Gevelstenen, de blikvanger van je woning

De gevel van een woning is een eyecatcher. Het uitzicht ervan wordt in de eerste plaats bepaald door de aankleding. De keuze aan gevelmaterialen is echter heel uitgebreid. Naast de traditionele bakstenen kun je gebruikmaken van gevelpleisters, steenstrips, gevelplaten, metaal, hout en nog veel meer. Mogelijkheden genoeg dus om jouw woning een uitzonderlijk karakter te geven.

Bakstenen: absolute koploper

De baksteen is met stip de meest gebruikte soort gevelbekleding. Het milieuvriendelijke natuurproduct gaat al sinds mensenheugenis mee en biedt ontelbare verwerkingsmogelijkheden. Met dit warme bouwmateriaal straalt een gevel kwaliteit uit en dat minstens 100 jaar lang. Duurzaamheid en thermische en akoestische isolatie zijn doorslaggevende argumenten bij de keuze van bakstenen.

Tegenwoordig vind je bakstenen in allerlei afmetingen, kleuren en variaties, tot zeer platte en lange stenen toe. Het gamma is onmetelijk groot. In ons land alleen al bestaan er meer dan 3500 soorten gevelstenen. Je doet er goed aan de vorm en de kleur van bakstenen niet enkel in de toonzaal te bekijken, maar ook referenties op te vragen om de stenen in een volledige gevel te aanschouwen. Deze aanblik geeft vaak een heel andere indruk.

Nelissen lava

Bakstenen worden ingedeeld in drie grote groepen naargelang het productieproces. Strengpersstenen zijn gelijkvormig, handvormstenen hebben een onregelmatige vorm en vormbakstenen onderscheiden zich door hun ouder uitzicht. Module 50, rijnvorm, Romeins formaat en waalformaat zijn enkele courante baksteenmaten. Wie zelf de handen uit de mouwen steekt, zorgt er best voor dat de geleverde palletten met bakstenen worden gemengd. Zo voorkom je een opvallend kleurverschil in je gevel als gevolg van kleurnuances, die tijdens het productieproces kunnen ontstaan.

Variaties in kleur en breedte van de voegen bepalen mee het gevelbeeld en dus het uitzicht van een woning. De voegen maken immers 20 tot 25 procent van het muuroppervlak uit. Zo wekt een grijze voeg een donkerder uitzicht op en een beige voeg een egale schijn. Een witte voeg laat de steen dan weer beter tot zijn recht komen. Het traditionele voegen verliest tegenwoordig terrein ten voordele van dunmetselen en vooral het verlijmen van gevelstenen, waarbij er geen voeg meer aan te pas komt. Klik hier voor meer info

Creëer via deze module een unieke gevel voor je woning. Kies je gevelsteen uit een enorm assortiment aan kleuren en formaten en bepaal jouw voeg.

De voordelen van bakstenen op een rij? Een baksteen is zeer gebruiks- en onderhoudsvriendelijk, bestand tegen hoge druk en vorst en vrij van uitbloeiingen. Deze steen krimpt niet en zet ook niet uit bij temperatuurschommelingen, staat garant voor een hoog thermisch comfort in de woning en sluit aan bij alle smaken en stijlen. Bakstenen zijn ook geschikt voor lage-energiewoningen en passiefhuizen door hun thermische inertie: ze slaan zonnewarmte op en geven deze vervolgens langzaam terug af. Dat levert niet alleen zonnewinsten op, maar voorkomt ook plotse temperatuurverschillen binnenshuis. En daar vaar je wel bij!

Steenstrips: geknipt voor make-over

Steenstrips en kwaliteit gaan hand in hand. Ze worden gemaakt uit bakstenen, die in schijven van ongeveer twee centimeter dik worden gezaagd. Elke schijf bezit dan ook dezelfde kwalitatieve eigenschappen als een baksteen. Zo is een steenstrip even vorstbestendig. Je lijmt hem tegen een isolatieplaat of een muur. Na het opvoegen zijn de steenstrips niet te onderscheiden van de traditionele bakstenen muren.

Steenstrips bieden nog meer voordelen. Ze besparen heel wat plaats en zijn ideaal voor de make-over van een bestaande gevel. Net als bij een baksteen ligt de lengte van een steenstrip tussen 19 en 24 centimeter, de hoogte varieert van 4 tot 6,5 centimeter. Naast vlakke strips kun je gebruikmaken van hoekstrips die de hoeken aan ramen, deuren en muren perfect bekleden. Afhankelijk van het formaat is een steenstrip 20 tot 30 procent duurder dan een gewone baksteen. De meerprijs schuilt in de bijkomende zaag- en handlingkosten. Maar daartegenover staat dat de lichte en smalle steenstrips bouwtechnische problemen dikwijls kunnen counteren. De plaatsing ervan verloopt vlotter en sneller dan bij volle bakstenen en aanvullende aanpassingen aan ramen of deuren zijn niet nodig. Dat scheelt een slok op de borrel.

Klik hier voor meer info

In samenwerking met Nelissen Steenfabrieken

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Nelissen Steenfabrieken

Batibouw 2018 - Vindt u een steen voor elke stijl

Kom naar Batibouw 2018 in Brussels Expo en bezoek hal 5, stand 511 van Nelissen Steenfabrieken.

Binnenmuren die hun steentje bijdragen

Rode keramische snelbouwstenen staan bekend om hun goede thermische en akoestische eigenschappen,

Isolatie en steenstrips: totaaloplossing

In één beweging je gevel isoleren en een volledig nieuwe look creëren? Dat kan!

GRATIS Nieuwsbrief