Bouwmateriaal online bestellen: waarop letten?

Gepubliceerd op 26 Augustus 2020

Om bouwmaterialen en gereedschappen te kopen hoef je tegenwoordig je zetel niet meer uit, het kan gewoon online. Zo bespaar je tijd en energie. En ja, ook online kan je materialen van A-merken kopen tegen scherpe prijzen. Ontdek hoe je dit best aanpakt en sla je slag!

 

Online shoppen is populairder dan ooit

Belgen shoppen steeds meer online. Veel consumenten die nog niet eerder online shopten, probeerden het uit tijdens de lockdown en zijn het blijven doen. En wie al overtuigd was, kocht gemiddeld vaker en meer online. Bij online shoppen denken we in eerste instantie aan voeding, kleding, reizen en elektro, maar je kan perfect ook bouwmaterialen en gereedschappen aankopen via het internet. Voor je enthousiast je creditcard bovenhaalt, lees je best even onze tips voor een geslaagd parcours.

1. Wie schuilt er achter de webshop?

Een online shop voor bouwmaterialen gevonden die je nodige materialen in huis heeft? Kijk dan eens of je de volledige contactgegevens van de verkoper terugvindt. Daaronder verstaan we: de handelsnaam en het ondernemingsnummer, een fysiek adres, een e-mailadres en een telefoonnummer. Die info staat doorgaans op de contactpagina, in de footer van de website, of op de pagina privacybeleid. Is de webshop in de Europese Unie gevestigd? Prima, want dan geniet je gegarandeerd van het terugstuurrecht van 14 dagen en de wettelijke garantie van twee jaar. Tip: neem contact op met de shop en stel een vraag over het product dat je wil kopen. Krijg je snel een duidelijk antwoord op je vraag, dan is dat een goed teken.

2. Kan je veilig betalen?

Vind jij een veilige betaalprocedure ook zo belangrijk? Check dan of de betaalpagina beveiligd is. Daarvoor ga je op zoek naar het symbool van een hangslot of een sleutel. Kijk meteen even na of het adres van de betaalpagina begint met ‘https’, in plaats van met ‘http’. De extra ‘s’ geeft aan dat de pagina ‘secure’ is. Goed om te weten: als je met een kredietkaart betaalt, ben je normaal gezien verzekerd tegen ‘slechte’ aankopen via het net.

3. Vind je reviews van een bekend reviewplatform terug?

Wat vinden klanten van de webshop? Zijn ze tevreden over hun aangekochte producten en de service? Dat ontdek je door hun beoordelingen (reviews) te lezen. Die vind je door te googelen, maar soms staan ze ook gewoon op de website van de shop. Komen de beoordelingen van een onafhankelijk reviewplatform zoals Trustpilot, dan gaat het wellicht om echte reacties van bestaande klanten. Helemaal zeker ben je natuurlijk nooit, dus neem ze met een korreltje zout.

4. Zijn de prijzen van de producten redelijk en realistisch?

Bij het online shoppen ben je vast op zoek naar een goede deal, en dus scherpe prijzen. Maar als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is het opletten. Extreem lage prijzen zijn verdacht, en kunnen een techniek zijn van malafide figuren om zo snel mogelijk aan geld te komen. Het is mogelijk dat je je bestelling nooit ontvangt, of dat je een minderwaardig product geleverd krijgt. En dan is het niet evident om je geld te recupereren. Je gaat dus best voor een shop die eerlijke (en liefst ook scherpe) prijzen hanteert.

5. Biedt de shop producten van A-merken aan?

Wie geregeld klust of (ver)bouwt, weet hoe belangrijk goed materiaal is. Hoe beter de kwaliteit van je materiaal, hoe groter de kans op een succesvol eindresultaat. Een stopcontact dat al stukgaat voor het in de muur zit? Een boor die dienstweigert na twee try-outs? Daar zit niemand op te wachten. Door te kiezen voor producten van A-merken kan je dergelijke frustraties grotendeels voorkomen. Sterke merken investeren in hun producten, want ze hebben een reputatie hoog te houden. Niet helemaal zeker over de materialen die je wil gaan kopen? Neem dan contact op met de online shop voor advies. 

6. Kan je bestelling snel geleverd worden?

Wanneer je bouwmaterialen of gereedschap bestelt, wil je die graag snel geleverd krijgen zodat je verder kan met je project. Kijk eens op de website van de shop of je info terugvindt over levertermijnen. Vandaag voor 18 uur besteld en morgen je bestelling al in huis? Dat is tegenwoordig perfect mogelijk, en leuk voor jou als koper. Staat de levertermijn niet aangegeven, neem dan gerust contact op met de shop voor meer info.

7. Geeft de shop advies en ondersteuning?

Als je bouwmaterialen of gereedschappen koopt, is de kans reëel dat je op een bepaald moment nood hebt aan advies. Welk product is het best geschikt voor jouw klus? Een goede webshop heeft ervaren specialisten in huis die jou bijstaan met onderbouwd advies zodra je daar nood aan hebt. Maar een goede shop gaat verder dan advies. Hoe handig is het, wanneer je een ventilatiesysteem aankoopt, de shop je ook de verplichte documenten voor je EPB-dossier kan bezorgen? Of een specialist kan laten langskomen voor het inregelen van het systeem? Superhandig, inderdaad!

8. Wat bij klachten?

Zelfs bij de beste shops loopt er al eens iets mis. Daarom kan het geen kwaad om even te checken wat het beleid is bij klachten. Raadpleeg de algemene voorwaarden op de website van de shop. Vind je terug hoe je klachten kan melden? En hoe snel de shop daarop reageert? Een goede webshop reageert vlug en legt klachten niet zomaar naast zich neer. Idealiter gaat de shop aan de slag met de gekregen feedback om zijn dienstverlening verder te verbeteren.

Op zoek naar kwalitatieve installatiematerialen of gereedschappen tegen scherpe prijzen?

Bij Solyd, dé grootste online technische bouwmarkt van België, vind je al het nodige om je technieken zelf te installeren. Koop je materiaal snel en voordelig aan en doe beroep op ervaren specialisten voor extra ondersteuning. Bestel je vandaag voor 18u, dan heb je je bestelling morgen al in huis.