Je vragen over crepi (gevelpleister) beantwoord

Overweeg je om je buitengevels te bekleden met crepi of gevelpleister? Over dit type gevelbekleding circuleren heel wat vragen. Tijd voor duidelijkheid!

Crepi of gevelsteen, wat moet ik kiezen?

Crepi is zeker het overwegen waard. Waarom niet eens verder kijken dan de traditionele gevelsteen? Zo kun je evengoed kiezen voor gevelbekleding of pleisterwerk. Daarmee kun je alle kanten uit. Een egale crepi of het lijnenspel van dunne steenstrips bijvoorbeeld. Nieuwbouw of renovatie, er is altijd een passende afwerking voor jouw project, stijl en smaak.

Wat is crepi precies?

Crepi is een mengsel op basis van cement. Het wordt vaak gebruikt als pleister om een gevel te bekleden. Begrijpelijk, crepi beschermt je buitenmuren goed tegen wisselende weersomstandigheden en vuil. Bovendien kun je het combineren met isolatie. En de ontwerpmogelijkheden? Crepi kan op verschillende manieren worden aangebracht en het bestaat in diverse kleuren. Dit bepaalt mee de look. Bovendien is het geschikt voor uiteenlopende bouwstijlen. Je geniet steeds van een mooie, egale afwerking.

Wat zijn de voordelen van crepi?

Crepi wordt vaak gecombineerd met een isolatiesysteem. Zo bekom je een continu doorlopende isolatieschil en voorkom je koudebruggen. De thermische massa zorgt voor een buffer, waardoor de temperatuur binnen constant blijft. Het resultaat: meer comfort en een lagere energiefactuur. Verder is crepi zeer duurzaam en bestand tegen vocht. De mogelijkheden qua kleuren en afwerkingen zijn enorm uitgebreid.

Kan crepi op alle soorten muren worden aangebracht?

Normaal gezien wel. De combinatie van crepi met een isolatiesysteem kan als (na)isolatie zowel bij nieuwbouw als renovatie worden toegepast, en dit voor haast alle types gebouwen. De systemen kunnen toegepast worden op stenen ondergronden maar net zo goed op woningen in houtskeletbouw. Er zijn geen funderingen voor nodig. Wil je enkel crepi en zit er een verflaag op je gevel? Laat dan eerst de verf verwijderen voor je crepi laat plaatsen.  

EPS-isolatie in combinatie met crepi, een goed idee?

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. ESP-platen kunnen gebruikt worden om je buitenmuur te isoleren. Crepi gecombineerd met dit type isolatiesysteem zorgt voor een betere isolatiewaarde en levert baanbrekende resultaten op. Daarbij komt dat EPS een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding heeft. EPS-isolatie met een lambda-waarde van 0.032 W/mK wordt dan ook meer en meer gebruikt om woningen thermisch te isoleren.

Kun je zaken bevestigen op crepi?

Lichte voorwerpen zoals naamplaatjes of huisnummers kun je rechtstreeks op het pleisterwerk bevestigen. Daarvoor gebruik je een duurzame, oplosmiddelvrije kit. Wil je een zwaarder voorwerp zoals een lamp of zonwering op de gevel bevestigen? Dan zijn er speciale voorzieningen nodig. Die moet je al tijdens de ontwerpfase laten voorzien. Een expert kan je meer uitleg geven.

Hoeveel kost crepi per vierkante meter?

De prijs van crepi is afhankelijk van de grootte van je project en de moeilijkheidsgraad van de te isoleren woning. Ga uit van zo’n 100 à 120 euro (excl. btw) per vierkante meter voor een gemiddelde woning die aan de EPB-eisen voldoet. Benieuwd naar de kostprijs voor jouw project? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.  

Hoe kun je een gevel met crepi reinigen of proper houden?

Hoe je best de buitenbepleistering reinigt hangt af van het type crepi. Een expert kan je meer vertellen over de beste methode en het juiste middel om je pleisterwerk te reinigen. Met lauw water, de juiste multicleaner en een zachte borstel kun je je gevel voorzichtig schoonmaken zonder risico. Gebruik zeker geen agressief schoonmaakmiddel of eentje met oplosmiddel. Ook afspuiten met een hogedrukspuit is geen goed idee. Een minerale crepi bijvoorbeeld, kan erdoor beschadigd raken. Wil je reinigen met lichte druk, test dan eerst op een klein oppervlak. Goed om te weten: je kunt je gevel ook met een hydrofuge laten impregneren. Dit vochtwerend middel helpt vocht tegenhouden en zorgt ervoor dat mossen, algen en vuil minder snel hechten.

Wat als er scheuren komen in crepi?

Is je crepi beschadigd, dan moet je op zoek naar de oorzaak. Neem daarvoor contact op met een vakman. Je bent meteen aan het goede adres voor de gepaste herstelling.

Interesse om je gevel te laten bepleisteren? Neem contact op met een expert en krijg vrijblijvend advies.

In samenwerking met Consteca

GRATIS Nieuwsbrief