Langdurig mooie gevels: deze gevelstenen helpen witte vlekken en sluier voorkomen.

20/09/2023

Gaat u bouwen of verbouwen met baksteen? Dan hebben we een slimme tip voor gevels die jarenlang mooi blijven. Door simpelweg voor geïmpregneerde gevelstenen te kiezen, beschermt u uw gevels tegen lelijke witte vlekken en een grauwe waas. Bovendien profiteert u van eenvoudig gevelonderhoud. Genieten van deze voordelen kost u geen cent extra. U krijgt zelfs 25 jaar garantie tegen vergipsing, het proces dat die onaantrekkelijke witte aanslag veroorzaakt. 

Hoe helpen geïmpregneerde gevelstenen witte vlekken voorkomen?  

Bij het kiezen van gevelstenen voor uw project, let u natuurlijk op aspecten zoals kleur, formaat en structuur. Denk echter ook aan de blijvend mooie uitstraling van uw gevel. Het laatste wat u wil, is dat uw mooie gevels te kampen krijgen met ontsierende witte vlekken of een grauwe sluier.

Maar hoe ontstaan die witte vlekken op nieuwbouwgevels, en belangrijker nog, hoe kunt u dit voorkomen? De oorzaak van deze witte vlekken of sluier ligt vaak bij de gebruikte voegmortels. Zouten, kalk en gips in deze mortels zijn meestal de boosdoeners. Bij regenachtig weer nemen de bakstenen niet alleen water op, maar ook deze stoffen uit de mortel. Wanneer de bakstenen weer opdrogen, blijven deze stoffen aan de zichtbare kant van de stenen achter. Het resultaat is een onaantrekkelijke gevel.

De witte of grauwe vlekken en sluier die zich vormen op het oppervlak van metselwerk worden uitbloeiiingen genoemd. Er bestaan 3 types uitbloeiingen: zoutuitbloeiingen, kalkuitlogingen en vergipsing. Vergipsing is een langzaam verschijnende witte waas die soms pas maanden of zelfs jaren na de bouw zichtbaar wordt.

U staat gelukkig niet machteloos. Met geïmpregneerde gevelstenen van Vandersanden is uw gevel beschermd tegen zowel vergipsing als uitbloeiingen. Uw gevel blijft dus vrij van witte vlekken en sluier, en u krijgt 25 jaar garantie tegen vergipsing.

Wat zijn geïmpregneerde bakstenen? 

Bij Vandersanden behandelen ze hun bakstenen na het bakken met een speciale, milieuvriendelijke vloeistof om ze waterafstotend te maken. Deze behandelde bakstenen worden geïmpregneerde bakstenen genoemd. De geïmpregneerde gevelstenen van Vandersanden zijn de enige gevelstenen op de markt die beschermd zijn tegen witte vlekken en sluiers, met 25 jaar garantie tegen vergipsing. Ontdek de voordelen van geïmpregneerde gevelstenen.

De waterafstotende laag gaat tot 5-15 mm diep, en alle vier de zichtbare zijden van de stenen worden aangepakt. De boven- en onderkant van de bakstenen blijven onbehandeld, zodat ze nog steeds op de traditionele manier met bestaande mortels kunnen worden gebruikt.

Als u kiest voor geïmpregneerde gevelstenen, blijft vuil van binnenuit vastzitten in de kern van de baksteen, achter de geïmpregneerde laag. Hierdoor blijft uw gevel langer schoon en heeft deze minder onderhoud nodig.

Interessant om te weten is dat gevelstenen die geïmpregneerd zijn, hun ademend vermogen behouden. Dit betekent dat ze vocht kunnen opnemen en afgeven, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat, meer energie-efficiëntie en duurzaamheid voor uw woning.

Bijna alle gevelstenen van Vandersanden zijn geïmpregneerd en dus voorzien van deze waterafstotende laag. Ontdek hier hun assortiment geïmpregneerde gevelstenen en vind uw favoriet.

Ontwerp uw creatieve gevel online

Wat zou u ervan denken om zelf uw creatieve gevel te ontwerpen? Dat kan eenvoudig online met deze handige textuurgenerator. Experimenteer met formaten, kleuren, metselverbanden, voegeffecten en meer. U krijgt meteen een hyperrealistische preview te zien, die u kan delen met uw architect.

Bespaar op gevelonderhoud  

Mooi meegenomen: met geïmpregneerde gevelstenen van Vandersanden wordt gevelonderhoud een stuk eenvoudiger. Het impregneren van de stenen voorkomt dat vuil van buitenaf zich snel en sterk hecht. Roet, stof, mos en algen bijvoorbeeld hechten minder goed aan de bakstenen omdat deze waterafstotend zijn. Als het regent, spoelt het vuil gemakkelijker weg.

Bovendien is vervuiling zoals groenaanslag en roet eenvoudig te verwijderen. U profiteert dus van minder en eenvoudiger onderhoud. Uw gevel behoudt jaar in jaar uit zijn mooie uitstraling, terwijl u bespaart op onderhoudskosten.

Interesse in geïmpregneerde gevelstenen, of heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact op met Vandersanden voor gratis advies en een offerte op maat. Vraag hier uw gratis inspiratiegids gevelstenen aan en laat u inspireren. Via de referentietool vindt u snel realisaties met de gevelsteen van uw voorkeur in uw buurt. Probeer het eens en trek erop uit!

In samenwerking met Vandersanden

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.