Gewapend beton: een veelzijdig, budgetvriendelijk en oersterk bouwmateriaal

De fundering van een (bij)gebouw, een zwembad of terras … Gewapend beton is multi-inzetbaar en zorgt voor de solide basis die je nodig hebt. Welke soorten zijn er en waar moet je op letten? 

Cement als lijm

Waarom gewapend beton gebruiken? Beton bestaat onder andere uit korrels van zand en grind. Die worden bij elkaar gehouden door cement, de ‘lijm’ van het betonmengsel. De sterkte van deze lijm bepaalt de trekkracht van het beton. Voor bepaalde (dragende) constructies heeft normaal beton te weinig trekkracht. Dan kan het materiaal gaan afbrokkelen of scheuren. Gelukkig kun je dit voorkomen!

Gewapend beton

De oplossing is eenvoudig: gewapend beton, een combinatie van wapeningsstaal en beton. Gewapend beton is sterker dan gewoon beton en vangt naast drukkrachten ook trekkrachten op. De wapening bestaat uit stalen staven die de trekkrachten opnemen. De staven worden aangebracht waar de trekspanning zal optreden.

Liever stevig

Een vloer die niet genoeg verstevigd is kan scheuren of breken. Voor een stevige betonvloer die één geheel vormt met je constructie gebruik je dus gewapend beton. Een wapening is bijna altijd nodig, omdat in een bouwwerk bijna onvermijdelijk trekkrachten voorkomen. Schakel een specialist in om te ontdekken wat voor wapening bij je project past.

Enkel gewapend beton

Er bestaan diverse soorten gewapend beton. Enkel gewapend beton bestaat uit wapeningsnetten die over de gehele oppervlakte van de te storten betonvloer worden gelegd. Een vakman berekent wat voor wapeningsnetten je nodig hebt. Daarbij kijkt hij naar de dikte van je vloer, de samenstelling van het beton en de functie die je vloer zal vervullen.

Dubbel gewapend beton

Zal je betonvloer gebruikt worden voor zware werkzaamheden of industriële toepassingen, dan kun je kiezen voor dubbel gewapend beton. De wapening bestaat uit twee volledige lagen bouwstaal wapeningsnetten. Geen wonder dat deze betonvloer zware belastingen aankan! Niet zeker of je dubbel gewapend beton moet gebruiken? Laat je adviseren door een vakman.

Staalvezelbeton

Beton nodig voor een grote en/of moeilijke constructie? Kijk dan uit naar staalvezelbeton. De betonvloer of zandcement dekvloer wordt vermengd met staaldraadvezels, zo wordt de vloer volledig gewapend. Een vloer uit staalvezelbeton is in zijn geheel versterkt en beter bestand tegen afbrokkelen en scheuren. Staalvezelbeton is wat duurder dan traditioneel gewapend beton, maar je bespaart op manuren. Bovendien heb je geen wapeningsnetten nodig, handig!

Betonnen kelder

Waarom geen kelder uit gewapend beton? Deze kan ook dienen als fundering. Een kelder uit beton is sneller waterdicht dan een gemetselde kelder. Hij is uiterst sterk en heeft gladde wanden. Een kelder van gewapend beton wordt meteen in de bouwput gemaakt. Het beton wordt in een bekisting gegoten, daarna wordt er bewapening aangebracht in de vorm van wapeningsijzers.

Fundering van gewapend beton

Bouw je op volle grond, zonder (kruip)kelder? Dan kun je een zwevende vloerplaat gebruiken als fundering. Deze funderingsplaat wordt uitgevoerd in gewapend beton. Het beton wordt rechtstreeks op de grond gestort. Benieuwd welk type fundering jij best kiest? Een ingenieur maakt een studie op basis van een grondonderzoek en je bouwplannen.

Zwembad in beton

Een betonnen zwembad bestaat uit een panelen bekisting die de structuur vormt. De bekisting wordt volgestort met gewapend beton, zo ontstaat een duurzame, massieve betonkuip. De wanden en de bodem worden volledig genivelleerd en afgewerkt met een op maat gemaakte liner. Die is waterbestendig en verkrijgbaar in diverse prints.

Waar bestellen

Wil je beton bestellen? Ga naar www.qlikbeton.be en voer het adres van je werf in. Kies het type project (terras, vloer, zwembad ...), en bepaal met behulp van de berekeningstool het volume beton dat je nodig hebt. Daarna kies je de losmethode en de levertijd. Je krijgt een telefoontje van de klantendienst ter bevestiging. Eenvoudig en snel!Vragen over jouw project met gewapend beton? Neem vrijblijvend contact op met een specialist, hij adviseert je graag!

In samenwerking met Qlikbeton

Meer nieuws van Qlikbeton

Zelf een zwembad bouwen? Met een goede fundering in beton!

Droom je van een eigen zwembad in de tuin en wil Je hem zelf aanleggen?

Giet in enkele stappen de betonplaat voor je tuinhuis

Wil je een tuinhuis enkel voor je tuinmateriaal of  wil je eentje met alles erop en eraan?

Zelf de betonplaat voor je terras gieten? Volg onze leidraad

Een mooi terras met uitzicht op de tuin is de kers op de taart van je woning.

GRATIS Nieuwsbrief