Vloerisolatie, de moeite waard? Dit zijn de mogelijke materialen

Gepubliceerd op 19 February 2020

Via een niet-geïsoleerde ondergrond gaat er minder energie verloren dan via muren, daken en ramen. Toch is 10 % tot 15 % warmteverlies niet weinig. Je vloer (laten) isoleren levert je extra energiebesparingen en meer comfort op. Welke materialen kun je hier zoal voor gebruiken? Dat kom je hier te weten.

 

Voordelen van een goed geïsoleerde vloer

Voelt de vloer in huis koud aan je voeten? Dan los je dit niet even op door de verwarming hoger te zetten. Integendeel, want zo verbruik je net meer energie! Wil je dit verhelpen, dan plaats je best vloerisolatie. Hiermee kun je al zo’n drie graden Celsius winnen op de thermostaat. Wist je bovendien dat de temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer ongeveer 13 graden bedraagt en die van een geïsoleerde vloer al snel 20 graden? Kies voor vloerisolatie en geniet van een aangenamer woonklimaat en een flinke energiebesparing. 

Vloerisolatie en vloerverwarming

De combinatie van vloerverwarming en vloerisolatie ligt voor de hand. Zo wordt de temperatuur van de warmte die homogeen over het vloeroppervlak verspreid wordt behouden. Het helpt oppervlaktecondensatie voorkomen, verhoogt je comfortgevoel en het heeft een gunstige invloed op je energiefactuur. Welke isolatiematerialen zijn er zoal?

Types vloerisolatie

Een isolerende mortel is een mortel waaraan isolerend materiaal zoals polyurethaangranulaten, polystyreenkorrels, schuimbeton, geëxpandeerde kleikorrels, … is toegevoegd. Zo kan een hogere isolatienorm bereikt worden. Met deze mortel sla je eigenlijk twee vliegen in één klap: het is isolerend en je kunt er mee uitvullen. Doordat het vloeibaar is, zet het zich vanzelf rond alle leidingen en in hoekjes en kantjes. Isolerende mortel is geschikt voor een brede waaier aan toepassingen: horizontale vloeropbouw, ondergrond voor vloerverwarming, akoestische ondergrond, … 

Je kunt ook isolatieplaten gebruiken. Deze zijn gemakkelijk te plaatsen. Wel moet je erop letten dat er geen koudebruggen ontstaan aan hoeken, kantjes en rond leidingen. Er bestaan verschillende soorten isolatieplaten. Op de volle grond worden vaak XPS of EPS polystyreen platen gebruikt. Ze zijn drukvast , onvervormbaar en kunnen veel gewicht dragen bovendien zijn ze ook goed bestand tegen vocht. Worden er platen op een uitvulchape geplaatst, dan zijn pur-en pirplaten bruikbaar. Daarna worden ze bedekt met een nivellerende gewapende afwerkingschape van ongeveer vier centimeter dik.

Het voordeel van isolatieplaten is dat ze vaak een lage lambda-waarde hebben wat betekent dat ze beter isoleren dan pakweg isolerende mortels. Bovendien moeten ze minder dik aangebracht worden om aan dezelfde isolatiewaardes te voldoen. Wel zijn de platen dikker dan gespoten purisolatie om dezelfde waarde te verkrijgen.

Gespoten purisolatie heeft een uitmuntende lambda-waarde. Het voordeel van gespoten pur is dat het ieder gaatje vult en er geen warmte verloren gaat via naden en kieren. Bovendien kan de isolatie snel geplaatst worden, ook op een oneffen grond want je moet geen isolatiechape (isolerende mortel) gebruiken om uit te vullen. Wel moet het geheel vlak geschuurd worden wil je hier de leidingen van eventuele vloerverwarming op plaatsen. 

