Elk jaar honderden euro’s besparen? Tijd om regenwater te recupereren!

24/06/2022

Jaarlijks enkele honderden euro's besparen op je waterfactuur, terwijl je je steentje bijdraagt aan het milieu? Het kan door regenwater te recupereren. Als je gratis regenwater gebruikt voor je huishouden en je tuin, gebruik je veel minder leidingwater dan normaal. Ontdek alle voordelen van regenwaterrecuperatie.

Regenwater recupereren: een slimme keuze

Indrukwekkend: de gemiddelde Belg gebruikt elke dag zo'n 110 liter water. Bij het overgrote deel van de bevolking is al dat water leidingwater. Maar leidingwater wordt schaarser en duurder. Die stijgende waterprijs merk je op je waterfactuur. Daarom zetten we tegenwoordig meer en meer in op regenwaterrecuperatie. Niet verwonderlijk, als je ziet welke voordelen het allemaal oplevert.

Waarvoor kan je allemaal regenwater gebruiken?

Je kan regenwater gebruiken voor de was, het spoelen van het toilet, de schoonmaak, het besproeien van de tuin, het reinigen van het terras, het wassen van de auto enzoverder. Daarvoor heb je wel een goede regenwaterinstallatie nodig. 

Waarom regenwater recupereren?

Regenwater recupereren heeft belangrijke voordelen, zowel voor je budget als voor het milieu. Een overzicht:

  • Bespaar op je waterfactuur: Door regenwater te recupereren voor je was, toilet en onderhoud, verbruik je tot de helft minder leidingwater. Goed voor een besparing van meer dan 50% op je waterfactuur! Een gezin van vier personen kan zo tot wel 250 euro besparen per jaar.
  • Geniet langer van je toestellen: Regenwater bevat geen kalk of chloor en is heel wat zachter dan leidingwater. Gebruik je regenwater, dan blijven je toestellen (wasmachine, toilet, etc.) vrij van kalkaanslag en gaan ze langer mee. Je hoeft dus minder snel nieuwe toestellen te kopen.
  • Gebruik minder wasmiddel: Omdat wasmiddel het best werkt in zacht water, bespaar je op wasmiddel. Ook zal je minder wasverzachter nodig hebben en zal je wasgoed minder snel slijten.
  • Steek het milieu een handje toe: Door regenwater te recupereren, draag je bij aan het behoud van de grondwaterreserves. Bovendien kan je regenwater meteen gebruiken, zonder dat het kostbare waterzuivering nodig heeft.
  • Help overstromingen voorkomen: Hoe meer regenwater we recupereren, hoe minder er rechtstreeks in de riolering loopt. Zo zullen de rioleringen minder snel overlopen. Resultaat: minder overstromingen.

Regenwaterrecuperatie: verplicht of niet?

Regenwater opvangen is al langer verplicht voor nieuwbouw. Maar ook aan wie herbouwt, legt de Vlaamse overheid strenge regels op. Sinds 1 januari 2014 is het verplicht om bij herbouw van een gebouw met een dakoppervlakte groter dan 100 m² een regenwatersysteem van 50 liter per m² dakoppervlakte te voorzien. Bij een renovatie of uitbreiding van een woning is een systeem voor waterrecuperatie niet verplicht, maar wel warm aanbevolen.

Hoe werkt een regenwaterrecuperatiesysteem?

Regenwaterrecuperatie werkt via een vrij eenvoudig principe. Het reservoir van het regenwaterrecuperatiesysteem vangt het regenwater op. De filters filteren grofvuil (bladeren, takjes …) en schadelijke bacteriën uit het water. Vervolgens wordt het gefilterde regenwater met behulp van een pomp naar de juiste aftappingen geleid. Het water uit je regenwaterrecuperatiesysteem kan naar eender waar in huis gebracht worden. Regent het niet genoeg? Geen probleem! Dan schakelt de pomp, als die voorzien is, automatisch over op leidingwater.

Wat kost een regenwaterrecuperatiesysteem?

De prijs van een regenwaterrecuperatiesysteem voor een woning ligt doorgaans tussen de 2000 en 6000 euro, afhankelijk van het soort systeem en de grootte van tank. Daarbij komt de kostprijs voor het elektriciteitsverbruik van het pompsysteem (dewelke slechts zeer beperkt is) en het vervangen van de filters.

De kosten die bij een regenwaterrecuperatiesysteem komen kijken, verdien je echter terug door de besparingen die je ermee realiseert. Dankzij de subsidie van je gemeente is je investering extra snel terugverdiend. Check via de premiezoeker of jouw gemeente zo'n premie voorziet.

Het geschikte regenwaterrecuperatiesysteem voor de tuin of huishouden

Met een regenwaterrecuperatiesysteem voor tuinwater kan je regenwater inzetten voor het besproeien van de tuin, het reinigen van je oprit en je terras, je auto's en fietsen. Bij Bouwdepot vind je voorgemonteerde regenwaterrecuperatiesystemen voor tuinwater aan heel concurrentiële prijzen. Dankzij de kwalitatieve onderdelen profiteer je van een lange levensduur. Ontdek het aanbod en bestel makkelijk online, met tijdelijk voordeel.

Wil je regenwater gebruiken voor de was, het spoelen van het toilet, de schoonmaak en het besproeien van de tuin? Bij Bouwdepot vind je ook voorgemonteerde regenwaterrecuperatiesystemen voor huishoudelijk gebruik. Je profiteert van scherpe prijzen én een gratis verzending. Vind hier het geschikte systeem voor jou.

Dankzij regenwaterrecuperatie kan je stevig besparen op je waterverbruik. Bovendien is regenwater recupereren ontzettend milieuvriendelijk. Bestellen doe je eenvoudig online, in de webshop van Bouwdepot. Ook voor een regenwaterput, putdeksels en watergoten kan je er terecht.

In samenwerking met Bouwdepot.be

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.