Houtwijzer: de juiste houten gevelbekleding voor jouw woning

09/09/2022

Een houten gevelbekleding maakt je woning echt áf. Ongeacht je smaak of budget. Hou je van landelijk, of net van strak en modern? Met het juiste profiel, de juiste houtsoort en de juiste afwerking maak je van je gevel een echte blikvanger. Omdat de juiste keuze begint bij het juiste advies, leiden wij je alvast langs de grootste struikelblokken op de weg naar de perfecte houten gevelbekleding.

Hardhout versus zachthout

De meeste houtsoorten kunnen worden onderverdeeld onder de categorieën 'hardhout' en 'zachthout'. Met hardhout wordt gedoeld op het hout van harde loofbomen (eik, padoek, azobe), zachthout is een verzamelnaam voor het hout van zachte naaldbomen (grenen, vuren). De (enkele) loofbomen die zachthout produceren (ayous bijvoorbeeld) en naaldbomen die daarentegen hardhout voortbrengen (zoals oregon pine) vallen niet onder een van deze beide categorieën en worden apart benoemd. Lees meer over het verschil tussen hardhout en zachthout.

Ben je op zoek naar een houten gevelbekleding, dan kan je vrij zeker zijn dat je met hardhout goed zit. De hardheid van hout gaat immers grotendeels hand in hand met de duurzaamheid ervan.

Duurzaam vs. niet duurzaam

De duurzaamheidsklasse van een houtsoort vertelt meer over de levensduur ervan bij direct grondcontact buiten. Kortom: hoe duurzamer je hout, hoe langer je ervan kan genieten in exterieure toepassingen, een belangrijk aspect als je op zoek bent naar hout voor buiten.

Zo gaat hout met duurzaamheidsklasse I het langst mee. Zelfs bij grondcontact of contact met water zullen houtsoorten met duurzaamheidsklasse I niet snel gaan rotten. Hout met duurzaamheidsklasse II is nog altijd een veilige keuze voor je gevelbekleding of terras en gaat doorgaans meer dan 15 jaar mee. Kies je voor hout met duurzaamheidsklasse III, dan zit je gewoonlijk 10 tot 15 jaar goed, maar zal een sporadische opknapbeurt je hout zeker ten goede komen. Houtsoorten met duurzaamheidsklasse IV of V tenslotte zijn weinig tot niet duurzaam en moeten verduurzaamd worden om er langere tijd van te kunnen genieten.

Ongeacht de duurzaamheidsklasse kan het nooit kwaad om je houten gevelbekleding te behandelen met een (al dan niet kleurloze) beits. Wil je de oorspronkelijke uitstraling behouden van je gevel, dan kan je deze behandelen met een uv-blocker die de natuurlijke vergrijzing tegengaat.

Verduurzaming

Sinds een aantal jaren hoeft de natuurlijke duurzaamheidsklasse van hout geen struikelblok meer te zijn om het te gebruiken als gevelbekleding. Drenken en impregneren zijn al lang beproefde methodes om hout duurzamer te maken en beter bestand tegen schimmels, insecten en de weerelementen. Maar ook thermische modificatie is een mogelijkheid om langer van je hout te kunnen genieten én om het aantal geschikte houtsoorten voor buitentoepassingen aanzienlijk te vergroten. Daarnaast kan je natuurlijk zelf aan de slag om hout te gaan impregneren en beitsen/vernissen met de juiste producten.

Stijl en budget

Hout is er voor alle stijlen en voor elk budget; van licht gevlamd tot bijna zwart en van rustiek met noesten tot strak met bijna onzichtbare nerven. De duurzaamheidsklasse en het prijskaartje zullen echter doorslaggevend zijn wat je keuze voor een houten gevelbekleding betreft.

Vind je het niet erg om je houten gevel jaarlijks een opknapbeurt te geven? Dan zal je minder diep in je buidel moeten tasten bij de aankoop van je hout. Hou er wel rekening mee dat een jaarlijks onderhoud ook geld kost. Hout met een hogere duurzaamheidsklasse is doorgaans iets duurder in aankoop, maar heeft heel weinig onderhoud nodig. Een thermisch behandelde gevelbekleding (zoals thermowood) biedt het beste van beide werelden: thermohout is minder duur dan hardhout, maar heeft een (bijna) even hoge duurzaamheidsklasse. Lees meer over thermohout.

Profiel

Naast de houtsoort, bepaalt het profiel dat je kiest grotendeels de uitstraling van je houten gevelbekleding. Een klassieke planchet doet het bijvoorbeeld goed bij een meer landelijke stijl, terwijl een modernere woning eerder matcht met een fijn of recht profiel, al dan niet met een open voeg.

Kortom: de keuze is groot. Gelukkig kan je bij Houtshop terecht voor een uitgebreide toonzaal met tal van verschillende houtsoorten en profielen én het professionele advies van ervaren adviseurs!

Op zoek naar de geschikte houten gevelbekleding voor jouw project? Kies uit een uitgebreid gamma op de website van Houtshop. Bestellen kan op de website, in de toonzaal/winkel of in de schrijnwerkerij.

Meer weten over hout? Lees meer tips en inspiratie op de blog.

Foto's: © Andreas Van Esbroeck

In samenwerking met Houtshop Van der Gucht

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.