Je gevel kaleien voor een authentieke look? Ontdek de mogelijkheden.

Gepubliceerd op 24 Juni 2021

Hoe geef je je woning snel een frisse, karaktervolle look? Maak kennis met een speciale verftechniek voor een authentieke uitstraling: kaleien. Die kan je trouwens ook gebruiken voor binnenmuren. Probeer de handige verfwijzer en ontdek de nodige producten voor je klus, mét handig stappenplan.

Wat is kaleien?

Wil je je buitenmuren een karaktervolle uitstraling geven, en ze tegelijk beschermen tegen regen, sneeuw en wind? Door ze te kaleien geef je een frisse look en werk je kleine oneffenheden weg. Kaleien is een oude schildertechniek, waarbij je met een kaleikwast dikke kalkverf aanbrengt op een binnen- of buitenmuur. Benieuwd waarom deze manier van schilderen populair blijft? Lees meer over deze originele verftechniek.

Een authentiek effect voor elk project

Door je gevels te kaleien, boots je het effect na van het historisch laag op laag wit kalken van een muur. Zo creëer je een levendig, naturel effect met borstelvegen. Het kan zowel bij landelijke als moderne woningen, bij renovatie en nieuwbouw. Voor een typisch kalkeffect met kleurschakeringen, gebruik je Calime. Voor een kalei-look zonder kleurschakeringen en met lange levensduur, kies je voor Pastime. Pastime is bovendien in alle kleuren beschikbaar. Tip: via de handige verfwijzer check je snel welke producten je nog meer nodig hebt voor jouw kaleiproject. 

Waarom kaleien?

Een muur kaleien kan zowel uit esthetische als technische overwegingen. Zitten er kleine oneffenheden in je gevel? Dan werkt kaleiverf als perfecte camouflage en worden de oneffenheden opgevuld. Bovendien bekom je een rustiek gevelbeeld. Calime is de klassieke kant-en-klare kaleiverf en is enkel beschikbaar in lichte kleuren. Wil je toch een fellere of donkere kleur? Dan is Pastime de ideale keuze. Verder is je gevel kaleien een goed idee om die te beschermen tegen weersinvloeden. Deze milieuvriendelijke en duurzame techniek houdt je muur dampopen. Benieuwd hoe jij je kaleiwerken best aanpakt? Laat je adviseren door een expert.

Welke ondergronden kan je kaleien?

Alle ruwe en steenachtige ondergronden of onbeschilderde minerale buitenbepleisteringen zijn geschikt om te kaleien. Let wel: de ondergrond moet schoon zijn. Verwijder daarom op voorhand alle loszittende deeltjes, schilfers, vetten en oude verflagen. Ook onkruid en mos haal je weg voor je begint. Is je gevel heel erg vuil? Laat hem dan eerst reinigen voor je gaat kaleien. Hoe het dan verder moet, ontdek je in dit stappenplan.

Een passende kleur kiezen voor je gevel

Nog niet zeker welke kleur je wil? Laat je inspireren door huizen bij jou in de buurt. Welke kleurencombinaties spreken je aan? Wat denk je van een gevel met ton-sur-ton kleurpalet? Of creëer je liever een contrast tussen je gevel en de ramen en deuren? Goed om te weten: met lichtere kleuren toont je huis groter en leg je nadruk op de architectuur van je woning. Een donkere gevel zorgt voor meer soberheid en sluit goed aan bij het groen in je voortuin. Ontdek meer tips in het gratis inspiratiemagazine.

Let bij het kiezen van de kleur van je gevel ook op de oriëntatie. Een witte muur aan de zonkant levert een verblindend effect op, en een donkere kleur zal snel vervagen. Benieuwd naar de beste keuze voor jouw project? Reken op het kleuradvies van een expert.

Watervaste en duurzame kaleiverven

Welke kaleiverf kiezen voor je klus?

  • Calime zorgt voor een maximaal kalei-effect. Afgewerkt met Calime krijgen muren een korrelig effect en het levendig kalkuitzicht van kalei. Het unieke kleurenspel brengt je gevel tot leven. Calime is verkrijgbaar in 15 authentieke minerale kleuren, waaronder lichte tinten en middentonen. Voor het bereiken van het authentieke kalei-effect breng je Calime aan met de Boss kaleikwast.
  • Pastime is een matte gekorrelde gevelafwerking met kalei-uitzicht, maar zonder het kalei-effect. Bij vochtige weersomstandigheden zie je geen kleurschakeringen. Met Pastime combineer je de charme van kalei en de degelijkheid van een acrylaatgevelverf. Het eigentijdse Pastime is in zo goed als alle kleuren beschikbaar.

Binnenmuren kaleien

Naast het kaleien van je gevel kan je met dezelfde verftechniek ook de binnenkant van je woning aanpakken. Zolang je de ondergrond van je binnenmuren nat kan maken en ze niet uit gips bestaan, kan je die ook kaleien. Zo trek je de stijl van je gevel door naar je interieur, wat een knap totaalplaatje oplevert.

Hoe binnenmuren kaleien met Pastime?

  • Breng met een langharige rol een laag Stucprimer Hydro aan in dezelfde kleur als de eindlaag.
  • Roer de Pastimeverf goed om voor je begint te schilderen.
  • Breng één of twee lagen Pastime aan met een blokkwast.
  • Breng de verf horizontaal of verticaal of in alle richtingen aan, afhankelijk van het gewenste effect.

Wil jij graag je gevel of binnenmuur kaleien voor een nieuwe look? Ontdek de juiste producten via de handige verfwijzer en bezoek een colora verfwinkel in je buurt. De colora coaches vertellen je hoe je van jouw verfproject een succes maakt. De nodige kwaliteitsverf voor je klus vind je in een colora winkel of op colora.be.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan