Een barst in je gevel? Laat het onderzoeken door een bouwingenieur.

30/08/2018

Op een dag ontdek je een barst in je buitenmuur. Er gaan meteen enkele vragen door je hoofd. Hoe is die barst ontstaan? Hoe los ik dit op? En vooral: is er een structureel probleem? Doe je voordeel met ons advies!

Klein of groot?

Voor je gaat panikeren: kleine barstjes in de gevel zijn doorgaans niets om je zorgen over te maken. Met ‘klein’ bedoelen we: barstjes met een breedte van enkele millimeters. Maar is de barst bijna een centimeter breed, of zelfs breder? Lijkt het of de muurvlakken van elkaar wijken? Ga dan op onderzoek uit! Eerst moet je de precieze oorzaak te weten komen. Pas dan kun je het probleem efficiënt aanpakken.

De oorzaak bepale

Een barst in je gevel kan diverse oorzaken hebben. Aan- of afvoeren die lekken, een zwak fundament van de woning, een grondverschuiving, een veranderd waterpeil … Misschien is de muur zelf niet stevig genoeg en/of kan die de druk niet aan. Ook een combinatie van oorzaken is mogelijk. Het is niet evident om zelf de juiste conclusies te trekken. Hoe krijg je zekerheid?  

Aanrader: professioneel advies

Ga niet zomaar af op de raad van buren of kennissen, maar schakel een specialist in. Hij controleert of de barst in de gevel zorgwekkend is en reikt je de juiste oplossing aan. Stel dit telefoontje niet uit, want de situatie kan snel verergeren en dan wordt het alleen maar moeilijker om de schade te herstellen. Stel, de oorzaak is een slechte regenafvoer. Los je het probleem niet op, dan kan je woning op termijn gaan verzakken.

SOS dragende muur

Zit de scheur in een dragende muur? Wees dan extra alert. Een dragende muur draagt mee het gewicht van de constructie. Een scheur in zo’n dragende muur kan veiligheidsrisco’s inhouden. Neem contact op met een specialist, zo voorkom je extra schade en kosten. Zeker als de scheuren snel groter worden moet je vlug schakelen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter.

Professionele diagnose

Een specialist kan dieperliggende oorzaken aan het licht brengen, zoals problemen met de fundering van je woning. In zo’n geval is die barst in de muur slechts het topje van de ijsberg. Maar ook voor problemen met de fundering zijn er oplossingen. Gelukkig maar!

Zwakke fundering

Wat kun je doen aan een zwakke fundering? De draagkracht van de bodem kan vergroot worden, hier zijn diverse technieken mogelijk. Vertrouw niet blindelings op de raad van je aannemer, je architect of die behulpzame buur. Een ervaren specialist reikt de juiste oplossing aan en maakt de nodige berekeningen.

Bespaar met advies

Bezorgd over je budget? Een advies van een ervaren en gediplomeerde bouwingenieur hoeft niet veel te kosten. Integendeel, omdat je zeker bent van een juiste diagnose kun je tijd en geld besparen. 

Een scheur in je buitengevel? Neem contact op met een specialist, zo ben je zeker van een duurzame oplossing. Ook bij scheuren in binnenmuren, vloeren en plafonds kun je bij hem terecht. 

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.