Wat als je dak in 2020 (nog) niet aan de dakisolatienorm voldoet?

Vanaf 2020 is dakisolatie in Vlaanderen verplicht voor (huur)woningen. Moet je je zorgen maken als jouw dak nog niet geïsoleerd is? Ontdek wat de deadline voor jou betekent.

Een schild boven je hoofd

Is je dak al geïsoleerd, of kijk je op zolder tegen de dakpannen, leien of het onderdak aan? De grootste hoeveelheid warmte in huis gaat via het dak verloren. Dus wil je besparen op energiekosten en genieten van een constante temperatuur in huis? Overweeg dan zeker dakisolatie. Wie zijn dak isoleert bespaart al snel 30 procent op zijn energiefactuur. Je geniet niet alleen van extra comfort, maar je ontloopt ook strafpunten voor het niet behalen van de dakisolatienorm.

Daksisolatienorm sinds 2015, verplicht in 2020

Woon je in een studio, eengezinswoning of appartement in Vlaanderen, dan moet het dak van je onderkomen vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de minimale dakisolatienorm. Deze norm geldt al sinds 1 januari 2015 voor particuliere woningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Nieuwbouwwoningen die na januari 2006 gebouwd en aangesloten op het elektriciteitsnet zijn, voldoen normaal al aan de energievereisten van energieprestatieregelgeving waaronder deze norm voor dakisolatie.

Minimale isolatiewaarde

De minimumnorm voor dakisolatie (of een geïsoleerde zoldervloer) is een R-waarde 0,75 m2 K/W (vierkante meter kelvin per watt) voor alle daken groter dan 2m2. Hoe hoger deze waarde, hoe meer weerstand het gebruikte materiaal heeft en hoe beter het isoleert. De dikte van de isolatie wordt bepaald door het type isolatie dat er gebruikt wordt. Informeer je bij je isolatiespecialist over het type isolatie dat je nodig hebt. Noot van de redactie, de norm is een richtlijn, maar grondiger isoleren is beter. Voorzie dus gerust volwaardige isolatie met een hogere R-waarde.

Strafpunten en ongeschikt verklaard

Voldoet je woning niet aan de isolatienorm, dan kun je bij controle door een woningcontroleur strafpunten krijgen. Tussen 2015 en 2020 was het aantal strafpunten dat men gaf beperkt. Vanaf 2020 wordt men strenger en kun je strafpunten tussen 9 en 15 krijgen, afhankelijk van de grootte van het dak en de tijdsperiode. Bij 15 punten kan je woning ongeschikt verklaard worden door de burgemeester. Dit betekent dat je als eigenaar verplicht bent om de nodige werken uit te voeren om te voldoen aan de norm.

Dak- en zoldervloerisolatie

Dakisolatie bij een zolderruimte die als volwaardige kamer gebruikt wordt, ziet men als een ‘geïsoleerd dak’ maar ook een geïsoleerde zoldervloer bij een onverwarmde zolder is toegestaan. Plafondisolatie kan ook, al zouden we het niet aanraden. Je moet dan de isolatie over het hele plafond laten doorlopen en een R-waarde van minimum 0,75 m2/K hebben. Let ook op voor mogelijke condensatieproblemen!

Wanneer en hoe wordt dit gecontroleerd?

Sinds 2015 worden er woningonderzoeken uitgevoerd door de woningcontroleurs. Meestal gebeurt dit op vraag van huurders of een derde partij als bijvoorbeeld het OCMW of en sociaal verhuurkantoor.

Dakisolatie en huurwoningen

Het dak van een huurwoning moet zeker minimaal geïsoleerd zijn. Voldoet een huurwoning niet (meer), dan mag het niet meer verhuurd worden. Wordt de woning meer dan een jaar ‘ongeschikt’ verhuurd, dan riskeer je een boete. Maar de norm is niet alleen geldig voor huurwoningen. Ook je eigen woning moet hier aan voldoen. Ben je de eigenaar en bewoner van een woning zonder dakisolatie? Dan krijg je geen sancties bij een ongeschiktheidverklaring. Dit is wanneer de woning je hoofdverblijfplaats is en je geen andere woning hebt.

Waarom toch je eigen woning isoleren?

Is het dan wel de moeite om je dak te isoleren als je toch niet bestraft wordt? Toch wel! Eerst en vooral voor je eigen comfort en portemonnee. Met dakisolatie gaat er immers minder warmte en energie verloren en bespaar je jezelf de bijhorende kosten. Daarnaast bepaalt het ook mee de waarde van je woning. Heb jij nog zin om voor de verkoop nog werken uit te voeren aan een huis waar je niet meer gaat wonen? Waarschijnlijk niet.

Dakisolatie in een appartement

Woon je in een appartement en wrijf je je al in de handen omdat je niet onder het dak woont? Helaas, is de dakisolatie van het appartementsblok niet volgens de norm, dan krijgt ieder appartement strafpunten.

Voldoende isolatie bewijzen

Hoe weet je nu of je dak voldoende naar norm geïsoleerd is, of hoe kun je dit aantonen? Dat kan op verschillende manieren. Dit doe je bijvoorbeeld aan de hand van het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning, een postinterventiedossier van je woning, een bouwplan, lastenboek of factuur. Tip: heb je zelf al een EPC hebt van je woning dan gaat het vlotter.

Verschillende soorten isolatie

Afhankelijk van het type dak, zijn er verschillende isolatiematerialen die je kunt gebruiken. Voor een hellend dak gebruikt men vaak minerale wol: glas- en rotswol, pir- en pur-platen maar ook andere isolatiematerialen zijn mogelijk. Vergeet zeker het onderdak niet. Die zorgt ervoor dat je isolatie beschermt is. Een goed onderdak is damp-open, vochtregulerend en duurzaam. Ook kan je langs de buitenkant isoleren met een sarkingdak dat isolatie bevat en je ook de huidige dakstructuur plaatst. Voor een plat dak gebruikt men harde, lichte isolatieplaten. Bevraag je bij je isolatiespecialist voor meer informatie.

Kosten van dakisolatie verlagen

Hoeveel de kosten zijn voor je dakisolatie is afhankelijk van het type isolatiemateriaal, de hoeveelheid je nodig hebt en of je de werken laat uitvoeren of zelf doet. Voorlopig kun je in Vlaanderen nog premies en subsidies krijgen voor dakisolatie. Zo heb je de isolatiepremie van de netbeheerder, kan dakisolatie een van de ingrijpen zijn voor een totaalrenovatiebonus (3 isolatiewerken binnen 5 jaar) en kun je ook nog genieten van een verlaagd btw-tarief bij een woning ouder dan 10 jaar.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief