Zo krijg je een warmere woning zonder extra te stoken

Gepubliceerd op 04 September 2023
Zo krijg je een warmere woning zonder extra te stoken
Zo krijg je een warmere woning zonder extra te stoken

Nu het stoken steeds duurder wordt, zijn veel huishoudens op zoek naar alternatieven voor een warmere woning. Gelukkig is er een betaalbare oplossing voor dit probleem, inclusief het verhelpen van vochtproblemen en het verbeteren van je woningisolatie. 

Kruipruimte isolatie: vloer- of bodemisolatie

Kruipruimte isolatie wordt in de volksmond ook wel vloerisolatie of bodemisolatie genoemd. Het zorgt ervoor dat de koude lucht uit de kruipruimte niet meer kan opstijgen, zodat de warme lucht in de woning blijft. Het is een betaalbare investering, waar je veel voordeel uithaalt en die je gemiddeld in 3 tot 3,5 jaar hebt terugverdient.

De beste manier om je kruipruimte te laten isoleren is door te kijken naar de woning zelf. Er zijn namelijk behoorlijk wat factoren van invloed bij het bepalen van de beste isolatie methode, denk aan de hoogte van de kruipruimte, of deze wel of niet vochtig is en het materiaal van de vloer. De makkelijkste manier om erachter te komen hoeveel de kruipruimte isolatie van jouw woning gaat kosten, is door een expert langs te laten komen voor een evaluatie. Sommige bedrijven bieden zelfs een gratis bodemisolatie advies aan.

Verschillende soorten isolatie

Toch zit er een verschil tussen vloer- en bodemisolatie, en dit heeft te maken met de manier van isoleren. Vloerisolatie is perfect voor droge kruipruimtes die hoger zijn dan 50 cm, waardoor het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer kan worden geplaatst. 

Bij bodemisolatie worden bijvoorbeeld isolatieparels aangebracht op de grond. Deze manier is geschikt voor vochtige kruipruimtes. Naast isolatieparels kunnen er ook isolatiechips of schelpenisolatie worden toegepast. Welke materiaal het beste is hangt af van de soort ondergrond, de hoogte van de kruipruimte en natuurlijk jouw persoonlijke wensen.

Als je een expert vraagt om langs te komen voor een inspectie van je kruipruimte, zal deze deskundige vaststellen welke isolatiemethodes geschikt zijn en welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw woning. Zo zorg je ervoor dat je woning lekker warm blijft in de winter, vochtproblemen verleden tijd zijn, er geen muffe geur meer hangt in de woning, en de luchtvochtigheid wordt verbeterd.

Wat kost kruipruimte isolatie?

Het is belangrijk om te vermelden dat de prijs van het isoleren van de kruipruimte verschilt per woning, aangezien geen enkel huis hetzelfde is. Wel is het mogelijk om een algemene richtprijs te geven, die neerkomt op €11 per m² voor vloerisolatie en €6 per m² voor bodemisolatie. Het is dus een stuk goedkoper dan het isoleren van het dak of de gevel van de woning, al kun je er natuurlijk baat bij hebben om meerdere isolatiemethoden met elkaar te combineren.

Subsidie

Vergeet niet om te informeren naar eventuele subsidies voor het isoleren van je woning. Er zijn verschillende regelingen waarbij de subsidie kan oplopen tot wel 30% van de totale kosten. En dit is exclusief eventuele subsidies van de gemeente. De enige manier om aanspraak te maken op beschikbare subsidies is door de isolatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf, om er zeker van te zijn dat de isolatie goed wordt uitgevoerd en voldoet aan de voorwaarden.