Tekort aan bouwmaterialen: zijn de materialen ik nodig heb nog beschikbaar?

Gepubliceerd op 01 Juni 2021

Ga je bouwen of verbouwen? Dan hou je best rekening met vertragingen, want er zijn om verschillende redenen stockbreuken. Sommige bouwmaterialen zijn niet verkrijgbaar, of pas veel later dan verwacht. Wat betekent dit voor jou? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van deze materiaaltekorten? We zetten het voor je op een rij.

Oorzaken van het huidige tekort aan bouwmaterialen

Om bouwmaterialen te produceren zijn grondstoffen nodig. Een eerste oorzaak van huidige schaarste aan bouwmaterialen is een wereldwijd tekort aan die grondstoffen.

De grondstoffentekorten hebben grofweg twee oorzaken: de hoge vraag naar grondstoffen in Azië en Amerika, en het feit dat meerdere mondiale grondstoffenfabrikanten momenteel niet of beperkt kunnen produceren.

Daarnaast is de aanvoer van afgewerkte producten uit Azië minimaal. Dat komt voornamelijk door het recente debacle aan het Suezkanaal (door een vastgelopen containerschip) en een tekort aan zeevaartcontainers.

Ook het coronavirus heeft een grote invloed op de voorraden. Door de coronapandemie heeft de productie tijdelijk stilgelegen en kunnen heel wat bedrijven niet meer bijbenen.

Allemaal oorzaken van stockbreuken, waardoor we langer moeten wachten op onze bouwmaterialen.

Een verhoogde vraag naar bouwmaterialen

Naast de tekorten speelt er nog iets anders mee. In België is er tegenwoordig een ongezien hoge vraag naar bouwmaterialen. Die vraag is recent met meer dan 20% gestegen. Ook de hoge vraag naar bouwmaterialen speelt een grote rol in dit schaarsteverhaal.

Grote prijsstijgingen

Vraag en aanbod: op basis daarvan wordt de prijs van producten bepaald. De vraag naar bouwmaterialen stijgt, maar het aanbod verkleint. Door die schaarste verhoogt de prijs van de producten. De schaarste speelt zelfs zo’n grote rol, dat de prijzen maandelijks stijgen.

De coronacrisis veroorzaakt daarnaast logistieke problemen, waardoor er van de grondstoffen die wel beschikbaar zijn niet snel genoeg afgewerkte producten gemaakt kunnen worden. Dit komt omdat veel fabrikanten nog niet terug op volle kracht draaien door de pandemie.

Steeds langere aanlevertijden

Door alle voorgaande oorzaken worden depots en leveranciers meer en meer geconfronteerd met stockbreuken en langere aanlevertijden. Over welke producten gaat het precies? Volgende materialen zijn in deze situatie het meest getroffen:

Wat betekent dit voor mij?

Heb jij bovenstaande materialen nodig voor je bouw- of verbouwingswerken? Dan bestel je ze best zo snel mogelijk. Verder plan je je werken best pas in nadat je je bouwmaterialen hebt ontvangen.

Via de website van Bouwdepot kun je zoals steeds bouwmaterialen bestellen, maar er worden geen voorraden weergegeven. Alle vermelde levertijden zijn indicatief en kunnen uitlopen. ‘Het gevolg van de huidige marktsituatie, maar zeker niet onze standaard manier van werken’, zo benadrukken ze bij Bouwdepot. Vanaf begin volgend jaar zouden bovenstaande materialen weer vlot besteld kunnen worden, al kan de firma geen garanties bieden.