Primeur: deze baksteenstrippen combineren duurzaamheid, kwaliteit en esthetiek

11/02/2022

Een absolute primeur in de baksteenindustrie: Wienerberger neemt op zijn site in Kortemark een innovatieve productielijn voor baksteenstrippen in gebruik. Die combineert drie unieke aspecten: de online productie van baksteenstrippen, een digitale engobering en als absolute blikvanger een CO2-neutrale productie.

Geen restafval meer

Dunne baksteenstrippen zijn een duurzame en plaatsbesparende oplossing om gevels te isoleren bij renovatie, of om prefabwanden een gevelsteenlook te geven. Dat wist je vast. Er is wel een belangrijk nadeel: het zagen van de 2 cm dikke steenstrippen uit klassieke bakstenen brengt altijd restafval met zich mee. Met zijn innovatieve productielijn brengt Wienerberger daar voor altijd verandering in. Die maakt de steenstrippen volgens een innovatief online principe. Vernieuwend is dat de lijn de baksteenstrippen meteen produceert met een dikte van 2 cm. Er is dus niet langer materiaalverlies door het zagen van de strippen. Leer meer over de unieke voordelen.

Maat- en vormvaste steenstrips

Een ander uniek feit in de productielijn is de vormgevingstechniek. Die levert een uiterst maatvaste en vormstabiele handvormsteenstrip op. Daarmee verkleint Wienerberger de afwijkingen in dikte, lengte, breedte en kromheid in vergelijking met de al beschikbare steenstrippen. Met deze handvorm steenstrip met heel strikte maattolerantie speelt Wienerberger in op de noden van de prefabricatiemarkt. Door de duidelijke link met modulair en circulair bouwen zijn ze er bij Wienerberger van overtuigd dat prefabricatie aandeel zal winnen in de bouwmarkt. Met deze maatvaste oplossing voldoen ze alvast aan de strenge eisen uit de prefabsector, zonder dat ze achteraf strippen moeten kalibreren of verzagen. Zo worden extra energieverbruik en afval vermeden.

Uitzicht naar wens, tot op de pixel

Een derde innovatie van de nieuwe productielijn is het digitaal engoberen. Een nieuwe kleur vraagt normaal een aanpassing van de kleisamenstelling en het productieproces, wat leidt tot overgangsverliezen. Het zijn vaak intensieve omschakelingen en die beperkte flexibiliteit heeft ook zijn impact op de klantenservice. Met het digitaal engoberen zijn die nadelen verleden tijd. De nieuwe oplossing kan je vergelijken met een digitale printer die op pixelniveau de gewenste kleur in een flinterdun kleilaagje aanbrengt op de gedroogde baksteenstrip. De engobelaag wordt vervolgens mee ingebakken in de steenstrip. De mogelijkheden van het printproces zijn quasi onbeperkt. De ontwerper kan zelfs tot op de pixel het uitzicht bepalen en zo dus heel creatief zijn. Digitaal engoberen komt meer en meer voor in de industrie en wordt nu voor het eerst in België toegepast.

CO2-neutrale productie

Het meest in het oog springend aan de nieuwe productielijn is het volledig CO2-neutrale proces. Dat is een absolute primeur in de keramische sector. Het klimaatvriendelijke concept dat Wienerberger uitdokterde, is volledig opgebouwd rond gloednieuwe, elektrische productietechnieken. De drogerij en oven werken volledig elektrisch. Ze worden gevoed door een eigen PV-installatie (goed voor 25% van de nodige energie), aangevuld met 100% groene energie. De oven werkt met stralingswarmte, waarbij de restwarmte gerecupereerd en benut wordt in de drogerij. De eventuele bijkomende energie die daar nog nodig is, is ook volledig elektrisch. Zo is er helemaal geen fossiele brandstof meer nodig om de steenstrippen te produceren.

Ecologische verpakking

Om het duurzame verhaal helemaal volledig te maken, herbekeek Wienerberger ook de verpakking van de steenstrippen. Vandaag worden de nat verzaagde steenstrippen nog verpakt in doosjes uit EPS. Dat vraagt veel verpakkingsmateriaal. Het nieuwe productieproces maakt dit type verpakking overbodig. Dat laat toe de strippen per 20 enkel en alleen te bundelen met straps, en ze vervolgens te stapelen op een retourpallet en te beschermen met een circulaire hoes. Lees meer over de circulaire verpakkingen van Wienerberger.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gevel? Download hier de uitgebreide gevelinspiratiegids en maak een afspraak voor een bezoek aan een Wienerberger-showroom. Frisse ideeën en advies op maat: check!

In samenwerking met Wienerberger NV

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.