Ytong en brandveiligheid, wat moet je weten?

Gepubliceerd op 17 July 2019

Op zoek naar een degelijk bouwmateriaal? Dan is cellenbeton het overwegen waard. Het is gemakkelijk te plaatsen, milieuvriendelijk en een goede isolator. Ideaal dus voor de hedendaagse woning. Wist je dat Ytong ook zeer brandveilig is? Ontdek er hier meer over.

Isolatieprestaties

Ga je bouwen of verbouwen met Ytong? Een goed idee. Cellenbeton is een licht materiaal waarmee je snel en gemakkelijk je woning kunt laten optrekken. Bovendien is Ytong een natuurlijke warmte-isolator. Zo geniet je in de zomer van een koel huis en blijft in de winter de warmte binnen. Ontdek alle positieve eigenschappen van Ytong.

Uitzonderlijke brandweerstand

Ytong cellenbeton is gemaakt van de natuurlijke grondstoffen zand, kalk en cement. De samenstelling van het product is een cellenstructuur gecombineerd met stilstaande lucht. Dankzij zijn bijzondere samenstelling heeft Ytong een uitzonderlijke brandweerstand. Het materiaal is onbrandbaar en vervormt niet bij een brand. Het vuur kan dus niet verspreiden en de hitte en schadelijke rook worden ook tegengehouden. Ytong zelf veroorzaakt geen giftige dampen.

Factoren bij brandweerstand

De mate waarin een wand in Ytong brand kan weren is afhankelijk van verschillende factoren. Voor het bepalen van de brandweerstand hield men rekening met de stabiliteit, vlamdichtheid en thermische isolatie van het materiaal. Wanden in cellenbeton werden grondig getest. Dit leverde zeer goede resultaten op. Een wand met een geringe dikte van 15 cm heeft al een brandweerstand van de hoogste klasse (360 minuten). Verder is het ook belangrijk hoe de blokken verwerkt worden. Ze moeten in ieder geval volledig gelijmd worden. Ontdek hoe je Ytong zelf plaatst.

Ytong schoorsteenmantel of haard

Je kunt met Ytong ook een schoorsteenmantel maken. Doordat de blokken goed isoleren blijft de warmte goed behouden. Gebruik de geschikte blokken van 100 mm dik. De binnenzijde van de haard kun je, hoewel de blokken brandwerend zijn, niet als rookafvoerkanaal gebruiken. Daarvoor gebruik je het bijhorende kanaal voor de kachel. Ontdek hoe je een haard bouwt met Ytong-blokken

Brandwanden voor industriegebouwen

Voor bedrijfsgebouwen waar de brandveiligheid zeer belangrijk is, zoals kantoren, opslagruimtes of productieruimtes met ontvlambare stoffen, zijn brandwanden van Hebel de beste keuze. Bovendien houden verzekeringsmaatschappijen hier rekening mee bij het bepalen van een gunstig verzekeringstarief. Lees meer over Hebel brandwanden.

Interesse om te bouwen met cellenbeton? Laat je inspireren door de brochure en vraag vrijblijvend advies aan een handelaar in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan