Nieuw gereedschap kopen: kies je voor accu of netstroom?

Gepubliceerd op 25 March 2021

Ben je van plan om nieuw elektrisch aangedreven gereedschap aan te kopen, maar twijfel je of je voor een aandrijving via accu of via netstroom moet kiezen? Het lijkt een eenvoudige keuze, maar voor veel mensen is het tegendeel waar. We helpen je graag door enkele voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Waarom kies ik voor gereedschap via netstroom

Mensen dachten lang, en nu misschien nog, dat je zekerder kon zijn van gereedschap via netstroom dan op accu. Gereedschap via netstroom kan namelijk niet plots stilvallen. Daarnaast was er nog een andere veronderstelling: gereedschap dat werkt via een accu kon niet zo sterk zijn als dat via netstroom. Maar, tegenwoordig is niets minder waar. Qua vermogen kunnen de twee echt aan elkaar tippen. Als je naar het accu gaat kijken, dan is dit ten opzichte van de beginjaren er goed op vooruitgegaan. De accu’s zijn alsmaar sterker geworden en gaan dus ook lang mee voordat je ze opnieuw moet opladen.

Maar, als beiden qua vermogen ongeveer even goed zijn en het accu er ook op vooruit is gegaan, waarom zou je dan nog voor gereedschap via netstroom kiezen? Een zeker niet onbelangrijke factor is je budget. Voor gereedschap dat met een accu werkt betaal je een heel stuk meer dan voor hetzelfde via netstroom.

Of kies je toch beter voor gereedschap met een accu?

Hoewel accugereedschap eerst een slechtere connotatie had door het kleiner vermogen en de korte levensduur van de batterij, wordt dit gereedschap tegenwoordig steeds populairder. Ontdek wat de voor- en nadelen zijn van dit soort gereedschap.

Voordelen

Een gat willen boren maar net te ver van het stopcontact verwijderd zijn en dus een verlengkabel moeten zoeken? Verleden tijd dankzij het gereedschap met een accu. Daarnaast word je ook niet gehinderd door een kabel die in de weg hangt. Je klus is ook veel sneller geklaard, want naast het nemen van je gerief, hoef je met niets anders rekening te houden.

Nadelen

De prijs is het eerste en veruit het grootste nadeel. Voor je gereedschap met een accu betaal je bijna dubbel zoveel als voor hetzelfde gereedschap via netstroom. Ook wordt je gereedschap alleen maar zwaarder doordat je ook iedere keer het accu meedraagt. Best wel lastig wanneer je een aantal schroeven in het plafond moet draaien. Tot slot ben je natuurlijk ook nog steeds afhankelijk van de levensduur van de batterij die al veel verbeterd is, maar nog steeds niet optimaal.

De beste keuze

Op de vraag wat écht de beste keuze is, bestaat er helaas geen neutraal antwoord. Het hangt voornamelijk van jouw voorkeuren af. Ben je eerder op zoek naar een goedkopere oplossing? Dan kies je best voor gereedschap dat je kan aansluiten op netstroom. Ben je bereid om meer geld te spenderen aan je gerief? Dan gaat je voorkeur misschien uit naar gereedschap met een accu. Het is een groot voordeel dat je je gereedschap waar je maar wil kan gebruiken en niet door een kabel gehinderd wordt tijdens je klus. Daar neem je het zwaardere gewicht dan graag bij. Maar, de grootste tip die we je kunnen meegeven is rekening houden met de klussen die je moet doen. Hoe frequent gebruik je je gereedschap en zijn het zware klussen? Neem dit zeker mee in je keuze en dan zal je geen spijt krijgen van je aankoop.

Op zoek naar de beste tools voor je klus? Ontdek ze hier of koop ze in de doe-het-zelf in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan