Elke textuur geeft een heel eigen uitzicht en karakter aan een gevel. Ze volgen uit de gekozen fabricatietechniek. Ik stel ze aan je voor.
1/ Handvorm
Wat? Het bekendste en meest toegepaste gevelsteentype. Vandaag gaat het om een machinaal proces dat het traditionele manuele baksteenvormen nabootst.
Hoe werkt het? De bol klei wordt in een zandtapijt gerold en daarna in een vormbak geworpen. Deze handeling zorgt voor plooien, die na het bakproces leiden tot nerven in het steenoppervlak.
Effect: deze textuur geeft meer diepgang en cachet aan de kleur van de gevelsteen. Door de lichtwerking vormen de nerven fijne schaduwlijnen.
2/ Vormbak
Wat? Op zich is het productieproces vrij gelijkaardig als bij handvorm.
Hoe werkt het? De onbezande bol klei wordt in een bezande vorm geperst. Hierdoor ontstaan geen plooien op het oppervlak.
Effect: een vlak steenoppervlak met een gelijkmatige bezanding. De steen is strak en regelmatig gevormd.
3/ Wasserstrich
Wat? Een speciale vormtechniek waarvan de naam verwijst naar het gebruik van (verneveld) water.
Hoe werkt het? De bol klei wordt niet in zand gerold maar onbezand in een vorm geworpen. Deze vorm is op voorhand goed natgemaakt. Dat maakt het mogelijk om de vormeling uit de vorm te krijgen.
Effect: kleine ophopingen van lucht tussen de kleibol en de wand van de vormbak zorgen voor een beetje structuur op het oppervlak. De steen is relatief glad en vertoont minder nerven.
4/ Strengpers
Wat? In tegenstelling tot de handvorm- en vormbaksteen is de strengperssteen niet in een vorm geworpen of geperst. De klei komt uit een strengpersmachine.
Hoe werkt het? De klei wordt in een lange streng geperst en daarna in baksteenvorm gesneden.
Effect: een strak en glad uiterlijk, de snijvlakken zijn wat ruw.
5/ Nostalgie
Wat? Een gepatenteerd vormprocédé van Vandersanden Group.
Hoe werkt het? Het is een nabewerking bij de handvormtechniek. Na het droogproces krijgen de ongebakken gevelstenen extra pigmenten op het zichtbare oppervlak en worden ze verouderd door ze te trommelen. Groot voordeel is dat deze techniek vóór het bakken plaatsvindt, waardoor dezelfde kwaliteitsgaranties (CE, Benor, …) gelden als bij de gewone handvorm.
Effect: omdat de plasticiteit van een ongebakken product hoger is dan die van de gebakken versie, oogt de ‘veroudering’ natuurlijk en lijkt de gevelsteen nog meer op een echte herbruiksteen.
Niet zeker welke gevelsteen jij wil voor jouw project? Vraag je inspiratiebrochure gevelstenen aan, probeer de handige productzoeker en neem contact op met Vandersanden voor advies op maat.