Toekomstgericht bouwen of verbouwen? Denk aan kwalitatieve gevelmaterialen

16/03/2021

The future is now, ook wat bouwmaterialen betreft. Om te werken aan een energiezuinigere toekomst bouwen en verbouwen we steeds meer ecologisch. Het beperken van energieverliezen via de gevels is een stap in de ‘groene richting’. Welke gevelmaterialen maken zoal deel uit van een betere toekomst?

Energiezuiniger bouwen en verbouwen

Sinds 1 januari 2021 moeten nieuwbouwwoningen in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal gebouwd worden. Deze woningen zijn luchtdicht, voldoende geïsoleerd en verbruiken bijna geen energie. Ook als je (grondig) verbouwt ben je verplicht bepaalde energetische aanpassingen te doen. Je wordt hiervoor beloond in de vorm van premies. Niet alleen wordt duurzaam en ecologisch (ver)bouwen aangemoedigd door de overheid, ook zijn veel bouwers en verbouwers bereid om hun steentje bij te dragen tot een beter milieu. Heb jij al een groene baksteen in je maag? Ontdek hoe je stap voor stap je woning energiezuiniger kunt maken.

Energiezuinige gevels

De gevels behoren tot de belangrijke bouwstenen van een energiezuinige woning. Als je weet dat er in een oude woning zo’n 20% - 25% van de warmte verloren gaat via de buitenmuren en ramen, dan weet je ook dat het de moeite waard is om je gevels, aan te pakken. Of beter gezegd: in te pakken.

Voor een nieuwbouwwoning betekent dit dat je kiest voor een ecovriendelijke bouwmethode, kwalitatieve isolatie en degelijke materialen. Voor een te renoveren woning loont het om het te kiezen voor isolatie in combinatie met duurzame gevelbekleding of om de bestaande gevel af te breken en te vernieuwen. Veel oude woningen zijn heuse energieverslinders en sommige missen zelfs een spouw. 

Gevelisolatie

Wil je de gevels van je huis energiezuinig(er) maken, dan speelt isolatie een centrale rol. Je buitengevels naadloos isoleren heeft het grootste effect. Daarnaast kun je ook kiezen om de spouwholtes of de binnenmuren (na) te isoleren. Buitenmuurisolatie komt in verschillende vormen. Bij nieuwbouw worden harde isolatieplaten (EPS, pur, pir, XPS, minerale wol) tegen de buitenkant van de binnenmuur geplaatst en luchtdicht afgewerkt. Bij renovatie kan dit ook tegen de bestaande buitengevel geplaatst worden. Tegen de isolatie wordt dan een duurzame gevelbekleding geplaatst. Welke opties zijn er zoal? We stellen er enkele voor.

Duurzame buitengevelmaterialen

Cellenbeton of kalkzandsteen

Cellenbeton, zoals Ytong is een uitstekend materiaal om je binnenmuren of je volledige woning mee te bouwen. De superisolerende blokken worden verlijmd tot een luchtdicht geheel zonder koudebruggen. Ytong is isolatie, binnen- en buitenmuur in één. Kalkzandsteen is dan weer een topper qua akoestische isolatie. Afwerken doe je naar voorkeur. Lees meer over futureproof bouwen met cellenbeton.

Bakstenen

Duurzaam bouwen betekent niet dat je de typische ‘baksteen in de maag’ links moet laten liggen. Heel wat baksteenproducenten zijn helemaal mee wat betreft het nieuwe bouwen. Zo bestaan er bijvoorbeeld even kwalitatieve, dunnere bakstenen waarmee je isolatie kunt combineren en ruimtebesparend kunt bouwen. Handig wanneer iedere centimeter telt! Of wat dacht je van geïmpregneerde gevelstenen waardoor allerlei vervuilende elementen je gevel niet kunnen aantasten.

Steenstrippen

Wil je graag de look van baksteen maar niet hun dikte? Dan zijn steenstrippen de ideale match. In combinatie met een gevelisolatiesysteem zorgen ze voor een stijlvolle, geïsoleerde buitenschil. Bovendien heb je keuze te over in kleuren en vormen.

Crepi of gevelpleister

Crepi of gevelpleister laat zich prima combineren met gevelisolatie. Het gevelisolatiesysteem kan op bijna alle types gebouwen geplaatst worden. Zowel als isolatie voor nieuwbouw of na-isolatie voor renovatie. Op stenen of houtskeletbouw, ‘you name it’. Laat je crepi behandelen met een hydrofuge en geniet langer van zijn strakke uitstraling. 

Houten gevelbekleding

Hou je van de warmte en natuurlijke eigenschappen van hout? Ook hiermee kun je je gevel laten bekleden. Bovendien zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven voor tropisch hardhout zoals (thermisch behandeld) Europees hout met FSC-label.

Gevelstroken in houtlook

Ben je fan van de uitstraling van hout maar niet van het bijhorende onderhoud? Dan zijn alternatieven in pvc of houtcomposiet vast iets voor jou. Ontdek er hier meer over. Ook interessant zijn gevelstroken of gevelleien in vezelcement die je woning zorgeloos extra cachet en betere isolatiewaarden geven.

Gevelplaten

Gevelplaten bestaan in verschillende vormen, afmetingen en materialen. Vezelcement, pvc, HPL, keramisch, composiet, basalt, zink, aluminium, staal, solid surface, cortenstaal, … noem maar op.

Graag op de hoogte blijven over de meest recente ontwikkelingen op gebied van gevelmaterialen? Lees meer artikels over gevelwerken.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.