Heb jij ook lelijke muurzoutvlekken op je gevel? Dit kan eraan doen…

20/11/2020

Water in je muren is vervelend. Maar het grote probleem is dat het heel wat zouten bevat. Die kunnen je muren erg beschadigen en lelijke vlekken veroorzaken. Een goede raad: als je vocht in je muren of kelder gaat aanpakken, doe dan ook iets aan de schadelijke muurzouten. Ontdek snel hoe je ermee afrekent.

Hoe belanden muurzouten in je gevel?

Mooie gevels dragen bij tot de uitstraling van je woning. Helaas liggen er heel wat bedreigingen op de loer. Vocht bijvoorbeeld, is een grote vijand van mooie gevels. Maar ook de zouten in dit vocht veroorzaken problemen. Muurzouten lossen op in grond- of regenwater en komen zo in je muren terecht. Daar kunnen ze zich makkelijk ophopen. Goed om te weten: met de WP7-producten maak je muurzouten onschadelijk. Vind hier een verkooppunt in je buurt.

Muurzouten: over welke zouten gaat het?

Het bekendste zout dat voorkomt in muren is keukenzout of natriumchloride. Maar er zijn er nog een tiental andere, zoals chloriden, sulfaten en nitraten. Als het water in je muur verdampt, gaan de muurzouten kristalliseren. Op die manier kun je te maken krijgen met diverse problemen: van vieze vlekken op je muren tot ingrijpende beschadigingen. We helpen je problemen te herkennen en aan te pakken. Kijk op de website van tec7 voor het juiste product en vind een winkel in je buurt.

Sos natte plekken op de muur

Sommige zouten kristalliseren niet, maar hebben de neiging om luchtvocht aan te trekken. Ze veroorzaken grote natte vlekken in muren, zelfs bij droog weer. Er bestaan diverse van deze zogenaamde hygroscopische zouten, keukenzout bijvoorbeeld. Als ze zich ophopen in een muur, trekken ze nog meer water aan. Stop je het opstijgend grondwater met de behandeling WP7-402 Stop Opstijgend Vocht, dan zal de muur erg traag opdrogen. Bekijk de gebruiksaanwijzing en vind een winkel in je buurt.

Hoe natte plekken op de muur aanpakken?

Hygroscopische zouten verhelpen is geen makkelijke opdracht. Eerst pak je de oorzaak aan, daarna behandel je de muur met een zoutbestendige pleister zoals WP7-501 Kelder + Muur Waterdicht, om de zouten af te sluiten van luchtvochtigheid. Kies voor een zoutbestendige pleister, want een normale pleister zal afgestoten worden of verpulveren. Leer hoe je dit product gebruikt en vind een verkooppunt in je buurt.

Bakstenen en voegen die afschilferen of verpoederen

Misschien heb je ze als eens gespot: gevels die zo droog zijn dat ze afschilferen. Hoe ontstaat dit fenomeen? Als muren uitdrogen, worden zoutkristallen afgezet op de randen van de poriën van het gevel- of muurmateriaal. De kristallen groeien en veroorzaken een druk op de randen van de poriën (ook wel kristallatiedruk). Als er veel kristallen groeien, kan de druk zo groot worden dat het materiaal waarop ze groeien het begeeft. Het resultaat: de bakstenen of voegen verpoederen of schilferen af. Men spreekt ook van subflorescentie. Het effect is het sterkst op plaatsen waar het afwisselend nat en droog is, zoals bij opstijgend vocht met wisselende grondwaterstanden. Subflorescentie leidt trouwens ook tot het afstoten van verf- en pleisterlagen, bijvoorbeeld op behandelde keldermuren. De zouten kristalliseren onder de nieuwe verflaag en de kristallisatiedruk stoot de nieuwe laag af.

Hoe verpoedering en afschilfering aanpakken?

Afgeschilferde of verpoederde muren, het is geen mooi zicht. Hoe pak je dit probleem aan? Eerst moet je de oorzaak wegnemen, namelijk het indringen van het water. Daarna behandel je het oppervlak met een sterk ademende hydrofuge. Als de hydrofobe afwerking niet genoeg ademt, zal de kristallisatiedruk plaatselijk verhogen en kunnen de stenen volledig afschilferen. Maar je kunt ook een sterk zoutbestendige pleister zoals WP7-501 Kelder + Muur Waterdicht gebruiken. Die vangt de druk volledig op en wordt niet afgestoten of verpulverd. Ontdek hier hoe het werkt.

Een uitbloeiing op je muur, wel lelijk maar niet schadelijk

Bij erg natte muren zetten zoutkristallen zich af aan het oppervlak en is er sprake van ‘uitbloeiing’. Er verschijnt een gele, witte of roze uitbloeiing op de muur, in de vorm van een poeder, haarvormige kristallen of korrelachtige structuren. In veel gevallen is de uitbloeiing een oplosbaar zout. Je kunt het afborstelen, of wachten tot het afregent. Ga je de vlekken wegborstelen, draag dan een mondmasker om te vermijden dat je schadelijke stoffen inademt. Maar het kan ook anders. Ontdek hoe je uitbloeiingen voorkomt en je gevels beschermt tegen vuil

Hardnekkige uitbloeiingen aanpakken

De meeste uitbloeiingen zijn tijdelijk en onschadelijk. Meestal gaat het om sulfaten die gevormd worden door het uitlogen van verse mortel of beton, door gebruik van te veel water tijdens de bouw. Maar soms worden niet-oplosbare zouten gevormd, bijvoorbeeld door een reactie van bepaalde soorten cement met een soort baksteen die daar niet geschikt voor is. Doorgaans merk je dit proces pas jaren na het bouwen op. Deze uitbloeiing moet je mechanisch (zandstralen) of chemisch (zure reiniger) laten verwijderen. Hydrofobeer de gevel met WP7-401 Gevel Waterdicht om te voorkomen dat de uitbloeiing later opnieuw verschijnt. Leer hoe je dit product gebruikt en vind een verkooppunt in je buurt.

Zit er vocht in je muur, dan ook muurzouten. En als muurzouten in je muur kristalliseren, kunnen ze heel wat schade aanrichten. Met de WP7-producten maak je muurzouten onschadelijk. Ontdek het brede gamma en vind een verkooppunt in je buurt. Succes!

In samenwerking met Tec7

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.