De moderne look van gelijmde bakstenen
U ziet ze steeds vaker opduiken in het straatbeeld: egaal uitziende gevels zonder zichtbare voegen. Dit pure baksteeneffect verkrijgt men door de bakstenen te lijmen. Een nieuwe trend? Niet helemaal. Het lijmen van bakstenen met een speciale lijm (lijmmortel) is een techniek die al jaren bestaat. Wel wordt het steeds populairder. Begrijpelijk, want een gevel zonder zichtbare voegen oogt eigentijds en minimalistisch. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor moderne bouwstijlen die een strakke uitstraling vereisen.
Bij het verlijmen van gevelstenen kan de voeg versmald worden tot ca. 4 mm, terwijl die normaal gezien zo’n 10-12 mm breed is. Zo’n smalle voeg heeft veel minder impact op het gevelbeeld, waardoor de gekozen baksteen alle aandacht krijgt. Vraag hier uw gratis inspiratiegids aan of ontdek uiteenlopende realisaties.
Hoe ziet een gevel met gelijmde baksteen eruit?
Een gevel met gelijmde bakstenen ziet er totaal anders uit dan een traditioneel gemetselde gevel. Bij het verlijmen van bakstenen blijft de lijmmortel namelijk dieper in de voeg. De voegen worden niet meer afgewerkt, waardoor een schaduwvoeg ontstaat tussen de bakstenen. Het resultaat is een zeer kleurrijke en egale gevel, waarbij de traditionele voegen ontbreken. Zo komt de klemtoon volledig op de gevelsteen te liggen. Bekijk hier een voorbeeld van een gevel met verlijmde bakstenen.
Weetje: Het mooiste resultaat krijgt u wanneer het wildverband wordt gebruikt. Dit metselverband versterkt het natuurlijke, ruwe karakter van de gekozen baksteen.
Zin om het effect van diverse voegdiktes en gevelstenen te bekijken? Met de textuurgenerator van Vandersanden, een handige tool, ontwerpt u eenvoudig zelf uw gevel. Genereer hier uw realistische textuur en download het resultaat. U kunt uw textuur zelfs meteen doorsturen naar uw architect, die het in zijn 3D-ontwerp kan gebruiken.
Hoe gaat het lijmen van bakstenen in z’n werk?
Bij het verlijmen van bakstenen bevestigt men de stenen met behulp van speciale lijm, in plaats van ze traditioneel met cementmortel te metselen. De lijm zorgt voor een sterke hechtingslaag en houdt de bakstenen stevig op hun plaats. De bakstenen worden nauwkeurig en vlak naast elkaar geplaatst, zonder zichtbare voegen tussen de stenen. Ontdek hier hoe het werkt.
Bij het lijmen van bakstenen is een truweel overbodig. Men gebruikt meestal een doseerpistool of een spuitzak, en bij grotere projecten kan een lijmpomp worden ingezet.
Waarom kiezen voor verlijmde bakstenen?
Verlijmde bakstenen bieden vele voordelen die ze aantrekkelijk maken voor diverse bouwprojecten:
- Moderne en strakke uitstraling: De afwezigheid van zichtbare voegen zorgt voor een naadloze en uniforme look, waardoor verlijmde bakstenen perfect passen bij hedendaagse architectuur en moderne woningen.
- Duurzaamheid en stevigheid: Een gelijmde gevel is tot drie keer sterker dan een traditioneel gemetselde gevel. De robuuste gevelconstructie is bestand tegen diverse weersomstandigheden en heeft een lange levensduur.
- Snellere installatie: Verlijmde bakstenen plaatsen gaat sneller dan het traditioneel metselen met voegen. Dit zorgt voor een kortere bouwtijd en lagere arbeidskosten.
- Creatieve mogelijkheden: Dankzij de hoge sterkte van de lijmmortel zijn tal van constructies mogelijk. Denk maar aan grotere overspanningen boven openingen en slankere gevelconstructies.
- Onderhoudsvriendelijk: Een gevel met gelijmde bakstenen heeft over het algemeen minder onderhoud nodig dan metselwerk met traditionele voegen. Er zijn immers geen voegen die vuil kunnen worden, kunnen verslijten of beschadigen. En dankzij de waterafstotende lijm is de gevel vrijwel ongevoelig voor uitbloeiingen.
- Verbeterde isolatie: Doordat er geen voegen zijn tussen de bakstenen, kan er minder warmte ontsnappen. Een betere isolatiewaarde van de gevel bevordert de energie-efficiëntie van het gebouw en kan helpen om energiekosten te verlagen.
- Minder vochtproblemen: Verlijmde bakstenen verminderen het risico op vochtinfiltratie, omdat er geen open voegen zijn waar water kan doordringen. Hierdoor blijft de gevel droger en is er minder kans op vochtproblemen zoals schimmelvorming en beschadiging van de constructie.
Kortom, bouwers en verbouwers kiezen steeds vaker voor de techniek van het verlijmen vanwege de moderne uitstraling en creatieve mogelijkheden, de stevigheid, de snellere installatie, het onderhoudsgemak, de verbeterde isolatie en het lagere risico op vochtproblemen.
Tip: Ook lange, smalle gevelstenen dragen bij aan een moderne en verfijnde uitstraling van uw woning. Bij Vandersanden vindt u smalle gevelstenen (formaten XL45 en LF40 S) met een duurzaam karakter. De ecologische S-line® gevelstenen hebben een dikte van ongeveer 7 cm in plaats van de gebruikelijke 10 cm. Hierdoor hebben ze een veel lagere milieu-impact dan andere soorten baksteen. Dankzij de smallere afmeting, heeft u bovendien extra ruimte voor isolatie bij een gelijke muurbreedte. Download uw gratis infobrochure en ontdek smalle, langwerpige S-line® bakstenen voor uw project.
