Steenstrips als gevelbekleding: antwoorden op uw praktische vragen

Gepubliceerd op

Fan van de karaktervolle uitstraling van baksteen? De tijdloze, robuuste look van een bakstenen gevel kunt u ook bereiken met steenstrips. Ze hebben dezelfde kwaliteit als traditionele bakstenen maar zijn dunner, wat meer ruimte voor gevelisolatie biedt. Dat schept mogelijkheden! In combinatie met een isolerend gevelsysteem zoals E-Board® kunnen baksteenstrips uw energieverbruik fors verlagen. Ontdek antwoorden op veelgestelde vragen over steenstrips en krijg gratis advies van gevelexperts.

Hoe steenstrips combineren met gevelisolatie? 

Als u duurzaam wilt bouwen of renoveren, bieden baksteenstrips een ruimtebesparend en ecologisch alternatief voor traditionele gevelstenen. Steenstrips zijn dunne bakstenen die dezelfde technische eigenschappen hebben als gevelstenen. Met hetzelfde aantal stenen kan men echter een grotere geveloppervlakte afwerken. Bovendien blijft er meer ruimte over voor isolatie, waardoor u dikker kunt isoleren. En dan hebben we het nog niet gehad over de talrijke ontwerpmogelijkheden die steenstrips bieden. Ontdek alle voordelen van baksteenstrips.

Gevelstrips worden niet gemetseld, maar met een flexibele en vorstbestendige cementlijm tegen een isolatieplaat of vlakke ondergrond gelijmd. Daarna worden ze opgevoegd, zoals bij een gewone gemetselde muur.

Wat zijn de isolatiemogelijkheden voor gevels met steenstrips? De isolatie van uw gevels in combinatie met steenstrips hangt af van de aanwezigheid van een spouwmuur:

  • Geen spouwmuur? Dan isoleert u het best langs buiten, bijvoorbeeld met het E-Board® gevelsysteem. Deze totaaloplossing biedt gevelisolatie en -afwerking in één. De duurzame isolatiepanelen worden bevestigd tegen uw gevel. Daarna worden de steenstrips rechtstreeks verlijmd op de panelen. Ontdek alle voordelen in deze gratis infogids.
  • Heeft uw woning een spouwmuur? Dan kunt u deze spouwmuur weghalen door de oorspronkelijke buitengevel te verwijderen. Vervolgens worden isolatiepanelen tegen de dragende muur aangebracht. Deze panelen worden afgewerkt met steenstrips. Neem hier contact op met een gevelexpert en laat u adviseren over de beste aanpak voor uw isolatieproject. 

Met de kleurenselector van Vandersanden vindt u vlot de ideale steenstrip voor uw project. Filter het uitgebreide assortiment gevelstrips op stijl of kleur en bekijk uw favorieten in detail. Test het effect van diverse voegen uit en download 3D-texturen waarmee uw architect een realistische simulatie kunt maken van uw woning of project. Krijgt u graag advies van ervaren gevelexperts? Maak dan hier een afspraak in een showroom naar keuze.

Hoe dik zijn steenstrips?

Een steenstrip heeft een dikte van ongeveer 2 cm. Dankzij deze geringe dikte vermijdt u kostbare metselwerken of aanpassingen aan de fundering. Ontdek de mogelijke steenstripformaten in deze infogids.

Eenmaal afgewerkt, is uw gevel met steenstrips bijna niet te onderscheiden van een traditioneel gemetselde bakstenen muur. Waarom de steenstrips niet combineren met E-Board® gevelisolatie? Met het E-Board® gevelsysteem kunt u uw gevels in één keer vernieuwen én isoleren. U geniet niet alleen van een nieuw gevelaanzicht, maar ook van de vele isolatievoordelen, zoals een lagere energiefactuur, extra wooncomfort en een gunstig E-peil.

Ontdek hier hoe u zelf het E-Board® gevelsysteem kunt plaatsen (bijvoorbeeld na het volgen van een gratis opleiding). 

Wat met de afwerking aan de ramen als u voor steenstrips kiest?

Steenstrips kunnen sneller geplaatst worden dan traditionele bakstenen. Bovendien kunnen ze eenvoudig ingekort worden aan ramen, deuren en hoeken met behulp van een gepast gereedschap.  Naast vlakke strips bestaan er ook hoekstrips voor een perfecte bekleding van de hoeken aan ramen, deuren en muren.

Heeft u gekozen voor het E-Board® isolatiesysteem, dan doet men ook aanpassingen aan de isolatie. Bij een raam (en op het einde van een muur) wordt de isolatieplaat op maat afgezaagd. Daarvoor gebruikt men een handzaag met fijne tanden of een gloeidraad. Zowel verticaal als horizontaal zijn iedere 50 mm snijlijnen op de plaat aangeduid waarop men zich kan richten om recht te zagen.

Goed om te weten: De E-Board® lijmmortel waarmee de steenstrips en isolatiepanelen gekleefd worden, is waterdicht. Dat maakt dat het volledige systeem bij een correcte plaatsing waterdicht is.

Welke steenstrips zijn het duurzaamst?

Baksteenstrips worden doorgaans verzaagd uit volle stenen. Gezaagde baksteenstrips zijn een duurzaam en ecologisch alternatief voor het gebruik van traditionele bakstenen. Met hetzelfde aantal stenen kan men een grotere oppervlakte afwerken en er is meer ruimte voor isolatie. Maar het kan nog milieuvriendelijker, door te kiezen voor ECO baksteenstrips.

ECO baksteenstrips van Vandersanden worden niet uit volle stenen verzaagd, maar rechtstreeks in speciale mallen gevormd en gebakken als strips. Daardoor is er minder verlies van materiaal, grondstoffen en energie. Vraag hier uw gratis infogids aan.

ECO baksteenstrips zijn trouwens niet alleen duurzaam in productie. In combinatie met het E-Board® isolatiesysteem komen ze ook tegemoet aan de hoge eisen voor energiezuinig (ver)bouwen. E-Board® isoleert namelijk uitstekend dankzij een lambda-waarde van 0,031 W/mK die onveranderd blijft in de tijd. Door te variëren met de dikte van de isolatieplaten, kiest u zelf de isolatiewaarde van uw bouw- of renovatieproject.

Een bakstenen gevel straalt een tijdloze en robuuste elegantie uit. Welke baksteenafwerking kiest u voor uw gevel? Vergeleken met traditionele gevelstenen, bespaart u met steenstrips al snel 8 cm in muurdikte. Hierdoor is er meer ruimte voor isolatie. Vraag uw gratis inspiratiegids aan en leer meer over de mogelijkheden.

Ontdek ook het E-Board® gevelsysteem, een handige totaaloplossing voor het verfraaien en isoleren van gevels. Naast een nieuwe baksteenlook met steenstrips, krijgen uw gevels een fikse isolatie-upgrade. Hello energiebesparing! 

   

standaard