Je gevel schilderen? Niet zonder onze toptips!

Gepubliceerd op 09 September 2020

Een frisse look voor je gevel heeft meer impact dan je zou denken. Je rijdt met plezier je oprit op, je geniet van goedkeurende blikken en bij verkoop wordt je woning hoger ingeschat. Begint het te kriebelen? Check onze tips en bezorg je gevels de gedroomde make-over.

Kies je kleur

Elke klus begint met het juiste materiaal. Maar dan moet je wel weten welke kleur verf je wil. Het is altijd een goed idee om de verfkleuren van je gevel af te stemmen op die van het straatbeeld. Met een lichte gevelkleur zit je alvast safe. Die past bij elke situatie en doet je woning groter lijken. Kijk ook eens naar de kleur van je dak. Een zwart dak uit leisteen oogt knap met koeler wit en blauwgrijze tinten. Een rood pannendak komt dan weer mooi uit in combinatie met off whites met een groengrijze tint. Bekijk hier inspirerende projecten. Graag professioneel advies? Ga eens langs bij een colora winkel of vraag kleuradvies aan huis.

Haal je materiaal in huis

De ene witte verf is de andere niet. Welke soort verf jij best kiest, hangt vooral af van de staat van de ondergrond. Bij vochtige muren bijvoorbeeld is gevelverf Coating M30 interessant, want die is gemakkelijk aan te brengen in alle lichte kleuren. Via de handige verfwijzer ontdek je welke verf het best is afgestemd op jouw gevel. Toch nog wat technische vragen? De colora coaches beantwoorden ze graag, in een colora winkel of bij jou thuis. Zodra je weet welke verf en verfbenodigdheden je nodig hebt, kan je gaan bestellen. Dat doe je in een colora winkel, of simpelweg vanuit je luie zetel op colora.be. Alles in huis? Hup dan, aan de slag!

Een bakstenen muur schilderen: een stappenplan

Stap 1: bereid de buitenmuren voor

First things first. De muur moet proper zijn voor je begint met schilderen. Dek eerst het gras en de planten af, daarna was je de buitenmuur af met water en bleekwater. Om hardnekkige groene aanslag te verwijderen, kan je een verstuiver gebruiken. Benevel de muur met bleekwater (6°) en laat het goedje 6 uur inwerken. Vervolgens spoel je de resten af met zuiver water en een grove borstel. De dag erop kan je van start met de schilderwerken. Let wel: bij het naspoelen met een hogedrukreiniger duurt het tot één week voor de muur droog is.

Stap 2: bescherm alles rond de buitenmuur

Dek je oprit, terras of klinkers af met een afdekvlies. Plak vervolgens raamprofielen, goten ... af met uv-bestendige afplaktape en bescherm ramen met een afdekzeil. Dan ben je klaar voor het echte werk!

Stap 3: tijd voor het echte werk

Roer de grondlaag goed op en giet de verf over in een verfemmer. Vervolgens schilder je de boorden van de muur met een verfkwast. Doe je dit zorgvuldig, dan gaat het grove schilderwerk een stuk vlotter. Schilder de rest van de muur met een gevelrol. Daarbij werk je met vlakken van ongeveer 1m2. Zien hoe een professional te werk gaat? Bekijk dan de doe-het-zelf video’s. Werk door en breng zoveel mogelijk verf aan in de voegen. Daarna laat je de verf drogen volgens de droogtijd op het etiket. Schilder de buitenmuur vervolgens opnieuw met een afwerklaag. Klaar? Haal dan de tape weg terwijl de verf nog nat is.

De ideale omstandigheden voor je verfklus

Heel wat klussers vragen zich af: kan ik in de herfst een buitenmuur schilderen? Dat hangt van de omstandigheden af. Een muur in baksteenmetselwerk moet droog zijn voor je hem schildert. Vroeg in het voorjaar en laat in het najaar zijn de muren doorgaans nog te vochtig om te overschilderen. Twijfel je, meet dan het vochtgehalte in de muur met een vochtmeter. Die kan je lenen in de colora winkel in je buurt. Meet op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen. Verder mag de temperatuur tijdens de schilderwerken en de uren nadien niet lager zijn dan 10 °C zijn. Ook de luchtvochtigheid is belangrijk: bij zeer hoge luchtvochtigheid kan de verf niet drogen. Lees meer over de ideale weersomstandigheden voor het schilderen van je gevel.
Nog vragen over het schilderen van een buitenmuur? De colora coaches in een colora verfwinkel in jouw buurt met een hart voor kleur en verstand van de beste verf vertellen je wat je moet weten om van jouw verfproject een succes te maken. De nodige kwaliteitsverf voor jouw project vind je in een colora winkel of op colora.be. Vergeet je brochure ‘Praktische verftips’ niet aan te vragen!