De specialisten van Vandersanden adviseren u graag. Maak een afspraak in een van hun showrooms en ontdek welke mogelijkheden het beste bij uw gevel passen.
De traditionele charme van metselwerk
Liever een gevel met een vintage vibe? Dan heeft het traditionele metselwerk zeker zijn charme en voordelen. De zichtbare voegen geven uw huis een uniek patroon en een authentiek gevoel, alsof u een vleugje geschiedenis aan uw gevel toevoegt.
Waarom kiezen voor een traditioneel gemetselde gevel?
- Tijdloze charme en ambachtelijke uitstraling: Een gemetselde gevel straalt een traditionele, tijdloze charme uit en heeft een authentieke ambachtelijke look.
- Goedkoper dan verlijmen: Traditioneel metselwerk komt goedkoper uit dan traditioneel metselwerk. Cementmortel kost doorgaans minder dan lijmmortel, bovendien zijn er minder bakstenen nodig.
- Keuze uit tal van voegkleuren: Elke kleurtoon bezorgt uw gevel telkens een ander, uniek karakter. De gezamenlijke uitstraling van voeg en gevelsteen bepaalt het totaalplaatje.
- Alle metselverbanden zijn mogelijk: Bij het traditioneel metselen kiest u uit tal van metselverbanden. Een doordacht gekozen metselverband, of combinatie van verschillende verbanden, geeft extra cachet en karakter aan uw project.
- Solide basis voor siermetselwerk: van gemetselde dorpels tot gebogen vormen en hanenkammen.
- Duurzaam en sterk, efficiënte waterafvoer dankzij voegen: Goed gebouwde gemetselde gevels zijn robuust en kunnen verschillende weersomstandigheden weerstaan. De voegen zorgen voor een natuurlijke waterafvoer, waardoor vochtproblemen worden verminderd.
- Isolatie met potentieel voor hoge efficiëntie: Met hoogwaardige materialen en goed vakmanschap kan een gemetselde gevel een goede isolatie bieden, waardoor de energie-efficiëntie van het gebouw wordt verbeterd.
Let wel: Het metselen van een gevel vergt meer tijd en werk dan het verlijmen van bakstenen. Verder kunnen zichtbare voegen extra onderhoud nodig hebben, bijvoorbeeld om vuilophoping te voorkomen en beschadigde voegen te herstellen.
Bakstenen lijmen of metselen: aandachtspunten voor uw keuze
Bij het kiezen tussen verlijmde bakstenen en traditioneel metselwerk voor uw gevel is het belangrijk om rekening te houden met het ontwerp en de stijl van uw woning, de gewenste uitstraling, de beoogde isolatie en uw budget. Beide technieken hebben hun eigen unieke voordelen, en de uiteindelijke beslissing zal afhangen van uw persoonlijke voorkeur en de vereisten van het project. Maak hier een afspraak voor een gratis adviesgesprek en krijg raad van experts.
Lijmen of metselen? De gevelstenen van Vandersanden zijn overal voor in!
Of u nu kiest voor traditioneel metselwerk of een gevel met verlijmde stenen, bij Vandersanden heeft u altijd een ruime keuze. Iedere baksteen in hun assortiment kan zowel gemetseld als gelijmd worden. U kiest uit meer dan 100 kleuren in diverse structuren. Bovendien kunt u naar wens experimenteren met metselverbanden, formaten en effecten.
Met deze handige productzoeker filtert u het aanbod gevelstenen op stijl of kleur en bekijkt u uw favorieten in detail. U kunt meteen uw gratis staal aanvragen. Vervolgens kunt u zelf uw gevel ontwerpen met deze textuurgenerator. Dankzij de realistische visualisaties wordt het een stuk makkelijker om de perfecte gevelsteen te kiezen voor uw project.
Alternatieve methode voor een voegloze gevel: voegloos metselen met dunmortel
Wist u dat men ook door bakstenen te metselen een voegloze gevel kan realiseren? Daarvoor gebruikt men de voegloze metseltechniek met dunmortel. Bij deze aanpak metselt men met dunmortel, ook wel bekend als dunbedmortel. Dit is een cementmortel met een extra dosis lijm voor een betere hechting van de voegmortel. Hierdoor wordt de voegdikte verminderd tot slechts 4 à 8 mm en ontstaat een vergelijkbare uitstraling als bij lijmmortels. Deze metseltechniek is ideaal voor gevelstenen met een grillige vormgeving. Zoals u ziet, zijn er diverse manieren om een voegloze uitstraling te creëren en zo een uniek uiterlijk voor uw gevel te realiseren.
Gaat u voor het pure baksteeneffect zonder zichtbare voegen, of voor de tijdloze charme van een gemetselde gevel? De gevelexperts van Vandersanden begeleiden u graag bij het ontwerpen van uw gevel en geven professioneel advies. Maak hier een afspraak in een toonzaal.
Liever eerst wat meer inspiratie? Dan kunt u inspirerende gevels gaan bekijken in uw regio. Met de handige referentietool vindt u woningen bij u in de buurt die gebouwd zijn met de gevelstenen van uw keuze. Met of zonder zichtbare voeg. Ontdek het hier en trek erop uit!