Hoe een regenwaterpomp installeren? Een handig stappenplan.

26/07/2022

Wil jij besparen op je waterfactuur, je toestellen langer laten meegaan en genieten van het comfort van zacht water? Het kan allemaal door regenwater te gebruiken. Een regenwaterpomp verdeelt het opgevangen regenwater in en rondom je huis. Ontdek welke regenwaterpomp bij je past, shop makkelijk online en leer hoe je makkelijk zelf je pomp installeert.

Regenwater gebruiken = water besparen

Leidingwater is niet goedkoop, maar regenwater is nog steeds gratis. Door regenwater te gebruiken waar het kan, bespaar je dus op je waterfactuur. Zo kan je regenwater gebruiken voor de tuin of het zwembad, maar ook voor je toilet of wasmachine. De installatie die daarvoor nodig is (put, pomp en toebehoren), kan je al in enkele jaren tijd terugverdienen.

Maar er is meer. Regenwater bevat veel minder kalk dan leidingwater, waardoor toestellen zoals je vaatwasser, wasmachine etc. minder snel stuk gaan. Denk ook eens aan het milieu. Waarom zou je kostbaar drinkwater gebruiken, dat een lange en dure weg heeft afgelegd, om de tuin te sproeien of het toilet door te spoelen? Het kan immers perfect met gratis regenwater, zonder veel moeite bovendien.

Een regenwaterpomp installeren kan je gerust zelf. Verderop in dit artikel vind je handige stappenplannen. Graag advies op maat voor de aankoop en installatie van je pomp? Neem dan contact op met de Solyd-specialisten, zij helpen je met plezier verder.

Wat heb je nodig om regenwater te gebruiken?

Om regenwater te recupereren heb je enkele onderdelen nodig:

 • De regen die op je dak valt, wordt via de dakgoten en de regenpijp naar een regenwaterput gevoerd.
 • Voor het water in die regenwaterput terechtkomt, zorgt een voorfilter in de put ervoor dat bladeren en takjes eruit worden gehaald en worden afgevoerd (naar bv. de gracht of de riool).
 • De regenwaterput heeft ook een aansluiting voor toevoer, afvoer en overloop, om in natte periodes overstroming te voorkomen.
 • Nadat het regenwater is gefilterd en opgevangen in de regenwaterput, kan je het (met behulp van een regenwaterpomp) gebruiken in en rondom het huis.

Tip: plaats een regenwaterfilter tussen de regenwaterpomp en de collectorleiding om vuile deeltjes of geurtjes in het water te vermijden. 

Soorten regenwaterpompen

Waar je regenwaterpomp komt te staan, bepaalt mee welk type je nodig hebt. Je kan kiezen voor een opstelling in het water (natte opstelling) of een buiten het water (droge opstelling):

 • De meest gebruikte opstelling is de natte opstelling. De regenwaterpomp hangt in het water, of staat op de bodem van de regenput. Hierdoor werkt de pomp volledig geruisloos en hoor je ze niet in je woning. Deze regenwaterpompen worden ook dompelpompen genoemd. Ontdek de Grundfos SBA Booster.
 • Bij een droge opstelling staat de waterpomp op het droge. Deze opstelling is goedkoper in aankoop dan de natte opstelling en makkelijker in onderhoud. De meest gebruikte waterpomp met droge opstellingen is de hydrofoorpomp of hydroofgroep. Om de druk in de leidingen te regelen heb je twee soorten hydrofoorpompen. Het handigst is een hydrofoorpomp met elektronische sturing, waarmee de druk makkelijk constant gehouden wordt. Ontdek de Grundfos Scala2 of de Grundfos MQ3-35.

Zeker doen: Lees de handige keuzegids over regenwaterpompen en ontdek welke regenwaterpomp geschikt is voor jouw toepassing. Vervolgens kan je eenvoudig online bestellen.

Hoe een regenwaterpomp aansluiten?

De installatie van een regenwaterpomp verschilt naargelang het type pomp dat je hebt gekozen. Verder kan deze licht afwijken naargelang het merk van de pomp.

Dompelpomp aansluiten: stappenplan

Voor de installatie van de dompelpomp, gebruiken we het voorbeeld van de Grundfos SBA booster.