Welfsels met extra isolatie aan de onderkant zijn ideaal als funderingsplaat bij nieuwbouw. Ze zijn licht en perfect geïsoleerd. Een ander voordeel is dat ze een snelle afwerking combineren met een gunstige prijs. Ook bij verbouwingswerken zijn geïsoleerde welfsels geliefd bijvoorbeeld als er een nieuwe vloerplaat moet worden gegoten in een bestaande woning. 

Een nieuwe vloer isoleren

In een nieuwbouw kun je vrij eenvoudig vloerisolatie plaatsen. Je kunt kiezen voor isolatieplaten, geïsoleerde welfsels, isolerende mortel of purschuim. Wil je in een renovatie de bestaande vloer op volle grond of zavel thermisch isoleren, dan is dit een hele klus. Is er nog geen isolatie of wil je de bestaande isolatie aanpassen, dan is de kans groot dat je de bestaande vloer moet opbreken. Niet alleen komt hier veel afval aan te pas, ook maken de reeds ingewerkte elektriciteits-, gas- en waterleidingen het er niet makkelijker op. 

Het grootste obstakel waar je in de meeste gevallen mee te maken krijgt, is de vloeropbouw. Ligt de oude vloer op zand, dan kun je de gewenste diepte uitgraven die je nodig hebt. Informeer je vooraf goed over de hoeveelheid diepte die je nodig hebt voor de materialen die je wil gebruiken. Er bestaan bovendien ook vloeren met geïntegreerde isolatie of isolatiematerialen die minder dik zijn. Laat je zeker adviseren door een gespecialiseerde vakman. Bespreek de verschillende mogelijkheden die voorhanden zijn en wat in jouw situatie de beste aanpak is. 

Noot: In sommige gevallen bepaalt het type afwerkingsvloer de isolatie die je gaat kunnen gebruiken. Zo wordt een gepolierde betonnen vloer vaak op harde isolatieplaten of gespoten purisolatie geplaatst en niet op isolatiemortel. Informeer je dus ook bij degene die de vloerafwerking zal plaatsen.

Een bestaande vloer isoleren langs de onderkant

Heb je een woning die volledig onderkelderd is, dan kun je de vloer van het gelijkvloers isoleren aan de onderzijde. Handig, want zo kun je de bestaande vloer laten liggen. Je plaatst de isolatie dan eigenlijk tegen het plafond van de kelder. Hiervoor gebruik je harde isolatieplaten. Werk je rond bestaande leidingen, dan schuim je de openingen op met purschuim. De koude van de kelder wordt tegengehouden en de warmte van het gelijkvloers ontsnapt niet langer naar de kelderverdieping. 

Tussenvloeren en plafonds isoleren

Wil je de energieprestaties van je woning nog verbeteren? Dan is het isoleren van tussenvloeren en plafonds een slimme zet. Je gaat daarbij gemakshalve best langs onder te werk. Je kunt isolatieplaten aanbrengen tussen de balken of de kepers van de vloer of het plafond. Ligt de tussenvloer of het plafond tussen een verwarmde en een onverwarmde ruimte? Vergeet dan het dampscherm niet. Heb je geen balken of kepers? Dan biedt een verlaagd plafond een uitweg.

Ben je genoodzaakt om je tussenvloer of plafond toch langs boven te isoleren? Bevestig dan eerst kepers die je bedekt met een dampscherm, plak de banen van het dampscherm lichtdicht af en plaats tussen de kepers uiteindelijk de isolatie. 

Premies vloerisolatie

De EPB-wetgeving verplicht je niet om in een kleine verbouwing je vloer te isoleren, maar het is wel mogelijk dat de werkzaamheden in aanmerking komen voor subsidies. Je kunt voor het aanbrengen van vloerisolatie in bestaande woningen bijvoorbeeld een premie krijgen via de netbeheerder, eventueel opnemen in de totaalrenovatiebonus en genieten van verlaagd btw-tarief. Ga zeker na wat de voorwaarden zijn om van premies voor vloerisolatie te kunnen genieten. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan