Beton, een tijdloos en duurzaam bouwmateriaal

Gepubliceerd op

Concrete House is een ruwbouwaannemer die hedendaagse energiezuinige en energieneutrale woningen wind- en regendicht bouwt in beton. Werken met beton biedt hier tal van aantrekkelijke voordelen op vlak van architectuur, indeling, energiebesparing en duurzaamheid.

Beton ontziet het milieu

Beton werd lange tijd als milieubelastend aanzien maar recente studies tonen het tegendeel aan. In tegenstelling tot vele andere bouwmaterialen wordt beton lokaal geproduceerd wat vervuilende transporten vermijdt. Bovendien heeft beton een lange levenscyclus en is het volledig recycleerbaar. Ook naar schadelijke uitstoot toe is recent bewezen dat beton milieutechnisch gezien zelfs beter scoort dan hout. Om deze redenen wordt beton ook veel gebruikt bij openbare gebouwen, de aanleg van publieke ruimtes en de productie van stadsmeubilair.

Met beton bespaart u energie

De intrinsieke eigenschappen van beton maken flinke energiebesparingen mogelijk. Dit is vooral te danken aan zijn thermische inertie die tot zes maal hoger ligt dan die van hout. Hierdoor houdt beton  in de winter de warmte langer vast, geeft deze traag aan de omgeving af en vermijdt het op die manier grote temperatuurschommelingen in de woning, met minder stoken tot gevolg.

Concrete House streeft steeds naar een E-peil lager dan 20, vereist voor een BEN-woning of energie-neutrale woning. Dit wordt mogelijk gemaakt door de betonnen wanden die in 1 keer geplaatst worden en niet uit verschillende stukken bestaan. Dit komt de luchtdichtheid van de woning ten goede. Ook de toepassing van duurzame energietechnieken, zoals een warmtepomp, ventilatiesysteem D, Litobox, ... helpen het E peil naar beneden.

Het Concrete House bouwprocedé

Concrete House werkt met holle prefab betonwanden die op de werf geplaatst en met beton volgestort worden. Dit zorgt voor een stevige en stabiele constructie die moeiteloos de tijd doorstaat. Het biedt veel flexibiliteit naar indeling toe omdat met deze platen grote overspanningen mogelijk zijn met minder dragende binnenmuren. De prefabricage van de wanden in de fabriek maakt dat er voor de constructie minder tijd nodig is op de werf. Een Concrete House wind- en waterdichte ruwbouw is dan ook veel sneller klaar dan een traditioneel gebouwde woning. We spreken hier over een realisatietermijn van slechts 2 maanden. Tevens zijn de betonnen wanden en plafonds zeer glad, zodat bepleistering overbodig wordt.

Compact bouwen, actueler dan ooit

Concrete House hanteert het principe van compact bouwen. Compactheid heeft op zich niets te zien met de grootte van de woning, maar eerder met de strakke en rechtlijnige vormgeving. Compactheid slaat op de verhouding tussen het beschermd woonvolume en de warmteverliesoppervlakte. Hierdoor kunnen ook grote bouwvolumes gerealiseerd worden. In elk geval staat compact bouwen gelijk aan minder warmteverliezen, dus lagere energiefacturen. Ook zeer ruime woningen kunnen volgens dit principe gerealiseerd worden

Meer weten over bouwen met CONCRETE HOUSE? Bezoek de energiezuinige kijkwoning ter inspiratie en neem contact op voor info.