Vloerisolatie combineren met vloerverwarming, hier houd je rekening mee

Loop je graag blootsvoets in huis? Dan is vloerverwarming zeer aangenaam. Niet alleen geniet je van de gelijkmatige verwarming, je verwarmt ook een stuk energiezuiniger. Maar om optimaal van je vloerverwarming te profiteren is vloerisolatie onmisbaar. Waar moet je op letten en welke materialen kun je hiervoor gebruiken?
-
Type vloerverwarming
Er bestaan verschillende types vloerverwarming. In dit artikel bespreken we het klassieke nat vloerverwarmingssysteem waarbij het water in vloerverwarmingsbuizen de vloer gelijkmatig opwarmt, en de vloerisolatie die je hierbij kunt combineren. Vloerverwarming kan worden ingefreesd of volgens een nat of een droog systeem geplaatst worden. Infrezen wordt nog maar weinig toegepast en gebeurt in een bestaande vloer. Bij een nat systeem wordt de verwarmingsbuis in de dekvloer gelegd. Bij een droog systeem worden de buizen in de voorgevormde isolatieplaten geplaatst en afgedekt, waarop dan de vloer geplaatst wordt.
Lees ook over elektrische vloerverwarming.
-
Vloeropbouw en vloerverwarming
Een vloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen. Zo heb je volgens het traditionele natte systeemopbouw (van onder naar boven): rioleringsbuizen, (gewapende) betonnen draagvloer, leidingen voor elektriciteit en water, isolatie, PE-folie, de cementen dekvloer en de uiteindelijke vloerbedekking. Wil je vloerverwarming laten plaatsen, dan komen de leidingen bovenop de isolatie of in de (isolerende) dekvloer. Die laag moet voldoende isoleren en neemt best wat ruimte in. Bij een nat systeem is dat zo’n 18 tot 20 cm bij een droog systeem zo’n 13 tot 20 centimeter op de uitvullaag. Bedenk daarom vooraf hoe dik elke laag gaat worden en hoeveel ruimte je moet voorzien om je vloer te kunnen opbouwen.
-
Type vloerisolatie
De overheid adviseert vloerisolatie met een maximale U-waarde van 0,24 W/m2 K voor de begane grond. Ook wanneer je geen vloerverwarming plaatst is vloerisolatie noodzakelijk.
(Ver)bouw je en ben je vergunningsplichtig? Dan moet je je houden aan bepaalde EPB-eisen. Laat je informeren door je architect of EPB adviseur om de juiste isolatiewaarden voor je project te weten. Wil je graag genieten van een premie voor je vloerisolatie, check dan ook even aan welke voorwaarden je moet voldoen.
PUR-schuim
Het voordeel van gespoten PUR-isolatie is dat je met een beperkte dikte een prima isolatiewaarde kunt verkrijgen. Bovendien hoef je geen uitvulchape te voorzien. De PUR-laag moet wel voor het plaatsen van je vloerverwarming vlak geschuurd worden. De PUR-isolatie moet bovendien correct geplaatst worden zodat er geen verzakkingen kunnen ontstaan.
Vloerisolatieplaten
Vloerisolatieplaten zijn een prima match voor vloerverwarming. De verwarmingsbuizen kunnen meteen vlak met een PE-folie op de isolatie geplaatst worden. De platen zelf worden op een (isolerende) uitvullaag van zo’n 5 cm geplaatst die dient om de leidingen (elektriciteit, water, gas) te bedekken en een vlak oppervlak te creëren. De isolatieplaten bestaan in verschillende materialen: pur en pir en XPS en EPS. Belangrijk is de isolatiewaarde van het materiaal dat je gebruikt, de dikte die je nodig hebt, de drukvastheid, de vochtbestendigheid en verwerkbaarheid. Vraag raad aan je isolatiespecialist om te berekenen welk isolatiemateriaal je nodig hebt.
Je kunt een vloer ook isoleren met glaswol. Al wordt dit eerder gebruikt als zwevende isolatie onder een dekvloer omwille van de akoestische kwaliteiten. Ook dit kun je combineren met vloerverwarming.
Isolerende chape
Een isolerende chape bevat granulaten of polystyreenkorrels met isolerende eigenschappen. Hierdoor moet je geen uitvulchape voorzien en kun je met een geringe hoogte de nodig isolatiewaarde voor je dekvloer verkrijgen. Ook deze chape kun je combineren met vloerverwarming. Schuimbeton en Argexchape - strikt genomen ook geen isolatiechappes -zijn niet zo geschikt.
Lees hier meer artikels over isolatie. Of lees meer over de verschillende soorten vloerisolatie.
-
Dikte vloerisolatie
De dikte die nodig is voor je vloerisolatie is zoals hierboven vermeldt afhankelijk van het isolatiemateriaal.
-
Type vloerbedekking
Welk type isolatie je kunt gebruiken is ook afhankelijk van het type vloerbedekking dat je gaat gebruiken. Bij een vloer met chape en tegels kan je elk type isolatie wel gebruiken maar kies je voor bijvoorbeeld voor een gepolierde betonvloer, dan moet je ook rekening houden met de druksterkte.
Niet alleen het type vloerverwarming en vloerisolatie zal bepalen of het aangenaam warm wordt in je woning. Ook zal je vloerbedekking en het rendement van je verwarming hierin een belangrijke rol spelen. Kies voor materialen zoals beton, keramische of natuurstenen tegels, pvc, vinyl, kurk … die geleiden warmte goed. Een vloer in hout, parket of laminaat geeft de warmte minder goed door, al is dit afhankelijk van de specifieke vloerbedekking. Lees meer over vloeren.
Wil je een klassiek vloerverwarmingssysteem laten plaatsten, zorg dan voor vloerisolatie die voldoende isoleert. Bedenk vooraf welke dit gaat zijn en hoeveel ruimte je nodig hebt zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.