Metselwerk in wildverband

Gevelstenen: schoonheid door wanorde met het wildverband

19/08/2015

Waar niemand eigenlijk bij stilstaat, is de wijze waarop stenen gemetst zijn, namelijk het metselverband. Toch is het metselverband belangrijk voor het uitzicht van een gevel. Het geeft extra cachet en karakter aan de gevel! De meeste gevels worden opgetrokken in halfsteensverband, maar het kan ook anders. Eén van de mooiste varianten is het vrij verband beter bekend onder de naam wildverband.

Een verband met op het eerste zicht geen verband

Zoals de naam al laat uitschijnen, is er niet dadelijk een patroon te zien. En dat is nét de bedoeling. Een wildverband versterkt het natuurlijke, ruwe karakter van baksteen. Bij gevoegd metselwerk zal je merken dat er in de verticale voeglijnen … geen lijn zit. Zelfs bij voegloos metselwerk valt het onregelmatige effect van het wildverband in het oog. De metselaar krijgt een grotere vrijheid bij het plaatsen van hele stenen (strekken), klezoren of koppen. Hij metselt willekeurig. En toch, zelfs bij een wildverband respecteert hij enkele regeltjes voor een correct resultaat.

Do’s en don’ts van een mooi wildverband

De metselaar zet de eerste laag aan met een drieklezoor, een ¾ steen. Bij de volgende laag kiest hij voor een strek of een kop, de derde laag begint weer met een drieklezoor, de vierde met een strek of kop, enzovoort. Tussen de hoeken kan de metselaar vrij kiezen tussen een opeenvolging van strekken, koppen of klezoren. Zolang de kop- of stootvoeg maar niet doorloopt in de volgende steenlaag. De regel is: nooit meer dan 2 koppen of 4 strekken naast elkaar metselen. Bovendien mogen de onvermijdelijke trapjes – ‘vallende tanden’ in vakjargon – maximaal over 5 tot 6 lagen zichtbaar zijn. Gebruik tenslotte geen stukken baksteen, waarvan de hoogte groter is dan de breedte. Dat is niet enkel storend op esthetisch vlak, maar raden we ook af op delicate plaatsen zoals hoeken of vensterbanken.

Meer moeite en zorg kost ook iets meer

Metselwerk in wildverband vergt meer aandacht en tijd van de metselaar dan een uitvoering in halfsteens verband. Er komt ook meer slijpwerk bij kijken om de voegbreedte constant te houden. Goed vakwerk is gelijk aan een hogere uitvoeringskost. Maak vooraf duidelijke afspraken met je aannemer.

Op zoek naar inspiratie? Vraag je inspiratiebrochure gevelstenen aan en vind de ideale gevelsteen voor jouw project met de handige productzoeker. Probeer de referentietool en ontdek inspirerende realisaties in je buurt met de gevelsteen van je keuze.

Metselwerk in wildverband
In samenwerking met Vandersanden

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.