5 gevelsteentexturen uitgelegd: welke kies jij?

Wist je dat er verschillende soorten gevelstenen bestaan? En dan heb ik het niet over de kleuren. Je kan ook kiezen tussen verschillende structuren of texturen. “Nog een knoop om door te hakken”, hoor ik je denken. En toch is het belangrijk om bij de start van je bouw of verbouwproject ook hierin een goede keuze te maken. Want de gevelsteen bepaalt de uitstraling van je woning.

Elke textuur geeft een heel eigen uitzicht en karakter aan een gevel. Ze volgen uit de gekozen fabricatietechniek. Ik stel ze aan je voor.

1/ Handvorm

HandvormWat? Het bekendste en meest toegepaste gevelsteentype. Vandaag gaat het om een machinaal proces dat het traditionele manuele baksteenvormen nabootst.

Hoe werkt het? De bol klei wordt in een zandtapijt gerold en daarna in een vormbak geworpen. Deze handeling zorgt voor  plooien, die na het bakproces leiden tot nerven in het steenoppervlak.

Effect: deze textuur geeft meer diepgang en cachet aan de kleur van de gevelsteen. Door de lichtwerking vormen de nerven fijne schaduwlijnen.

2/ Vormbak

VormbakWat? Op zich is het productieproces vrij gelijkaardig als bij handvorm.

Hoe werkt het? De onbezande bol klei wordt in een bezande vorm geperst. Hierdoor ontstaan geen plooien op het oppervlak.

Effect: een vlak steenoppervlak met een gelijkmatige bezanding. De steen is strak en regelmatig gevormd.

3/ Wasserstrich

wasserstrichWat? Een speciale vormtechniek waarvan de naam verwijst naar het gebruik van (verneveld) water.

Hoe werkt het? De bol klei wordt niet in zand gerold maar onbezand in een vorm geworpen. Deze vorm is op voorhand goed natgemaakt. Dat maakt het mogelijk om de vormeling uit de vorm te krijgen.

Effect: kleine ophopingen van lucht tussen de kleibol en de wand van de vormbak zorgen voor een beetje structuur op het oppervlak. De steen is relatief glad en vertoont minder nerven.

4/ Strengpers

StrengpersWat? In tegenstelling tot de handvorm- en vormbaksteen is de strengperssteen niet in een vorm geworpen of geperst. De klei komt uit een strengpersmachine.

Hoe werkt het? De klei wordt in een lange streng geperst en daarna in baksteenvorm gesneden.

Effect: een strak en glad uiterlijk, de snijvlakken zijn wat ruw.

5/ Nostalgie

nostalgieWat? Een gepatenteerd vormprocédé van Vandersanden Group.

Hoe werkt het? Het is een nabewerking bij de handvormtechniek. Na het droogproces krijgen de ongebakken gevelstenen extra pigmenten op het zichtbare oppervlak en worden ze verouderd door ze te trommelen. Groot voordeel is dat deze techniek vóór het bakken plaatsvindt, waardoor dezelfde kwaliteitsgaranties (CE, Benor, …) gelden als bij de gewone handvorm.

Effect: omdat de plasticiteit van een ongebakken product hoger is dan die van de gebakken versie, oogt de ‘veroudering’ natuurlijk en lijkt de gevelsteen nog meer op een echte herbruiksteen.

Lees hierover nog meer in een vorig blogbericht: moderne know how voor verouderde gevelstenen.

Bronartikel : Hier te vinden

In samenwerking met Vandersanden

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Vandersanden

Gevelsysteem E-Board: isoleer en vernieuw uw gevels in één klap

Wilt u uw gevels isoleren én ze een make-over geven?

Karakterloze gevel transformeert tot creatief visitekaartje

Een jonge architecte uit Diest maakte onlangs haar renovatiedroom waar.

De beste manier van isoleren is esoleren

Voor het isoleren van bestaande muren denken veel verbouwers spontaan aan spouwmuurisolatie.

GRATIS Nieuwsbrief