeld creëren. “Het kleurenpalet binnen de steenstrips bij Vandersanden is enorm uitgebreid. Voor de nieuwe gevels combineerden we drie kleuren. Hier en daar zitten donkere stenen. In combinatie met het verticale aspect krijg je een speciaal effect. Net tranen of druppels.” 

Experiment

Ook op bouwtechnisch vlak gingen er dankzij E-Board deuren open. “Ik experimenteerde met smalle stroken metselwerk. Die speelruimte heb ik niet als ik voor massiefbouw ga. De dak-uitbouw? Daarvoor had ik genoeg aan een lichte opbouw, een besparing van tijd en geld. Zet E-Board flexibel in en er is heel veel mogelijk.”

Zwevend terras - E-board VandersandenZwevend terras

Het zwevend terras bijvoorbeeld, springt al snel in het oog. ”Een lichte metaalconstructie volstond om het hangend metselwerk te dragen. De dunne zuilen in de terrasgevel zijn metalen staanders, met een omkasting van panelen. Ze doen dienst als leuning en zorgen voor geborgenheid. Die slanke pijlers leverden al leuke complimentjes op.”  

Waterproof

Een gevel uit E-Board die correct is geplaatst, is volledig waterdicht. Een cruciale troef voor Pascal. “Hoe knap je project ook is, als de gevels niet waterdicht zijn heb je een probleem. Maar onze contactpersoon bij Vandersanden stelde me gerust. De platen klikken mooi in elkaar. Verlijm ze met PU-lijm en je bekomt één gesloten isolatieschil.”

Totaaloplossing

De gevels met baksteenafwerking zijn dan ook goed geïsoleerd. “De isolerende laag van dit E-Board systeem is 12 cm dik. We kunnen gerust spreken van verantwoorde energetische woningen. Met E-Board combineer ik een hoge isolatiewaarde met een eigentijdse baksteenafwerking.”

Tijdswinst

En de plaatsing? “E-Board plaatsen gaat een stuk sneller dan klassiek (verticaal) metselwerk. De aannemer maakt lijm aan in plaats van mortel. Hij hoeft ook geen systemen te plaatsen, het funderingssysteem is licht en er is geen ophangsysteem nodig. De klus ging dan ook vlot.”

Goed doordacht

Missie geslaagd dus? “Zeker! Mijn contactpersoon bij Vandersanden heeft me goed ondersteund, al van bij het prille begin. Elk aspect is vooraf goed doordacht. Dat motiveerde mij om het project met E-Board aan te durven. Dit systeem heeft geen spouw, maar het is waterdicht en isoleert prima.”

Enorm aanbod

Pascal geeft klanten geregeld de raad om de website van Vandersanden te bezoeken. “Je vindt er een enorm aanbod aan kleuren en afwerkingen in één handig overzicht. Ook kun je er staalkaarten aanvragen. Dan volgt er vaak een bezoek aan een toonzaal voor advies en extra inspiratie.”

Voor herhaling vatbaar

Zal de architect in de toekomst nog voor E-Board kiezen? “Vast wel. De praktische voordelen, de talrijke mogelijkheden en de hoge isolatiewaarde maken het verschil. Het systeem laat je ook toe om compact te werken en de muurdikte te reduceren. Voor dit project was dat een belangrijk pluspunt”, aldus Pascal.

Meer weten over het E-Board gevelsysteem? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan, bekijk inspirerende projecten en neem contact op met Vandersanden voor advies.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan