Een creatieve baksteenlook voor uw gevel? Dit kan er allemaal met steenstrips!

20/07/2023

Door uw gevel te bekleden met steenstrips, geeft u die eenvoudig een baksteenlook naar keuze. De mogelijkheden voor een creatieve gevel zijn enorm uitgebreid. Reliëf, een gevel zonder zichtbare voegen, een combinatie van metselverbanden, een trendy kleur … Het kan allemaal, zowel bij renovatie als nieuwbouw. De dunne schijfjes baksteen zijn bovendien makkelijk te combineren met isolatie. Zo kunt u uw gevel verfraaien en isoleren tegelijk. Laat u inspireren en vind de gedroomde look voor uw gevel. 

Wat zijn steenstrips en welke voordelen hebben ze?  

Steenstrips zijn gevelstenen met een dikte van slechts twee centimeter. Ze hebben dezelfde technische eigenschappen als volle stenen, maar bieden specifieke voordelen. Zo is de variatie in ontwerpkeuzes groter, waardoor u meer creatieve vrijheid heeft bij het vormgeven van uw gevel. Met hetzelfde aantal stenen kunt u een grotere oppervlakte afwerken en het plaatsen gaat sneller. Tegelijk bespaart u al snel acht cm in muurdikte, waardoor er meer ruimte overblijft voor isolatie. Ontdek alle voordelen van baksteenstrips.

Steenstrips zijn op zich al duurzaam, maar bij Vandersanden gaan ze nog een stap verder. Naast gezaagde steenstrips bieden ze in de mal gevormde ECO baksteenstrips aan. Deze productiemethode betekent nog minder verlies van materiaal, grondstoffen en energie.

Wilt u uw duurzame gevel nog energie-efficiënter maken, dan is er een handige tip. Kies voor het E-Board® gevelsysteem, waarbij uw gekozen steenstrips rechtstreeks worden verlijmd op hoogwaardige isolatiepanelen. Zo profiteert u bijkomend van een lager energieverbruik en een gunstigere energiescore voor uw woning. Download de gratis infogids.

Wat zijn de mogelijkheden voor een creatieve gevel? 

Met steenstrips als gevelafwerking zijn talloze creatieve ontwerpen mogelijk. Zo kiest u uit tal van kleuren, texturen en patronen. Ontdek hieronder de creatieve mogelijkheden voor uw gevel en bekijk inspirerende realisaties.

1. Diverse kleuren, structuren en formaten

Baksteenstrips zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, structuren en formaten. Graag een steenstrip die perfect past bij de originele baksteen van uw woning, of liever een totaal nieuwe look? Met de juiste keuzes bekomt u precies de stijl die u wilt. Ontdek met welke kleuren en structuren u uw favoriete bouwstijl neerzet:

 • Traditionele baksteenlook: Kies steenstrips in warme roodtinten of aardse kleuren voor een tijdloze, klassieke uitstraling die past bij traditionele architectuur.
 • Moderne en minimalistische stijl: Ga voor steenstrips in neutrale kleuren zoals grijstinten of wit met een gladde textuur voor een eigentijds ontwerp dat goed samengaat met strakke lijnen en eenvoudige vormen.
 • Rustieke uitstraling: Creëer een landelijke stijl met steenstrips in ruwere texturen en natuurlijke aardetinten zoals bruin, beige of geel voor een warm en authentiek karakter.
 • Industriële look: Realiseer een modern industrieel ontwerp met steenstrips in donkere kleuren zoals zwart, antraciet of donkergrijs en een ruwe textuur.
 • Hedendaagse architectuur: Speel met diverse kleuren en texturen van steenstrips om een eigentijdse en unieke gevel te creëren.

Indrukwekkend: bij Vandersanden kiest u uit meer dan 100 kleuren en structuren. Elk type baksteen uit hun uitgebreide assortiment is verkrijgbaar als steenstrip. Met de handige kleurenselector vindt u makkelijk de ideale steenstrip voor uw project.

Denk ook na over de gewenste structuur van de steenstrip. U heeft de keuze uit verschillende opties, zoals de natuurlijke nerven van handvorm, de elegante lijntjes van Wasserstrich, of de strakke vormen van strengpers gevelstenen. Ontwerp zelf uw textuur met de textuurgenerator of maak een afspraak in een showroom voor advies. 

Daarnaast speelt het formaat van de gevelstrip een belangrijke rol bij de uitstraling van uw gevel. Grotere steenstrips kunnen een gevel een robuuste en massieve uitstraling geven, terwijl kleinere strips zorgen voor een fijnere en gedetailleerdere uitstraling. Ontdek de beschikbare formaten voor steenstrips in deze infogids.

2. Een speciaal metselverband of patroon

Uw eigen stempel drukken kan ook met een creatief metselverband. Elk verband geeft een ander effect aan de gevel:

 • Een horizontaal verband benadrukt de breedte van het gebouw, terwijl een verticaal verband de hoogte accentueert. 
 • Het halfsteensverband is ideaal als u een tijdloze baksteenlook wilt bekomen. De steenstrips zijn halverwege verschoven ten opzichte van de rij eronder, wat een regelmatig en symmetrisch patroon geeft.
 • Liever een creatieve en opvallende gevel? Dan is het wildverband is een goede keuze. Het willekeurig combineren van steenstrips in verschillende formaten en kleuren creëert een speels en organisch effect.
 • Het blokverband levert een strakke en moderne uitstraling op, waarbij de steenstrips in aaneengesloten rijen worden geplaatst met rechte voegen.
 • Het visgraatverband voegt een gevoel van elegantie en textuur toe aan de gevel door de V-vormige patronen.
 • Het stapelverband zorgt voor een gestroomlijnde uitstraling. De steenstrips worden netjes en strak op elkaar gestapeld.

Combineer gerust verschillende metselwerkverbanden voor een speels effect. Daarnaast kunt u experimenteren met geometrische patronen, mozaïeken en diagonale lijnen. Ga all the way of kies voor enkele accenten op specifieke delen van de gevel.

Tip: Met de textuurgenerator van Vandersanden ontwerpt u vlot online uw gevel. Experimenteer met kleuren, legverbanden en voegdiktes en bekijk het resultaat in 3D.

3. Reliëf en diepte

Wilt u uw gevel extra pit geven? Met steenstrips kunt u op verschillende manieren reliëf in de gevel creëren. Reliëf voegt diepte en textuur toe aan de gevel. Het creëert schaduwen en hoogteverschillen die het oppervlak levendiger maken. Hierdoor krijgt de gevel een unieke uitstraling. Bekijk een inspirerend renovatieproject waarbij steenstrips van verschillende diktes werden gecombineerd.

4. Het effect van de voeg

U zou ervan versteld staan hoeveel invloed de gekozen mortel heeft op de uitstraling van uw gevel. Via de kleurenselector vergelijkt u eenvoudig de effecten van voegloos, toon-op-toon, lichtere en donkere mortelkleuren. Zelfs een eigentijds gevelbeeld zonder zichtbare voegen is mogelijk. Perfect voor een pure, strakke look! 

5. Combinaties met andere materialen

Steenstrips laten zich vlot combineren met andere gevelbekledingsmaterialen, zoals hout, metaal, glas of crepi (gevelpleister). Een combinatie van steenstrips met houten accenten kan een warme en uitnodigende uitstraling geven, terwijl steenstrips gecombineerd met metalen elementen een eigentijds industrieel uiterlijk kunnen bieden.

Wilt u uw gevels renoveren of vernieuwen met de uitstraling van baksteen? Met steenstrips geeft u ze een creatieve baksteenlook naar keuze. Download de gratis inspiratiebrochure voor een overzicht van de mogelijkheden en vind hier uw favoriete steenstrip. Keuzestress? Laat u gidsen door de referentietool en ontdek realisaties met uw favoriete steenstrip in uw regio. 

In samenwerking met Vandersanden

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.