Nieuw bij de snelbouwstenen: Porotherm binnenmuur lijmsteen PSL Newton krijgt breder broertje

08/05/2023

Snel, eenvoudig en efficiënt binnenmuren optrekken? Het lukt met binnenmuur lijmstenen, want die worden verlijmd in plaats van gemetseld. De PLS Newton van Wienerberger staat bekend als de binnenmuur lijmsteen die erg hoge constructies mogelijk maakt. Tot wel 6 bouwlagen kan hij aan. De lijmsteen is zo populair, dat Wienerberger vaak de vraag kreeg om ook een bredere variant uit te brengen. Die is er nu!

Voordelen van een dikkere binnenmuur lijmsteen

De PSL Newton binnenmuur lijmsteen van Wienerberger kreeg er zopas een breder broertje bij. De nieuwe variant is 19 cm dik. De nieuwe 19 cm dikke Porotherm binnenmuur lijmstenen hebben een hoge druksterkte en extreme muurdruksterkte. Deze stenen met formaat 300 x 188 x 249 mm zijn gemakkelijk te verwerken en hun prestaties zijn uitvoerig bewezen.

Er is al een Porotherm binnenmuur lijmsteen PLS Newton van 14 cm dik: een grootformaat lijmsteen met goed verhandelbaar gewicht (16 kg/steen). Waarom lanceert Wienerberger een 19 cm dikke variant? Daar zijn verschillende redenen voor:  

  • Ontwerpers krijgen nog meer vrijheid bij het toepassen van keramische bouwblokken voor hoge constructies.
  • Dikkere lijmstenen kunnen een grotere lijnlast (= kracht per lopende meter) opnemen. Die kan zelfs oplopen tot meer dan 35%.
  • Een dikkere steen helpt de slankheid beperken bij het optrekken van hogere muren. Hoe kleiner de slankheid, hoe stabieler.
  • Met dikkere stenen krijg je een hogere massa per m², wat soms gevraagd wordt in het kader van akoestiek.

Hoge druksterkte: tot 6 bouwlagen mogelijk

Hoe komt het dat de Porotherm binnenmuur lijmsteen PLS Newton zo’n succes is? Wel, een gelijmde muur uit deze innovatieve bouwblokken haalt een extreme muurdruksterkte. Hierdoor kan men met deze steen appartementen en utiliteitsgebouwen tot wel zes bouwlagen hoog bouwen.

Zijn geheim? De PLS Newton heeft een optimale kleisamenstelling en een doordacht perforatiepatroon. De kleisamenstelling zorgt voor de grote blokdruksterkte, terwijl het patroon leidt tot een beter contactoppervlak tussen de gestapelde stenen.

Wist je dat de muurdruksterktes die de PLS Newton in de praktijk behaalt, nog hoger zijn dan de uitkomst van de theoretische berekening? Dat bevestigen interne en externe laboratoriumproeven.

Behoud van thermische eigenschappen

Mooi meegenomen: de hogere muurdruksterktes van de PLS Newton gaan niet ten koste van de thermische performantie. De PLS Newton heeft dezelfde lambdawaarde als de gekende PLS 500 binnenmuur lijmstenen en kan uitpakken met een uitstekende verhouding tussen druksterkte en lambdawaarde.

Comfortabele verwerking

Voor het plaatsen van de PLS Newton gebruikt men het Porotherm Lijm-Systeem of Porotherm Dryfix. Een Technische Goedkeuring (ATG) is een beoordeling van de gebruiksgeschiktheid van een bouwproduct of een systeem voor een welbepaalde toepassing in de bouw. In de ATG van Porotherm Dryfix is ook de PLS Newton opgenomen. Zo kan men bij het verwerken van de innovatieve PLS Newton met Porotherm Dryfix, zeker zijn van de betrouwbaarheid en hoogwaardige productkwaliteit van dit ATG-gecertificeerd lijmsysteem met Dryfix.

Verder staat het gewicht van ca 13 kilo per stuk van de 19 cm dikke PLS Newton nog altijd garant voor een comfortabele en gemakkelijke verwerking. Dat gewicht blijft beperkt door de lengte van 300 mm, in tegenstelling tot een lengte van 500 mm voor de dunnere PLS Newton variant. Die keuze zorgt voor meer plaatsingsgemak en een betere ergonomie. Het volledige PLS Newton gamma is bovendien minder zwaar dan vergelijkbare bouwblokken met eenzelfde muursterkte.

Tot slot zijn de PLS Newton lijmstenen compatibel in de hoogte met de andere binnenmuurstenen uit de Porotherm lijm-serie en bieden ze dezelfde troeven: ze zijn gemakkelijk te verzagen of in te slijpen en dankzij de vormstabiliteit zijn er geen dilatatievoegen nodig.

Goede ondersteuning

De nieuwe PLS Newton lijmsteen is ook beschikbaar in de NRd-berekeningstool waarmee men de stabiliteit van een verticaal belaste binnenmuur in deze bouwblok kan toetsen. De tool is trouwens bruikbaar voor het volledige Porotherm assortiment.

De nieuwe PLS Newton is net als zijn slanke broer BENOR gekeurd, wat ook een voordeel betekent voor de rekenwaarden van de muurdruksterkte.

De kerncijfers:

Gedeclareerde gemiddelde blokdruksterkte fmean 25 N/mm²

Karakteristieke muurdruksterkte fk 8,5 N/mm²

De binnenmuur lijmsteen PLS Newton van Wienerberger zorgt voor extreem hoge muurdruksterktes. Dat maakt hem geschikt voor bouwprojecten tot 6 bouwlagen. Naast de 14 cm dikke binnenmuursteen is er nu ook een 19 cm dikke variant. Graag meer info over deze innovatieve bouwstenen? Neem een kijkje op de website van Wienerberger. Je kan meteen je brochure downloaden.

In samenwerking met Wienerberger NV

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.