Isoleren van buitenmuren: dit zijn de mogelijkheden

Gepubliceerd op

Muurisolatie is een investering die je veel oplevert: je profiteert van een lagere energiefactuur, draagt je steentje bij voor het milieu en je verhoogt de waarde van je woning. Bovendien kun je genieten van premies. Mooi meegenomen toch? Welke methode kies jij om je muren te isoleren? Ontdek er snel meer over.

Muren om te isoleren

Muurisolatie levert je heel wat comfort op op het vlak van energie, besparingen, koude- en geluidsoverlast. Afhankelijk van het type muur, bestaan er verschillende isolatie-oplossingen.  De buitengevel of spouwmuur isoleren is het meest effectief. Maar ook de binnenmuren isoleren kan je veel voordelen opleveren.

Gevelisolatie

Wil je woning aanpassen aan de huidige isolatienormen? Dan is buitengevelisolatie de meest slimme keuze, want hierdoor behaal je het beste resultaat. Hiervoor kun je minerale wolplaten gebruiken. Deze isolatie kan ononderbroken geplaatst worden waardoor koudebruggen worden weggewerkt voor een optimale warmtebescherming. Je kunt ook aan de binnenkant gevelisolatie laten plaatsen als je bijvoorbeeld het historische karakter van je gevel niet wilt veranderen. Let er wel op dat dit nauwkeurig en deskundig gebeurt zodat alles luchtdicht geplaatst is. Ontdek alle materialen voor gevelisolatie.

Spouw isoleren

Een spouw in de gevel wordt gevormd door de binnen- en buitenmuur. Deze holle ruimte vangt binnensijpelend regenwater op. De binnenmuur heeft een dragende functie en bepaalt ook de thermische capaciteit van een woning. Er gaat immers heel wat energie door verloren. Om dit op te lossen kun je spouwmuur laten opvullen met isolatie. Hierdoor verbeter je het comfort binnen en bespaar je op energiekosten. Houd er wel rekening mee dat het overtollige water nog naar buiten kan.

Spouwmuurisolatie: minerale wol en XPS

Ga je een oudere woning isoleren? Dan kun je bestaande spouwmuren na-isoleren met inblaaswol. Let er wel op dat deze werken moeten uitgevoerd worden door een gecertificeerd aannemer. Moet je woning nog gebouwd worden, dan kun je je spouw isoleren met minerale wolisolatie of XPS-isolatie. Ontdek de verschillende isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie.

Binnenmuurisolatie: minerale wol

Wil je je woning isoleren tegen geluidsoverlast, dan pak je best je binnenmuren en scheidingswanden aan. Valse scheidingswanden worden vaak tegen een houten of metalen draagstructuur geplaatst en hebben tussenin een luchtspouw. Omdat lucht geluidstrillingen doorgeeft, vul je de spouw best op met isolatie. Minerale wol is hier perfect voor. Het materiaal absorbeert elk geluid en zorgt ervoor het geluid zich niet naar de andere ruimte verplaatst. Ontdek alle voordelen van minerale glaswol.

Ben je op zoek naar muurisolatie voor je project? Neem dan contact op met een isolatiedealer in je buurt voor advies op maat.