 1. Maak een verbinding tussen de regenwaterput en de technische ruimte vanwaar de sanitaire leidingen starten naar de rest van de woning. Zo’n verbinding bestaat uit de voedingskabel voor de dompelpomp en de persleiding waardoor het water uit de pomp naar de woning wordt gestuurd.
 2. Vervolgens bereid je de Grundfos SBA booster voor. Bevestig de flexibele aanzuigleiding met luchtbal aan de dompelpomp. De luchtbal zorgt ervoor dat het water op 10 cm van het wateroppervlak weggezogen wordt. Het water is hier namelijk zuiverder dan bijvoorbeeld op de bodem van de put.
 3. Bevestig nu ook de persleiding, eventueel met adapter, op de persopening van de pomp.
 4. Til de dompelpomp op aan het handvat. Opgelet: gebruik hiervoor nooit de voedingskabel. Bevestig indien nodig een touw aan het handvat om de pomp in de regenwaterput te laten zakken. Installeer de pomp zo dat de pompinlaat ten minste 1 meter boven de onderkant van de put zit (om aanzuiging van zand en vuil te voorkomen).
 5. Nu kan je de vlotterschakelaar installeren. Deze sensor zorgt ervoor dat de pomp weet of er voldoende regenwater in de put zit. Stel het niveauverschil tussen start en stop in door de vrije kabellengte tussen de vlotterschakelaar en het pomphandvat aan te passen. Zo kan de vlotterschakelaar gebruikt worden voor het in- en uitschakelen van de pomp en vermijd je dat de pomp droog komt te staan.
 6. Nu kan je de pomp opstarten om te controleren of alles werkt. Steek de stekker in het stopcontact, zodat de pomp onder spanning komt te staan. Open een kraan in het systeem en check of er water uit de kraan stroomt. Laat het water even doorstromen, zodat zeker alle lucht uit de leidingen is.

Hydrofoorpomp aansluiten: stappenplan

Voor het aansluiten van een hydrofoorpomp nemen we het voorbeeld van de Grundfos Scala2 regenwaterpomp.

 1. Monteer de hydrofoorpomp op een stevige horizontale ondergrond, dit met behulp van bouten door de gaten in de voetplaat. Je kan de Grundfos Scala2 zowel binnen als buiten installeren, maar je moet ze wel beschermen tegen vorst.
 2. Sluit de aanzuigleiding aan door de onderste wartelmoer met de hand los te schroeven. Het hoogteverschil tussen de pomp en de regenwaterput mag maximaal 8 meter zijn.
 3. Sluit nu de persleiding aan door de bovenste wartelmoer met de hand los te schroeven. Het hoogteverschil tussen de pomp en de tapwaterafnemers (kranen of toiletten) mag maximaal 15 meter zijn.
  Tip: plaats een filter tussen de regenwaterpomp en de collector die het regenwater over het huis verdeelt. Op die manier worden ook kleine onzuiverheden uit het water gehaald. Zo’n duplex filter bestaat uit twee componenten: een grove draadfilter en een fijne koolstoffilter.
 4. Goed opgieten is belangrijk voor een vlotte opstart van iedere hydrofoorpomp. Schroef met de hand de stop op het pomphuis open en vul het pomphuis volledig met water. Schroef de stop er opnieuw op.
 5. Steek de stekker van de Grundfos Scala2 in het stopcontact en start de pomp op. Draai de kraan van één van de aftappunten open en wacht tot het water door de kraan stroomt. Dit duurt zo’n vijftal minuten. Laat nog even doorstromen, zodat zeker alle lucht uit de leidingen is.
 6. Bij de Grundfos Scala2 kan je de benodigde persdruk manueel bijregelen met de pijltjes op het pomphuis.

Zin om te besparen op je waterfactuur en te genieten van zacht water? Dan is het tijd om regenwater te gaan recupereren. Op Solyd.be vind je regenwaterpompen die een optimaal comfort bieden, een lange levensduur hebben en eenvoudig te installeren zijn. Ontdek tips voor je aankoop, vraag advies voor de beste keuze aan de Solyd-specialisten en bestel eenvoudig online.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.