Wienerberger blijft volop bakstenen, kleidakpannen en klinkers produceren.

Gepubliceerd op 15 September 2022

De energie- en materialenprijzen pieken. Wordt het moeilijk om aan bakstenen, dakpannen en kleiklinkers te komen? Niet als het van Wienerberger afhangt. De fabrikant van keramische bouwproducten blijft op volle capaciteit produceren om aan de marktvraag te kunnen voldoen.

Fabrieken draaien op volle toeren

Keramische bouwproducten zijn een populair bouwmateriaal. De markt heeft vandaag nog altijd een grote vraag naar deze producten. Om aan die vraag te voldoen, blijven de Wienerberger-fabrieken in ons land op 100% van hun capaciteit verder produceren. Dit ondanks de verhoogde kostprijzen voor de grondstoffen, energie, lonen en verpakkingsmaterialen en zolang er zich geen marktvertragingen voordoen.

Vind hier keramische oplossingen voor jouw droomproject en vraag je inspiratiebrochures aan.

Focus op werkzekerheid en duurzaamheid

Dit neemt niet weg dat ook Wienerberger de economische gevolgen van de onrustige markten voelt. ‘We kunnen de prijsstijgingen voor een stuk zelf opvangen, maar op lange termijn is dat niet houdbaar. Een prijsstijging voor 2023 is dan ook onvermijdbaar. Geen fijne boodschap voor onze klanten, maar we hebben ook een verantwoordelijkheid naar onze medewerkers en de maatschappij. We gaan voluit voor werkzekerheid en het invullen van ons duurzaamheidsengagement dat ons minder afhankelijk maakt van materiaal- en energieprijzen’, zegt commercieel directeur Katrien Nottebaert.

Besparen op materiaal en energie

Wienerberger werkte de voorbije jaren een ambitieus duurzaamheidsplan uit en heeft de eerste stappen gerealiseerd om het materiaal- en energieverbruik drastisch terug te dringen. ‘Zo produceren we bijvoorbeeld al onze nieuwe baksteencollecties standaard in het slanke Eco-brick formaat van 6,5 cm, in plaats van 10 cm. Naast het voordeel op vlak van duurzaamheid laat het (ver)bouwers ook toe extra te isoleren zonder ruimteverlies. Een slimme investering, zeker gezien de huidige hoge kosten om een woning te verwarmen. Daarnaast hebben we zonnepaneleninstallaties op al onze productiesites en zijn er windturbines in aanbouw op de site van Beerse.’

Lees meer over duurzaamheid bij Wienerberger.

Fossiele brandstof volledig bannen

Het plan van de keramische bouwmaterialenproducent gaat zelfs nog verder, en voorziet in het volledig bannen van fossiele brandstof. ‘Op onze site in Kortemark bewijzen we al dat dit mogelijk is. Hier namen we begin dit jaar een volledig CO2-neutrale productielijn in gebruik. In plaats van aardgas gebruiken we gloednieuwe, elektrische productietechnieken. De drogerij en oven werken volledig elektrisch en maken gebruik van restwarmte. Ze worden bovendien gevoed door een eigen PV-installatie aangevuld met 100% groene energie. Ons duurzaamheidsplan voorziet erin om dergelijke technieken de komende jaren op al onze productielijnen toe te passen, wat belangrijke investeringen zal vergen. Als fabrikant doen we dus al het mogelijke om minder afhankelijk te worden van de economische marktomstandigheden en de werkgelegenheid en productie te verzekeren. Maar dat kunnen we niet in een vingerknip. De voorbije jaren hebben we al hard gewerkt om onze ambitieuze, toekomstige doelstelling op vlak van duurzaamheid te kunnen waarmaken.’, besluit Katrien Nottebaert.

Op zoek naar de ideale bakstenen, kleidakpannen of klinkers voor jouw project? Vind je match in het assortiment van Wienerberger. Bezoek een showroom voor advies en kijk hier voor een verdeler in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan