Duurzame oplossingen voor actuele woonuitdagingen: renoveren, infiltreren en asbest saneren

Gepubliceerd op

Het klimaat is een van de thema's die de modale Belg steeds meer bezig houdt. Wil je niet bij de pakken blijven zitten en zelf actie ondernemen om het klimaat te verbeteren? Dat kan door je woning energiezuiniger te maken, gevaarlijk asbest te verwijderen of je perceel te ontharden. De Vlaamse overheid ondersteunt je financieel en Wienerberger biedt oplossingen op maat voor al die uitdagingen.

Maak je isolatie-ambitie waar

Een slecht geïsoleerde woning weegt zwaar op de energiefactuur en is bovendien nefast voor het milieu. Het isoleren van dak en gevels zijn de meest aangewezen stappen om de energieconsumptie van uw woning terug te dringen. Met een verdubbeling van de premie voor buitenmuurisolatie (30 euro/m²) en een renteloze energielening tot 60.000 euro geeft de Vlaamse overheid u een stevige aanmoediging om tot de actie over te gaan. Een uitdaging bij het isoleren langs de buitenzijde is soms de dikkere muuropbouw. Die plaats is er niet altijd, bijvoorbeeld wanneer uw voorgevel aan het voetpad grenst of u een smalle oprit naast de woning heeft. Wanneer iedere centimeter telt, is de Eco-brick een dankbare oplossing. De baksteen biedt dezelfde voordelen als een klassieke gevelsteen, maar is 3,5 cm minder dik. Waar u met een klassieke gevelsteen 9cm zou kunnen isoleren, haalt u met de Eco-brick een isolatiedikte van 12,5cm. Dankzij die slanke lijn kunt u dus extra isoleren en de energiefactuur verder op dieet zetten.

Samen met de isolatie-inspanning krijgt uw woning gegarandeerd meer uitstraling, want Eco-brick is verkrijgbaar in tal van tijdloze kleuren. Recent lanceerde Wienerberger twee nieuwe gevelsteencollecties in het Eco-brick formaat: de Nubilum en de Avolto collectie. Kortom, nog meer keuze en ruimte voor creatieve vrijheid.

Verwijder asbesthoudende materialen

Naast het verbeteren van de energieprestaties van het Vlaams woningenbestand zet de bevoegde Vlaamse minister Zuhal Demir ook in op het gezonder maken van oude daken. Onze gebouwen en infrastructuur bevatten naar schatting nog zo’n 2,3 miljoen ton asbesthoudende materialen. Omdat het materiaal bij inademing gevaarlijk is voor de gezondheid investeert de minister de komende twee jaar een recordbedrag van 124 miljoen euro in een versnelde asbest-afbouw. Dat geld maakt het onder meer mogelijk asbesthouden materiaal goedkoop en veilig aan huis op te laten halen.

Elfino: Elegante tegelpan

Wilt u asbesthoudende dakleien vervangen door een duurzaam, maar esthetisch vergelijkbaar alternatief, dan is de nieuwe Elfino tegelpan van Wienerberger een aanrader. Elfino combineert de uitmuntende prestaties van een volbloed keramische tegelpan met de ragfijne look van een lei. De tegelpan draagt het Belgische kwaliteitskeurmerk BENOR. Om de hoge duurzaamheid van Elfino extra kracht bij te zetten, geeft Wienerberger 30 jaar vorstgarantie op de keramische tegelpan, zowel op de materiaal- als op de plaatsingskosten.

Laat regenwater vlot passeren 

Het veranderende klimaat en de toenemende verharding stellen ons in Vlaanderen voor een nieuw probleem met onze waterhuishouding. De droge zomers doen de grondwaterspiegel alarmerend laag dalen en bij hevige regenbuien worden we geconfronteerd door overstromingen omwille van de hoge verhardingsgraad. De oplossing zit in het beter laten infiltreren van het neerslaande regenwater in de ondergrond. Betekent dit dan dat we niet meer mogen verharden? Neen, Wienerberger brengt met Passaqua een oplossing die het beste voor de twee werelden biedt.

Passaqua

De waterpasserende kleiklinkers zijn aan twee zijden voorzien van afstandshouders. Geplaatst creëren ze een subtiele voeg van 6mm breed. Dankzij die open voegen is ongeveer 10% van de verharde oppervlakte waterdoorlatend, dat stemt overeen met de minimale eis. Een bijkomend voordeel van de waterpasserende voeg is dat het regenwater snel wegstroomt, waardoor de kans op algengroei, mossen en onkruid verkleint. Zo combineert Passaqua een intrinsieke duurzaamheid met gekende esthetische kwaliteiten van kleiklinkers en de gewenste waterdoorlatendheid.

Passaqua is beschikbaar in vier kleuren en kan in alle mogelijke legvormen en -verbanden geplaatst worden. Dat biedt heel wat ruimte voor creativiteit.

Wil je graag meer informatie over deze duurzame oplossingen? Bezoek een van de Wienerberger showrooms of neem contact op met een verdeler in je buurt