Ecologische gevelstenen: duur of duurzaam?

Gepubliceerd op 04 September 2014
Vande Moortel : Linea 7
Vande Moortel : Nature 7
Vande Moortel : Nature 7
Vande Moortel : Rustique
Vande Moortel : sEptEm

Ecologisch bouwen is een hot topic. Vele mensen worden hierdoor nog steeds afgeschrikt in de veronderstelling dat ‘ecologisch’ min of meer synoniem is met ‘misschien wel goed voor de natuur maar vooral duur’. Producenten beweren daarentegen dat ‘ecologisch’ staat voor duurzaam én budgetvriendelijk. Wie heeft gelijk? Een voorbeeld aan de hand van de ecologische gevelsteen.

Een gevelsteen uit klei is van nature uit al een duurzaam en milieuvriendelijk product. Wat innovatief is aan de ecologische variant is zijn smal formaat. Dit klein formaat heeft grote voordelen: waar een gevelmuur opgetrokken uit klassieke bakstenen vooral dient als een duurzame, esthetische beschermlaag van je woning, gaat een gevelmuur uit ecologische bakstenen bijdragen tot een optimale isolatie. Zo bieden de smallere gevelstenen letterlijk de ruimte om de klassieke isolatiedikte met enkele centimeters te verhogen. Dit gebeurt zonder uitbreiding van de geveldikte of ruimteverlies in de woonruimte. Bovendien blijft een klassieke gevelopbouw met binnenmuursteen, isolatie en luchtspouw mogelijk.

Het budgetvriendelijke en ecologische aspect zit dus vooral in de besparing op je energiefactuur. Qua gebruik heb je het voordeel dat deze gevelstenen minder zwaar zijn om mee te werken en gemakkelijker zijn om te transporteren. Wat meteen ook minder Co2-verbruik betekent. Qua metseltechniek kan je met deze steen ook nog alle kanten uit. Je kunt kiezen voor de klassieke metseltechnieken of je kan werken met nieuwere methodes, zoals gelijmd metselwerk of dunbedden.

Je hoeft ook niet bang te zijn om beperkt te worden op het gebied van bouwstijlen. Wil je nu de klassieke, de moderne, de landelijke, de pastorale of de industriële toer op gaan, voor elke bouwstijl kan je probleemloos de gepaste ecologische gevelsteen vinden. Waar er vroeger een gelimiteerde keuze was, kan je tegenwoordig deze gevelstenen vlot verkrijgen bij bijna alle fabrikanten en dit in verschillende kleuren, variërend van geel, groen-grijs, bruin-grijs, zwart-grijs tot rood.

Waar ecologisch bouwen en renoveren enkele jaren geleden nog een duurdere innovatie was, is dit nu een gevestigde waarde. Wie vandaag aan ‘ecologisch’ (ver)bouwen denkt, moet dit associëren met rationeel omgaan met materialen en technieken, of kortom met budgetbewust bouwen en verbouwen. De producent heeft dus gelijk en je kunt bij hem langsgaan voor uitgebreidere informatie en om na te gaan voor welke renovatiepremies je in aanmerking kunt komen.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan