Bescherm je gevel tegen vocht en warmte

09/12/2020

De normen en regelgeving rond isolatie verstrengen nagenoeg elk jaar. Om warmteverlies te vermijden moeten huizen en gebouwen zo optimaal mogelijk geïsoleerd worden. Ook de gevel van je gebouw is daarin een belangrijk element. Net daarom wordt er bij optimale gevelisolatie of na-isolatie steeds vaker geopteerd voor een geventileerde gevel.

Een geventileerd gevelsysteem is een systeem waarbij een luchtlaag voorzien wordt tussen de gevelbekleding en de isolatie. Doordat deze luchtlaag of luchtspouw bovenaan en onderaan open is, ontstaat er een natuurlijke luchtstroom tussen beide. Zo wordt de draagstructuur beschermd tegen vocht en warmte en voorkomt men dat regenwater binnendringt. Bovendien wordt de waterdamp op natuurlijke wijze van binnen naar buiten afgevoerd.

Een geventileerde gevel verkleint de rechtstreekse impact van de weerselementen op het gebouw en creëert zo door de combinatie met de isolatielaag een aangenaam binnenklimaat. In de warme zomermaanden stijgt de warme lucht doorheen de spouw en wordt afgevoerd naar buiten. Door deze circulatie komt er verse lucht in de spouw terecht. In de wintermaanden is de lucht niet warm genoeg om te stijgen en fungeert als extra bufferzone.

Niets dan voordelen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dergelijke systemen steeds vaker worden geïnstalleerd. Dankzij de natuurlijke ventilatie past dit perfect in het kader van duurzame architectuur. De voordelen zijn legio:

  • Condens en vocht vermijden dankzij de continue circulerende luchtstroom in de spouw
  • Isolatielaag in optimale staat behouden en dus ook thermische prestaties optimaal houden
  • Levensduur van de gevel verlengen
  • Een aangenaam binnenklimaat verkrijgen door het natuurlijk afkoelend effect in de zomer en het warmtebehoud in de winter
  • Ecologische systeem, doordat de afbraak en recyclage zeer eenvoudig is

Keuze van type isolatiemateriaal

Hoewel er een aantal isolatiematerialen mogelijk zijn bij een geventileerd gevelsysteem, leent minerale wol zich als een van de beste. Het is een licht materiaal en makkelijk te installeren. De mate waarin waterdamp doorgelaten wordt in minerale wol – men spreekt van een dampopen structuur – is zeer gunstig in deze opstelling. Minerale wol ademt, net zoals de geventileerde gevelbekleding. Het is duurzaam, biedt een hoge brandveiligheid en goede akoestische isolatie. Zo is de vormvaste minerale plaat Ursa Walltec 32 Black een ideale oplossing hiervoor. Bij de installatie van deze wolplaat is het aangeraden om 2 isolatiepluggen met een diameter van meer dan 90 mm te gebruiken per plaat.

Verdubbeling premies voor buitenmuurisolatie

Vanaf 2021 verdubbelt de Vlaamse regering de premies voor buitenmuurisolatie. Dit is enkel van toepassing wanneer de isolatie geplaatst wordt door een aannemer. De huidige premie van 15 euro wordt 30 euro per vierkante meter. Voldoende reden dus om eraan te beginnen. Let wel, dit is enkel van toepassing voor isolatie aangebracht aan de buitenzijde van de buitenmuur. Isolatie aan de binnenzijde van de buitenmuur en spouwmuurisolatie verandert niet in premie.

Is je gevel toe aan renovatie? Neem vandaag nog contact op met een van onze dealers. We helpen je graag verder met diverse oplossingen.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.