Snelbouwsteen in baksteen, grijze betonblokken of cellenbeton gebruiken voor je binnenmuren?

Gepubliceerd op 12 August 2020

Ga je bouwen volgens de traditionele methode, dan kun je voor de binnenmuren en het binnenspouwblad van je woning kiezen voor verschillende types stenen. De draagkracht hiervan is belangrijk, maar ook de thermische isolatie is steeds meer van belang. Wat zijn de verschillen tussen keramische snelbouwstenen, snelbouwstenen in beton en cellenbeton?

Traditionele bouwmethode

Een woning gebouwd op de traditionele manier bestaat uit dragende binnenmuren, spouwen van zo’n 2 à 3 cm breed, (eventueel) isolatie en bakstenen buitengevels. De buitenmuren bepalen de uitstraling van de woning en beschermen haar tegen allerlei weeromstandigheden, terwijl de binnenmuren onder andere een dragende en verdelende hebben. Welk type bouwstenen kies jij voor je binnenmuren: keramische snelbouwsteen, betonnen snelbouwsteen, cellenbeton, kalkzandsteen? We maken voor je de vergelijking.

Bakstenen snelbouwstenen

Eén van Vlaanderens meest gekende en geliefde soort stenen om een binnenmuur of spouwmuur te bouwen zijn keramische of bakstenen snelbouwstenen. Deze grote geperforeerde oranjerode blokken zijn dankzij hun licht gewicht gemakkelijk te hanteren waardoor je snel een binnenmuur kunt optrekken. Daarnaast isoleren ze beter geluid en warmte dan een massieve bakstenen muur en dragen ze dus bij tot een beter wooncomfort. Er zijn twee soorten keramische snelbouwstenen: de gewone snelbouw bakstenen en de thermisch isolerende snelbouwstenen. Bakstenen snelbouwstenen worden normaal afgewerkt met bijvoorbeeld pleisterwerk.

Verwerking keramische snelbouwstenen

Er zijn verschillende manieren waarop keramische binnenmuurstenen verwerkt kunnen worden. Meer en meer aannemers kiezen voor het verlijmen met lijmmortel of PU-lijm al dan wel of niet in combinatie met snelbouwstenen met tand en groef. Dit gaat immers nog sneller dan met mortel gemetste snelbouwstenen.

Interesse in snelbouwstenen voor je binnenmuur? Vind een verdeler in je buurt.

Snelbouw betonblokken

Een andere soort snelbouwsteen die meer in Wallonië gebruikt wordt, zijn de betonnen snelbouwstenen. Deze grijze robuuste stenen kunnen zowel voor ondergronds metselwerk als voor dragende binnenmuren gebruikt worden. Ze kunnen heel wat druk en draagkracht aan en hoeven niet per se afgewerkt te worden. Daarnaast zijn ze thermisch inert wat wil zeggen dat ze warmte en koelte traag opnemen en afgeven waardoor de temperatuur binnen gelijkmatig verdeeld blijft. Ideaal om te verwarmen op lage temperatuur en om energie te besparen. De prijzen van betonnen en bakstenen snelbouw zijn gelijkaardig. Bij betonnen exemplaren kun je besparen op de afwerking.

Verwerking betonnen snelbouwstenen

Betonnen snelbouwstenen zijn minder licht dan hun bakstenen broertjes. Je kan ze niet snel verticaal in de hoogte metsen, maar moet ze horizontaal in lagen van een meter hoog plaatsen, hierdoor moet je grotere stukken in een keer bouwen. Betonblokken kunnen zowel gemetseld als verlijmd worden, dit laatste zorgt ervoor dat ze tegenwoordig ook veel sneller geplaatst kunnen worden.

Op zoek naar de geschikte snelbouwsteen? Vind een verdeler in je buurt.

Blokken cellenbeton en kalkzandsteen

Stenen in cellenbeton of kalkzandsteen zoals Ytong, Silka en Hebel zijn gemaakt uit water, zand en lucht. Elk type heeft zo zijn kwaliteiten. Door de luchtbellen zijn bouwstenen in cellenbeton zeer licht. Ze worden meer en meer gebruikt voor dragende en niet dragende binnenmuren. Eén van de grootste troeven van dit type stenen is dat ze zeer goed thermisch en akoestisch isoleren. Hierdoor hoef je niet apart isolatie te voorzien en volstaat een luchtspouw tussen de buitengevel. De duurzame blokken zijn ideaal om luchtdicht te bouwen omwille van het materiaal waaruit ze bestaan en de dunne voeg. Ze zijn warmteaccumulerend waardoor ze de traag opgenomen warmte en koelte ook traag afgeven. Daarnaast hebben ze heel wat draagkracht en zijn ze brandwerend.

Verwerking cellenbeton en kalkzandsteen

Cellenbetonblokken hebben een groot formaat, zijn zeer licht en worden geplaatst met een dunne lijmmortel. Hierdoor kunnen ze zeer snel en gemakkelijk gestapeld worden. Ytong bijvoorbeeld kan in alle mogelijke vormen gezaagd worden. Kalkzandstenen zoals Silka-blokken hebben een handig gatenpatroon waardoor je gemakkelijk leidingen kunt trekken in de uitsparingen. Hebel-platen zijn ideaal voor industriebouw, dankzij hun grootte kan hier zeer snel mee gebouwd worden.

Interesse in bouwen met cellenbeton? Vind een verdeler in je buurt.

Zowel blokken in baksteen, beton als cellenbeton zijn geschikt voor binnenmuren. Welke je kiest is afhankelijk van je voorkeur. Neem contact op met een verdeler voor meer informatie.