Metseltechnieken: hoe verwerk je gevelstenen?

Gepubliceerd op 30 March 2020

Gevelstenen kun je metselen, dun metselen, verlijmen of doorstrijken. Waarin verschillen deze vier verwerkingstechnieken van elkaar? En welke voordelen bieden ze? Een stoomcursus!

Techniek 1: metselen

Traditioneel metselwerk is al jaren de meest gebruikte bouwmethode. Een metselaar hecht de bakstenen aan elkaar met metselspecie, steen na steen. Afhankelijk van de architecturale stijl kies je een passende baksteen, een patroon of legverband en een voegmethode. Duik in de productzoeker en vind de geschikte gevelsteen voor jouw project. Ontdek tips voor je aankoop en een prijslijst.

Diverse metselverbanden

Er bestaan tal van metselverbanden. Een metselverband is de manier waarop de gevelstenen zijn gestapeld, met een bepaald motief als resultaat. Soorten verbanden zijn het halfsteenverband, klezorenverband, staand verband, kruisverband, Frans verband, Engels tuinmuurverband, stapel- of tegelverband, koppenverband en verschillende sierverbanden.

Volop creatieve mogelijkheden

Metselverbanden bieden de architect of de bouwheer uitgebreide creatieve mogelijkheden om een gevel op te trekken. Bepaalde verbanden creëren markante lijnen in het metselwerk, waardoor er optische effecten ontstaan. De keuze van het metselverband hangt onder meer af van de baksteen en de dikte van de muur. Ontdek diverse soorten metselverbanden en hun effect.

Ook met voegloos effect

Baksteenproducenten bieden tegenwoordig speciale gevelstenen aan met een uitgehold legvlak aan de boven- of onderzijde. Daardoor kun je de stenen met een gewone mortellaag van 10 tot 12 millimeter verwerken, terwijl ze aan de voorkant slechts ongeveer 4 millimeter van elkaar zijn gescheiden en dus de look van verlijmd metselwerk hebben. Het ontbreken van zichtbare voegen zorgt voor een nauw aansluitend effect, wat het massieve en homogene karakter van de gevel benadrukt. Opvoegen is niet nodig. Download hier de prijslijst voor particulieren.

Techniek 2: dun metselen

Bij het dun metselen gebruik je een speciaal ontwikkelde metselspecie, die dunnere voegen toelaat dan bij traditioneel metselwerk. Deze specie hecht en verhardt beter en je hebt er maar de helft zoveel van nodig. Je brengt de dunbedmortel aan met een klein truweel of een lijmpistool. Het resultaat? Een gevel met een expressief en massief effect, waarbij de voegen naar de achtergrond verdwijnen. De stenen krijgen zo alle aandacht.

De juiste mortel

Zowel handvorm-, vormbak- als strengpersgevelstenen zijn geschikt om in een dunbed te metselen, als je maar de juiste mortel gebruikt. Die mortel moet aangepast zijn aan de wateropname van de gebruikte baksteen. Met een baksteen kun je een zeer strak uiterlijk bekomen door een voegdikte van 4 millimeter. Bij een handvormsteen die minder maatvast is, bedraagt de dikte van de voeg ongeveer 7 millimeter. Achteraf opvoegen is niet nodig.

Een boeiend kleurenspel
Weet ook dat de dunbedmortel verkrijgbaar is in verschillende kleuren, die je eventueel kunt aanpassen aan de tint van de gevelsteen. Dat kleurenspel geeft een bijzonder cachet aan de gevel. Benieuwd? Vind adressen van inspirerende realisaties bij jou in de buurt via de referentietool. Je kunt zoeken op product, op type woning, stijl én locatie.

Techniek 3: verlijmen

Het verlijmen van gevelstenen zit in de lift. Bij deze techniek worden de stenen op elkaar gelijmd met een dunne laag lijmmortel, die harsen bevat waardoor de specie beter hecht. De metselaar gebruikt voor het aanbrengen een lijmpomp of lijmpistool en geen truweel. Gelijmde muren zijn al na 48 uur grotendeels uitgehard. Zin om zelf aan de slag te gaan? Schrijf je in voor de opleiding ‘verlijmen van gevelstenen en binnenmuurstenen’.

Amper zichtbare voegen
De voegen van verlijmde gevelstenen meten 3 tot 6 millimeter en zijn dus amper zichtbaar. Het lijkt alsof de gevelstenen gewoon op elkaar zijn gestapeld. In principe kun je alle soorten bakstenen lijmen, mits je de juiste lijmmortel toepast. Met smalle, langwerpige maatvaste bakstenen komt het verlijmen helemaal tot zijn recht. Het egale uitzicht levert een intense kleurendynamiek op. De kleur van de steen is de kleur van de gevel, die bijgevolg een homogeen en massief karakter heeft.

Drie keer sterker
In vergelijking met traditioneel metselwerk is het verlijmen van gevelstenen tot drie keer sterker dankzij de grotere druksterkte. Daardoor kun je gelijmde bakstenen constructief benutten in de vorm van slankere gevelconstructies en grotere overspanningen boven openingen. De hogere sterkte biedt eveneens mogelijkheden om prefabelementen te produceren. Nog andere voordelen van verlijmde gevelstenen? Ze zijn nagenoeg uitbloeiingsvrij, waterafstotend (geen mosgroei) en bestand tegen vorst.

Snellere plaatsing
Verlijmen is 10 tot 15 procent duurder dan traditioneel metselen. Dat heeft alles te maken met de hogere kostprijs van de lijmmortel en het groter aantal bakstenen dat nodig is vermits er geen voegen zijn. Daar staat tegenover dat de plaatsing sneller verloopt dan gewoon metselen of dun metselen. In één beweging kun je een muur tot op volledige niveauhoogte brengen. Tip: foutjes in een verlijmde gevel vallen meteen op, doe daarom een beroep op een ervaren aannemer.

Techniek 4: doorstrijken

Doorstrijken bij het metselen van een gevel wordt ook wel ‘meegaand voegen’ genoemd. Bij deze techniek gebeurt het metselen en het voegen tegelijkertijd. Als de metselaar de gevel doorstrijkt betekent dit dat hij ‘vol en zat’ metselt, waarbij de ruimte tussen zowel de staande als de liggende voeg volledig met speciale doorstrijkmortel wordt opgevuld. Alle voegen zijn zo vol dat opvoegwerk aan de gevel achteraf onnodig is.

Solide voegen
De mortel is in verschillende tinten beschikbaar en kan dus aansluiten bij de kleur van de baksteen.

Eenmaal de mortellaag voldoende is aangetrokken, verwijdert de metselaar de overtollige mortelspecie en werkt hij de specie af tot het gewenste voegtype. Met een voegspijker of voegroller drukt de metser de voegen eventueel nog aan om terugliggende voegen te verkrijgen. De voegen zijn heel solide omdat de mortel dezelfde is als die tussen de stenen.

Massieve indruk
Deze metseltechniek is ideaal voor verdiept voegwerk met een gladde voeg en bij voorkeur geschikt voor de verwerking van smallere gevelstenen. Dankzij het doorstrijken maakt de gevel een massieve indruk.

Benieuwd naar frisse ideeën voor jouw woning? Vraag je gratis gevelinspiratiegids aan. Bereken makkelijk hoeveel gevelstenen je nodig hebt voor jouw project en vind een verdeler in je buurt. Succes!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan