Gevelafwerking met minerale componenten: duurzaam én esthetisch

20/04/2022

Sto, expert in gevelisolatiesystemen en -bekledingen, stelt twee nieuwe types gevelafwerking op basis van minerale componenten voor. Deze nieuwkomers zijn de dunne gevelstrip StoCleyer B en de StoEcoshape custom-made prefab elementen. De minerale componenten in deze gevelafwerkingen zijn een stuk minder milieubelastend dan conventionele materialen. Met de Sto Cladding Creator simuleer je een realistische weergave van je gevelafwerking. Je kan ook een fysiek prototype van je gepersonaliseerde ontwerp aanvragen. Deze uitbreiding van het Sto-gamma speelt in op een steeds grotere behoefte aan duurzaam en verantwoord bouwen. 

Minerale gevelbekleding: 5 keer minder CO2-uitstoot dan conventionele afwerkingen  

Gevelbekleding op basis van minerale componenten is in vergelijking met conventionele materialen aanzienlijk minder milieubelastend. De Sto gevelstrippen worden gedroogd bij 60°C en niet gebakken bij +/- 1300°C zoals bij traditionele bakstenen. Dit veroorzaakt vijf keer minder CO2-emissie en kost drie keer minder energie dan bij de productie van een conventionele gevelopbouw. Daarnaast is er aanzienlijk minder restmateriaal en afvalverwerking.  

“In combinatie met een buitengevelisolatiesysteem is een minerale gevelafwerking één van de meest duurzame geveloplossingen in de markt. Een afwerking waarvoor er niet enkel minder  materiaal nodig is, maar er ook andere materialen zoals minerale componenten gebruikt worden, zal op korte termijn al veel verschil kunnen maken voor het milieu” aldus Alain Verhoeven, Product Manager bij Sto.    

StoCleyer B: baksteenlook, maar dun, licht en duurzaam 

Door de geringe dikte en gewicht van de gevelstrippen uit het StoCleyer B assortiment zijn horizontale metselverbanden mogelijk, onthechten de gevelstrippen niet van de onderlaag en kan er aanzienlijk meer ruimte bespaard worden in de gevelconstructie. Door de combinatie van minerale gevelstrippen met een compact verlijmd gevelisolatiesysteem, krijgt de gevel niet enkel de uitstraling van een baksteen maar behaalt het tegelijkertijd ook een hoge isolatiewaarde. Die combinatie met de StoTherm Classic is uiterst stootvast en biedt een krachtige bescherming tegen beschadiging. Bovendien zorgt het geringe gewicht er ook voor dat de applicatie fysiek minder belastend is.  

De StoCleyer B gevelstrip biedt deze voordelen zonder in te boeten op levensduur, robuustheid, kwaliteit en esthetiek. Zo heeft de gevelstrip de technische eigenschappen die in grote mate overeenkomen met die van een sierpleister, maar met de uitstraling van een harde bekleding. Bovendien biedt de StoCleyer B een architectonische vrijheid met een waaier aan kleuren en oppervlaktestructuren.   

StoEcoshape: creatieve en gepersonaliseerde gevelafwerking 

StoEcoshape zijn custom-made prefab elementen die op maat gemaakt worden. Doordat ze in een mal vervaardigd worden, is het mogelijk om ze in elke gewenste vorm te gieten en zo te variëren in het ritme en de vorm van de patronen. Dit zorgt voor een gepersonaliseerd eindresultaat op vlak van kleur, vorm, oppervlaktestructuur, formaat en toevoegingstechnieken waarbij er bijvoorbeeld extra bezanding of andere bewerkingen op het oppervlak uitgevoerd worden om visuele aspecten toe te voegen. Daardoor ontstaat een zeer divers en onderscheidend gevelbeeld. Door het steenachtige basismateriaal heeft de gevelafwerking een robuuste en natuurlijke look en feel.   

Sto Cladding Creator visualiseert de gevelbekleding in het ontwerp 

Sto introduceert gelijktijdig met deze nieuwe gevelafwerkingen de Sto Cladding Creator: een online tool die de StoCleyer B gevelafwerking visualiseert in een ontwerp. Ook afwerkingen met StoBrick en Sto Glasmozaïek kunnen met deze tool gevisualiseerd worden. Vormgevers en architecten selecteren een product en een voegkleur en maken een keuze uit 9 verschillende metselverbanden. De tool maakt het bovendien mogelijk om te filteren op één of meer eigenschappen zoals kleur, formaat en voegkleur. De rendering kan niet enkel eenvoudig gedownload worden, een fysieke sample bestellen is ook een mogelijkheid.   

Sinds januari 2022 zijn de StoCleyer B en de StoEcoshape in de vestigingen in Asse en Luik beschikbaar. De prijs van deze nieuwe gevelafwerkingen is afhankelijk van de vele variabelen en persoonlijke keuze van de klant. Download de gratis online brochure.

In samenwerking met Sto nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.