Bakstenen nog steeds populair

Gepubliceerd op
Gelijmde gevel
Gelijmde gevel
Latero Sepia
Latero Sepia
Terca Eco-brick Atlas - Cipolat Architecture
Terca Eco-brick Atlas - Cipolat Architecture
Gevelsteen Oud Hekelgem
Gevelsteen Oud Hekelgem

Bakstenen gaan al zo lang mee omdat ze enerzijds gewoon een goede keuze zijn op gebied van duurzaamheid en thermische en akoestische isolatie. Anderzijds bestaan ze in verschillende kleuren, vormen en texturen, zodat er voor elk wat wils is. Zo heb je bijvoorbeeld de strengpersstenen en handvormstenen. Beide soorten zijn machinaal gemaakt, maar waar strengpersstenen onderling uniform zijn, hebben handvormstenen net een onregelmatige vorm om er handgemaakt uit te zien.

Voor wat de kleur en vorm betreft, is het trouwens interessant om niet alleen in een toonzaal te gaan kijken, maar ook referenties op te vragen om de bakstenen ‘in het echt’ te keuren. Dit geeft soms een hele andere indruk dan je verwacht had. Ook moet je er voor zorgen dat, wanneer je zelf aan de slag gaat, je eerst de verschillende palletten bakstenen onderling mengt. Tijdens het productieproces kunnen er immers kleurnuances ontstaan. Door de bakstenen te mengen, ga je voorkomen dat je een opvallend kleurverschil in je gevel krijgt.

Bij een baksteen hoort uiteraard een voeg en ook hier heb je variaties in qua kleur en breedte. Tegenwoordig is het een trend om de voeg zo dun mogelijk, quasi onzichtbaar, te maken. Dankzij de lijmtechniek komen de stenen beter tot hun recht en lijkt het alsof ze gewoon gestapeld zijn. Hierdoor genereer je een mooi egaal effect. Een alternatief is dunmetselen. Dit lijkt qua techniek wat meer op traditioneel metselen, weliswaar met dunmortel en specifiek materiaal. Het voordeel is dat je achteraf niet meer hoeft op te voegen en dat je gevel door de gekleurde mortel een speciale uitstraling krijgt.

Ook voor wie milieuvriendelijk en energiezuinig wil bouwen, zijn bakstenen een goede keuze. Bakstenen zijn zo geschikt voor lage-energiewoningen en passiefhuizen doordat ze een thermische inertie hebben. Dit wil zeggen dat ze zonnewarmte opslaan en deze vervolgens slechts langzaam terug afgeven. Zo zorgen ze niet alleen voor passieve zonnewinsten, maar helpen ze om plotse temperatuurverschillen binnenshuis te voorkomen. Het milieuvriendelijke aspect zit dan weer in het feit dat bakstenen uit klei bestaan, een grondstof die trouwens in België ruim aanwezig is, en die bovendien gemakkelijk te recycleren valt. Bakstenen an sich kan je ook recupereren na afbraakwerken. Je moet er wel rekening mee houden dat het mortel-vrij maken van de bakstenen ook wat kost. Je kunt hier zelf voor zorgen, dan kost het natuurlijk alleen wat tijd en energie.