Je spouwmuur na-isoleren? Ontdek de voordelen van minerale inblaaswol.

Gepubliceerd op 23 September 2021

Oude huizen zijn vaak onvoldoende geïsoleerd. Vroeger waren er immers geen minimumeisen voor thermische en akoestische isolatie. Het resultaat: torenhoge stookkosten. Maar het kan ook anders. Door je spouwmuren te isoleren met minerale inblaaswol beperk je warmteverlies, waardoor je energie bespaart. Leer er meer over en ga aan de slag met spouwmuurisolatie.

Isoleer je spouw en bespaar op je energiefactuur

Ben je aan het verbouwen en wil je het bestaande gedeelte van de woning makkelijk na-isoleren? Overweeg dan om je spouwmuur te isoleren: de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur. Dat levert heel wat voordelen op:

  • Met spouwmuurisolatie blijft de opgewekte warmte langer in huis. (= extra warmtecomfort)
  • Je bespaart tot 25% op je energiefactuur, zo verdien je je investering in 3 tot 5 jaar terug.
  • Dankzij de isolatiepremies is je investering extra snel terugverdiend.
  • Het wordt makkelijker om een gunstig energielabel te behalen.
  • Je woning wordt energiezuiniger en stijgt daarom in waarde.
  • Omdat je minder moet verwarmen, belandt er minder CO2 in de lucht.

Ontdek hier alle voordelen van spouwmuurisolatie.

Je spouwmuur isoleren: hoe werkt het?
Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur, met daartussen een holle ruimte of spouw. Je spouwmuur isoleren is geen groot project. De werken kunnen doorgaans op één dag gebeuren en er komen geen breekwerken bij kijken. Via een kleine opening in de voegen van de buitenmuur spuit men isolatiemateriaal in de spouw. Snel en eenvoudig. Je buitengevel en de bewoonbare oppervlakte van je woning blijven intact. Bekijk het filmpje en ontdek hoe het werkt. Tip: schakel een erkend installateur in om zeker te zijn van een correcte uitvoering van de werken.

Is je spouwmuur geschikt voor spouwmuurisolatie?

Als je je spouwmuur op een effectieve manier wil isoleren, moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo hangt het type spouwmuurisolatie af van de spouwbreedte. Verder mag je spouw niet vervuild zijn met cementresten, zand of ander afval. De buitengevel moet in goede staat, dampopen en vorstbestendig zijn. Tot slot mag er geen te sterke belasting zijn van je buitengevel door slagregen of wind.

Niet zeker of jouw spouwmuur geschikt is? Neem contact op met een specialist voor advies. Een ervaren vakman zal je spouwdikte nakijken om te bepalen of isolatie mogelijk is en welk isolatiemateriaal geschikt is. Heb je geen spouwmuur of voldoet hij niet aan de voorwaarden, overweeg dan om je buitenmuren te isoleren. Kijk hier voor meer info over gevelisolatie.

Welk isolatiemateriaal gebruiken voor je spouw?

Er zijn drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren: glaswol, polystyreen korrels (of parels) en purschuim. Hieronder ontdek je meer over minerale inblaaswol, een isolatiemateriaal met heel wat troeven. Goed om te weten: welk spouwmuurisolatiemateriaal het meest geschikt is voor je isolatiewerken, hangt vooral af van je eisen en de breedte van de spouw. Download je gratis informatiebrochure voor bijkomende info en handige isolatietips.

Minerale glaswol, voor een uitstekende thermische isolatie

Minerale inblaaswol zijn kleine partikels of vlokken uit glaswol of rotswol in de typische witte, gele of groene kleur. Doordat ze gemaakt worden uit producten met zand en glas (glaswol) of met vulkanische steen (steenwol) als basis, hebben ze uitstekende thermische eigenschappen. Hierdoor zijn ze uiterst geschikt als spouwmuurisolatiemateriaal voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren. Zo verhoog je makkelijk je thermisch comfort, maak je komaf met warmteverliezen en ook geluidshinder kan je zo voorkomen. Daarnaast zijn glas- en steenwol recycleerbaar, vochtwerend, brandwerend en brandvast.

Het isoleren van je spouwmuur doe je normaal gezien maar één keer. Kies daarom voor een kwalitatief isolatiemateriaal. Minerale inblaaswol PURE FLOC KD van URSA is uitermate geschikt voor het isoleren van je spouw en heeft een isolatiewaarde van 0,034 W/(m.K). De doorlatende aard van de minerale wol bevordert het drogen van het metselwerk, er is geen corrosieve invloed op spouwankers of risico op schimmelvorming. Lees meer over de minerale inblaaswol PURE FLOC KD en vind een verdeler in je buurt.

Let wel: voor een isolatie met minerale glaswol moet je spouw een minimumbreedte van 50 mm hebben. Verder moeten de isolatiewerken uitgevoerd worden door een gecertificeerd aannemer die werkt volgens de STS 71.1 normen. Vind een specialist in je buurt en vraag je gratis offerte aan.

Wil jij snel je woning energiezuiniger maken en besparen op je energiefactuur? Mogelijk kan je je spouw isoleren met minerale glaswol. Schakel een vakman in om zeker te zijn van een optimaal geïsoleerde spouwmuur die voldoet aan de eisen. Vind hier een vakman in je buurt en download de gratis infobrochure.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan