Project in de kijker: verticale gevelprofielen zorgen voor speels gevelbeeld

Gepubliceerd op 01 October 2021

Op zoek naar inspiratie voor je gevel? Vandaag ontdek je een verrassend nieuwbouwproject in Ieper met strakke gevelbekleding. De beperkte gevelbreedte weerhield de bouwheer en architect er niet van om resoluut de kaart van de ‘openheid’ te trekken. Samen met de speelse combinatie van verticale profielen in de zwart-witte gevel, leverde dit een uniek ontwerp op waarbij binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen.

Linarte gevelbekleding laat alle architecturale opties open

“Het strakke ontwerp mocht in ieder geval niet ten koste gaan van gezelligheid en sfeer,” blikt architecte Nele Delva (Trant-architecten) terug op de eerste gespreken met haar opdrachtgevers. “Een moodboard hielp ons op weg naar een ‘open’ ontwerp dat net zo goed warmte en rust uitstraalt. Zo werd bijvoorbeeld vanaf de eerste pennentrek veel belang gehecht aan een directe connectie met de tuin en het terras vanuit zowel de leefruimte als de keuken.”

“Voor een jong gezin als het onze is ons huis een echt ‘leefhuis’,” beamen Dieter en Anne-Sophie. “Binnen en buiten lopen daarbij naadloos in elkaar over, met een terras dat in het verlengde van de binnenvloerbekleding doorloopt en grote glaspartijen die voor een geïntegreerd gevoel zorgen.”

Ook aan de voorzijde van de woning kan je daar niet om heen, met de verticale aluminium gevelbekleding die aan de andere kant van het glas naast de voordeur naadloos verder loopt langs één muur in de inkomhal. “Op die manier worden buiten en binnen pas echt één geheel,” verduidelijkt Nele Delva die keuze. Met de ledverlichting in de aluminium gevelbekleding verwerkt, wordt dat geheel zelfs nog versterkt én het zorgt mee voor een speels element in de strakke façade.” Leer meer over de mogelijkheden met Linarte gevelbekleding en vind een verdeler in je buurt.

Strak en toch speels

Het werkt in dit geval wonderwel. De combinatie van wit pleisterwerk met zwart aluminium (uitgevoerd in dezelfde kleur als het schrijnwerk) zat ook van meet af aan in het moodboard van Dieter en Anne-Sophie, zo herinnert zich Nele Delva: “Zij wilden een woning met sprekende gevel, esthetisch mooi maar ook makkelijk qua onderhoud. De keuze voor aluminium was dus snel gemaakt, de verticale Linarte profielen van Renson versterken nog het uitgesproken karakter van het ontwerp.”

Maar wat het strakke zwart-wit dat tikkeltje extra cachet geeft, is toch de verrassende combinatie van verschillende verticale profielen. Nele Delva zag daarin in ieder geval een grote meerwaarde ten opzichte van een ritmische of gelijke profilering. “Gelukkig deelde de bouwheer daarover al snel dezelfde visie,” zegt ze daarover. En dan komt hoe dan ook de meerwaarde van de Linarte gevelbekleding bovendrijven. Met individuele profielen kan je als architect namelijk je creativiteit de vrije loop laten. Het resultaat is in dit geval een unieke wildverband combinatie van ‘Even’ en ‘Block’ profielen, die laatste zowel in de 16 mm als 30 mm diepe versie. En dat leidt sowieso tot een één-uit-de-duizend ontwerp. Met de schuifpoort mee in dezelfde Linarte-profielen bekleed, krijgt het totaalbeeld van de voorgevel zelfs nog een extra ‘boost’.

Dieter en Anne-Sophie: “We vonden het een heel fijn voorstel om de gevelprofielen onderling te combineren. Het resultaat bleek ook een echte meerwaarde. Zo konden we een speelse en originele toets geven aan onze strakke gevel. Met 3 soorten profielen op de juiste manier gecombineerd, leverde Nele een echt huzarenstukje af. Sinds we hier wonen worden we daar regelmatig op aangesproken.”

Onderhoudsvrij en duurzaam? Een absolute meerwaarde

“We zijn dan ook heel tevreden met onze keuze voor de Linarte gevelbekleding,” klinkt het bij Dieter en Anne-Sophie. “Door de rest van de gevel en de voortuin vrij sober te houden, komt die als blikvanger van onze woning zelfs nog extra tot z’n recht. Ook omwille van de combinatie met de witte crepi, natuurlijk.” Maar naast dat esthetische aspect, was het vooral ook de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van de aluminium gevelbekleding die hen over de streep trok. “We hebben allebei een drukke fulltime job, waardoor we absoluut op zoek waren naar een product dat niet onderhevig is aan het weer en dat weinig onderhoud vraagt. Net daarom was hout als afwerking voor ons geen optie. En dus zijn we heel blij dat zowel ABS Bouwteam als Nele ons Linarte aanraadden.”

Wil jij je gevel een nieuwe, strakke look geven? Lees meer over de Linarte gevelbekleding in de gratis inspiratiebrochure en laat je adviseren door een verdeler in je buurt.

www.renson.eu
www.trant-architecten.be
www.absbouwteam.be

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan