Je schuin dak isoleren: niets dan voordelen

Gepubliceerd op 02 August 2021

De zomervakantie is het uitgelezen moment om je huis piekfijn in orde te zetten. Zeker als het op isoleren aankomt. Wist je dat tot wel 30% van het warmteverlies in een woning via het dak gebeurt? Maak je dus tijdig klaar voor het grillige najaar en de komende winter. Ontdek hier en via onze DIY video hoe je je hellend dak het beste isoleert.

Een aangenaam leefklimaat, constante temperaturen in huis en een lage energiefactuur. Wie tekent daar niet voor? De voordelen van goede dakisolatie liegen er niet om. In de winter houd je de warmte in huis en in de zomer houd je die net buiten. Kortom, je hellend dak isoleren levert een optimaal resultaat het hele jaar door. In Vlaanderen is dakisolatie trouwens verplicht sinds 2020 en Brussel en Wallonië scherpen de normen elk jaar aan. Een premie van de overheid brengt gelukkig soelaas.

Soorten schuin dak

Qua opbouw bestaan er twee types hellende daken:

  • een spantendak: bestaat uit een houten draagstructuur die is opgebouwd met verticale spanten tot in de nok.
  • een gordingendak: bestaat uit horizontale dwarsbalken, gordingen genoemd, evenwijdig met de dakgoot, die aan weerzijden worden ingemetseld in de muur.

De voordelen van minerale wol

De meeste warmte in huis gaat verloren via je dak. Om je schuin dak te isoleren kies je dus het best een isolatiemateriaal met uitstekende thermische prestaties en liefst een dat ook goed scoort qua brandveiligheid. Minerale wol voldoet aan deze eisen en is bovendien een duurzaam product.

Bovendien bieden de akoestische eigenschappen van minerale wol een voordeel. Bij een hellend dak werkt glaswol als een “veer” en is het isolatiemateriaal dus een geluidsabsorberende laag tussen dakbedekking en onderdak. Zo win je makkelijk tot 2 decibel per centimeter. Hoe dikker de isolatie, hoe beter het resultaat.

Je hellend dak kan je langs binnen of langs buiten isoleren. Wanneer je isoleert langs binnen, moet je altijd een dampscherm voorzien aan de warme zijde. Het minerale wolproduct URSA 12 is al aan 1 zijde bekleed met zo’n dampscherm en ook voorzien van spijkerflenzen. Als deel van het URSA TERRA gamma is het ook voelbaar zachter en dus makkelijk en aangenaam te plaatsen.

Isoleren langs binnen

Ben je niet van plan je dak te renoveren, dan is isoleren langs de binnenzijde de beste keuze. Je dakconstructie blijft intact en het duurt minder lang om de werken uit te voeren. Het is wel belangrijk dat:

  • je dak in goede staat is.
  • de werken nauwkeurig worden uitgevoerd om koudebruggen te vermijden.
  • je rekening houdt met verlies van binnenruimte.

Langs buiten isoleren doe je enkel wanneer je dak aan grondige renovatie toe is. Kies hiervoor een drukvast isolatiemateriaal zoals URSA XPS.

Zo plaats je dakisolatie

Of je een spanten- dan wel gordingendak hebt, bepaalt hoe je te werk gaat. Plaats bij een spantendak lange stroken tussen de spanten in. Voor een gordingendak plaats je het isolatiemateriaal tussen de verticale kepers die op de gordingen rusten. Volg altijd nauwgezet volgende stappen:

  • Meet de afstand tussen de balken en snij de minerale wol op de juiste lengte.
  • Bevestig de flenzen met een nietmachine om de 10 centimeter op de kepers, zodat de aangrenzende stroken elkaar raken of overlappen.
  • Plak de naden nauwkeurig af met zelfklevende aluminiumtape, zoals URSA SECO Alu Tape.
  • Plak finaal alle aansluitingen van de isolatie met gordingen of muren goed af.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan