Je gevel renoveren? Dit zijn de mogelijkheden

Gepubliceerd op 25 September 2019

Vuil, barsten, scheuren, … de gevels van een woning kunnen doorheen de jaren veel te verduren krijgen. Dankzij gevelrenovatie geef je ze een nieuwe frisse look. Ontdek mee de mogelijkheden.

Een uitnodigende gevel

Haast je je wanneer je thuiskomt snel naar binnen zodat je je beschadigde gevel niet hoeft te zien? Ben je beschaamd over je huis wanneer er bezoek aan de deur staat? Dan is gevelrenovatie misschien het overwegen waard. Afhankelijk van de beschadiging van je gevel en welke look je hem wilt geven, zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten er enkele voor je op een rijtje.

Gevelreiniging: terug een frisse look

Is je gevel doorheen de jaren vervuild geraakt met roet, mossen, algen, … dan kun je je gevel op verschillende manieren laten reinigen. Met deze relatief kleine ingrepen ziet je woning er in korte tijd terug als nieuw uit. Welke techniek wordt toegepast is afhankelijk van het type vervuiling en het materiaal van de gevel. Sommige technieken zullen te agressief zijn. Laat je daarom steeds adviseren door een specialist om verdere beschadigingen te voorkomen.

 • Reinigen met stoom

Hangt er oppervlakkig vuil zoals mossen en algen op je buitenmuren? Dan is stoomreiniging een goed idee. Het is immers een milieuvriendelijke en relatief goedkope methode. Hierbij wordt met hete stoom op het vuil gespoten dat nadien verwijderd wordt.

 • Chemisch reinigen

Wil je voorzichtig verfresten, roet en andere verontreinigingen van je gevels verwijderen? Dan is chemisch reinigen een optie. Hierbij wordt een biologisch schoonmaakmiddel op de muur aangebracht. Na een inwerkingstijd wordt de gevel met water of stoom schoon gespoten.

 • Nevelstralen: voor lichte vervuiling

Is je gevel niet extreem vervuild, dan kun je hem laten nevelstralen. Dit is een mildere vorm van reinigen dan zandstralen. Met een mengsel van water en zand wordt onder lage druk met een zachte straal op de buitenmuur gespoten. Ideaal voor gevels die iets delicater of poreuzer zijn omdat de waterbelasting miniem is.

 • Zandstralen: voor hardnekkig vuil

Zandstralen is een vrij agressieve techniek van reinigen waarbij een fijn straalmiddel onder hoge druk tegen de gevel wordt gespoten. Je kunt er hardnekkig vuil mee verwijderen zoals roetaanslag, graffiti of ander vuil die de gevel doet vergrijzen. Ook om oude verflagen te verwijderen is zandstralen zeer geschikt. Ondanks dat de naam het doet uitschijnen, wordt er niet altijd zand gebruikt. Grit is ook een mogelijkheid. Het kwartszand van vroeger is ondertussen verboden omwille van gezondheidsredenen.

Afhankelijk van het type vervuiling en de samenstelling van de gevel beslist men of zandstralen geschikt is voor je gevel. Bij zwakke, poreuze gevelstenen kies je beter voor nevelstralen. Laat je door een specialist informeren over de meest geschikte techniek.

 • Nabehandeling: gevel impregneren

Wil je nog lang genieten van je gereinigde gevel? Dan is een nabehandeling met een impregneermiddel aangewezen. Het beschermt je gevel tegen nieuwe mos- en algenvorming en zorgt ervoor dat vuil zich minder snel hecht. Ook voorkomt het dat je muren vocht absorberen.

Nieuw voegwerk

In combinatie met het reinigen van een bakstenen gevel is het vaak ook interessant om de voegen aan te pakken. Brokkelende, poreuze voegen geven niet alleen een onverzorgde indruk, ze zorgen ook voor minder stabiliteit en waterdichtheid van je gevel. Bij voegrenovatie worden de oude voegen uitgeslepen en met een nieuw voegmiddel gevuld. Je zult verbaasd zijn over het verschil!

Herstellen scheuren en barsten

Zitten er scheuren en barsten in je gevel, dan roep je best een vakman in want vaak zijn dit symptomen van dan stabiliteitsproblemen. Laat het achterliggende probleem onderzoeken door een stabiliteitsingenieur. Als je de oorzaak van de scheuren kent, kun je de muur laten herstellen. Bij steenherstel zal men bij een bakstenen gevel nieuwe stenen plaatsen. Bij scheurherstel brengt men een reparatiemortel aan. Ook de voegen worden meestal opnieuw gedaan. Bij ernstige scheuren die de stabiliteit aantasten, zullen er ankers bevestigd worden. Scheuren in baksteen kunnen ook hersteld worden door injecties met een speciale hars, scheuren in beton met betoninjecties.

Gevel schilderen

Een eenvoudige manier om je gevel in een nieuw kleedje te steken is schilderen. Hiervoor moet je je muren wel eerst reinigen zodat je start met een goede ondergrond. Pak ook eerst kleine beschadigingen en eventuele vochtproblemen eerst aan. Om een gevel te schilderen gebruik je niet om het eender welke verf. Zorg voor een dampopen kwaliteitsverf zodat er geen vochtproblemen ontstaan. Roep de hulp van een specialist in voor advies op maat.

Kaleien

Hou je van de bakstenenlook maar wil je je gevel een meer egale, authentieke uitstraling geven? Dan is kaleien misschien iets voor jou. Hierbij wordt een dunne kalkpleister op je gevel uitgestreken met een blokkwast. Niet alleen zorgt het voor een uniforme gevel, het beschermt ook tegen allerlei weersomstandigheden. Het is een milieuvriendelijke methode die, in tegendeel tot de meeste verven, je gevel laat ademen. Bovendien zijn er verschillende kleuren en afwerkingen mogelijk.   

Nieuwe gevelbekleding

Is je gevel echt aan renovatie toe en wil je hem een nieuwe uitstraling geven, dan kun je hem laten voorzien van nieuwe bekleding. Hiermee steek je hem in een mum van tijd in een nieuw jasje. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. We zetten er enkele voor je op een rij. Niet alleen voor de esthetiek is nieuwe gevelbekleding interessant. Combineer je het met isolatie dan bespaar je ook op je energiefactuur. Wist je dat zo’n 25% van de energie verloren gaat via de buitengevel?

 • Spuitkurk

Gespoten kurk is gevelbekleding die bestaat uit een materiaal op basis van kurkgranulaat en acrylhars. De kurksamenstelling wordt in verschillende lagen op de gevel gespoten. Het voordeel van het milieuvriendelijke spuitkurk is dat het zeer goed thermisch en akoestisch isoleert. Bovendien beschermt het materiaal tegen vocht terwijl het toch dampopen blijft. Toch kan het niet op tegen volwaardige gevelisolatie.

 • Steenstrips

Ben je verknocht aan de baksteenlook dan hoef je niet meteen een nieuwe buitenmuur plaatsen. Met steenstrippen creëer je een gelijkaardige uitstraling maar neem je minder ruimte in. Steenstrips zijn verkrijgbaar in verschillende looks en kleuren. Baksteen is zeker niet de enige optie. Zo zijn er ook natuursteenstrippen, keramische steenstrippen en kunststeenstrippen, … Ze kunnen op een bestaande muur bevestigd worden maar ook gemakkelijk gecombineerd worden met isolatiepanelen.

 • Gevelbepleistering

Met gevelbepleistering of crepi creëer je een egale, strakke uitstraling voor je woning. Je kunt het inzetten voor verschillende stijlen woningen en je kunt het op verschillende ondergronden aanbrengen. Tegenwoordig wordt het ook meteen gecombineerd met buitenisolatie. Er bestaan 2 verschillende samenstellingen gevelpleisters: kunstharspleister en minerale pleister.

 • Gevelleien

Leien zijn gekend als dakbedekking maar zijn ook zeer interessant als gevelbekleding. Ze zorgen voor een strakke look. Bekleed je de volledige bouwschil hiermee dan krijgt je woning een zeer unieke uitstraling. Een modern type lei is de vezelcementlei. Dit type leien zijn vrij licht en nemen niet veel ruimte in. Ook zijn ze snel geplaatst, zeer duurzaam en heb je heel veel keuze in het grote kleurenpalet. Bovendien kun je ze gemakkelijk combineren met isolatie.

 • Kleidakpannen

Niet alleen gevelleien zijn geschikt als gevelbekleding ook kleidakpannen komen hiervoor in aanmerking. Ze worden ongeveer op dezelfde manier als dakpannen geplaatst maar dan op de gevel. Ze hebben ook dezelfde positieve eigenschappen als keramische dakpannen: duurzaam, thermisch isolerend, gemakkelijk te plaatsen en voordelig. Ideaal voor een woning met een strakke, unieke look.

 • Gevelpanelen en sidings

Houten gevelpanelen of sidings zorgen voor een warme, natuurlijke uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, makkelijk te plaatsen en zorgen voor natuurlijk isolatie. Vaak gebruikt men hardhout maar thermisch behandeld hout is ook zeer populair.

Er bestaat ook gevelbekleding in kunststof. Deze pvc-panelen of -sidings zijn zeer gemakkelijk te plaatsen en onderhoudsvriendelijk. Dankzij hun kleurvastheid en uv-bestendigheid gaan ze zeer lang mee.

All-in-one gevelisolatiesysteem

Tegenwoordig zijn er ook systemen op de markt die gevelbekleding en isolatie combineren. Hierdoor heb je meteen een alles-in-een oplossing. Je frist je gevel op, verhoogt het wooncomfort en bespaart op je energiekosten. De waarde van je huis stijgt en je vermindert de CO2-uitstoot. Informeer bij een specialist naar de mogelijkheden.

Een nieuwe façadesteen

Is het metselwerk in een zeer slechte staat, dan kun je het buitenspouwblad afbreken en daarna isoleren en nieuwe bekleding of een volledige gemetselde muur voorzien.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan